VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Advertisements

VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_VYZIVOVACI_POVINNOST_18 Název školyStřední škola služeb,
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_11 Název materiáluVýdaje v.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST RODIČŮ K DĚTEM § 915 n. OZ § 910 n., § 921 n. OZ © Zdeňka Králíčková, prosinec 2015.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině. Definice Je tvořeno normami, které upravují otázky manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi a vztahy vznikající při náhradní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Rodinné právo.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Zákon o sociálním podnikání
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Pomoc obětem domácího násilí
Rodinné právo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Rodinné právo – vybrané otázky
Občanské soudní řízení II.
Právo sociálního zabezpečení
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Transkript prezentace:

VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2009

LITERATURA Hrušáková, M., Králíčková, Z.: České rodinné právo. 3. vyd. Brno: Doplněk, 2006. Hrušáková, M. a kol.: Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009.

ÚČEL VÝŽIVOVACÍ POVINNOSTI ZABEZPEČOVÁNÍ A ÚHRADA ODŮVODNĚNÝCH POTŘEB RODIČŮ, POKUD TO POTŘEBUJÍ

VZNIK VYŽIVOVACÍ POVINNOSTI SE VZNIKEM STAVU ODKÁZANOSTI NA VÝŽIVU NA STRANĚ RODIČŮ POKUD JSOU DĚTI SCHOPNY SAMOSTATNĚ SE ŽIVIT

ROZSAH VÝŽIVNÉHO ZOR NEZNÁ OBJEKTIVIZACI VÝŽIVNÉHO: A ODŮVODNĚNÉ POTŘEBY OPRÁVNĚNÉHO RODIČE A MOŽNOSTI, SCHOPNOSTI A MAJETKOVÉ POMĚRY POVINNÉHO DÍTĚTE

PRÁVO RODIČE NA SLUŠNOU VÝŽIVU VÝŽIVNÉ NEMÁ SPOTŘEBNÍ CHARAKTER § 87/1 ZOR: PRÁVO RODIČE NA SLUŠNOU VÝŽIVU VÝŽIVNÉ NEMÁ SPOTŘEBNÍ CHARAKTER výživné v širším slova smyslu: bydlení, kulturní potřeby apod.

POTŘEBNOST RODIČE RODIČ NENÍ SCHOPEN SE SÁM ŽIVIT – - NASTAL STAV ODKÁZANOSTI NA VÝŽIVU: VĚK A ZDRAVOTNÍ STAV RODIČE ZDA RODIČ ŽIJE V MANŽELSTVÍ NEBO JE ROZVEDEN VYŽIVOVACÍ POVINNOST MEZI MANŽELY (§ 91/2 ZOR), resp. ROZVEDENÝMI MANŽELY (§ 92/2 ZOR) PŘEDCHÁZÍ ZDA MÁ RODIČ VŮBEC NĚJAKÝ PŘÍJEM, např. STAROBNÍ NEBO INVALIDNÍ DŮCHOD ZDA MÁ RODIČ MAJETEK (s výnosy i bez)

ROZPOR S DOBRÝMI MRAVY § 96 odst. 2 ZOR POKUD RODIČ SÁM NEPLNIL VYŽIVOVACÍ POVINNOST K DÍTĚTI, PŘÍPADNĚ DÍTĚ ZANEDBÁVÁL NEBO DOKONCE TÝRAL, SOUD VÝŽIVNÉ NEPŘIZNÁ

SCHOPNOSTI DÍTĚTE subjektivní kategorie: manuální zručnost, pracovní návyky, pracovní zkušenosti, flexibilita, adaptabilita, sociální (ne)zralost atd.

MOŽNOSTI DÍTĚTE objektivní kategorie: věk, zdravotní stav, vzdělání zákonná vyživovací povinnost k dalším osobám – ZEJMÉNA VLASTNÍM DĚTEM nepříznivá situace na trhu práce nezaměstnanost v regionu

MAJETKOVÉ POMĚRY DÍTĚTE MAJETKOVÁ PODSTATA BEZ VÝNOSŮ NUTNÉ ZOHLEDNIT Nález ÚS 244/2003 VÝNOSY Z MAJETKU NÁJEMNÉ DIVIDENDY

CELKOVÉ POMĚRY DÍTĚTE ZPŮSOB TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU A DOVOLENÝCH KONÍČKY LUXUSNÍ AUTA

PLNĚNÍ VYŽIVOVACÍ POVINNOSTI OSOBNÍ PÉČÍ FINANČNÍMI ČÁSTKAMI

POTENCIONALITA PŘÍJMŮ POVINNÉHO DÍTĚTE § 96 odst. 1 ZOR soud přihlédne k tomu, zda: se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu anebo zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika

VÝŠE PENĚŽNÍHO PLNĚNÍ VÝŽIVNÉHO RODIČ NEMÁ PRÁVO PODÍLET SE NA ŽIVOTNÍ ÚROVNI SVÉHO DÍTĚTE MÁ PRÁVO NA SLUŠNÉ VÝŽIVNÉ VÝŽIVNÉ NEMÁ SPOTŘEBNÍ CHARAKTER MĚSÍČNÍ PLATBA VÝŽIVNÉHO MUSÍ ZOHLEDŇOVAT NEJEN POTŘEBY OBVYKLÉ, BĚŽNÉ, PRAVIDELNĚ SE VYSKYTUJÍCÍ, ALE I DALŠÍ POTŘEBY VYSKYTUJÍCÍ SE NEPRAVIDELNĚ ZA DELŠÍ OBDOBÍ NEBO JEN NĚKDY, popř. POTŘEBY ZCELA NAHODILÉ

PRAVIDLO JSOU-LI PŘÍJMY DÍTĚTE VYSOKÉ A JEHO MAJETKOVÉ POMĚRY ZNAČNÉ, JSOU PLNĚ ODŮVODNĚNÉ VŠECHNY POTŘEBY RODIČE (bydlení, kultura)

REALIZACE PRÁVA NA VÝŽIVNÉ Dobrovolnost plnění ŽALOBA Soudní řízení Soudní výkon rozhodnutí

PLURALITA POVINNÝCH DĚTÍ „ … při rozhodování o vyživovací povinnosti dětí vůči rodiči nebude sice v rozsudku výslovně vyjádřena výše vyživovací povinnosti dítěte, vůči němuž nárok rodiče uplatněn nebyl, soud si však musí vyřešit otázku vyživovací povinnosti a její výše ohledně všech povinných ve smyslu § 87 odst. 2 ZOR …“

KOADJUTORIUM § 31 odst. 4 ZOR: dítě, které žije ve společné domácnosti s rodiči, je povinno podle svých schopností jim pomáhat a přispívat i na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem

ZMĚNA A ZRUŠENÍ VYŽIVOVACÍ POVINNOSTI clausula rebus sic stantibus § 99 snížení, zvýšení, zrušení soudem snížení nebo zrušení výživného u zletilých: spotřebované výživné se vrací

ZÁNIK VYŽIVOVACÍ POVINNOSTI RELATIVNÍ pomine-li stav odkázanosti na výživu rodič je přechodně schopen se sám živit rodič uzavře manželství podstatná změna poměrů ztráta zaměstnání, nemoc, soc. potřebnost, podnikatelské riziko ABSOLUTNÍ se zánikem rodinněprávního vztahu smrt