DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_16_.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_02_výskyt a výroba p1 - prvků Autor Pavla Kodríková Tematický okruh p - prvky Ročník 2. ročník, sexta Datum tvorby 19.9.2012 Anotace Práce se zabývá výskytem a výrobou p1 - prvků (III. A skupiny) Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce s interaktivní tabulí, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Metodický pokyn Prezentaci lze použít při výkladu frontálním, práci ve dvojicích či skupinách i samostudiu s důrazem na odvozování reaktivity prvku a sloučenin žáky. Snahou je nepředkládat hotová fakta a řešení, ale vést žáky k maximální spolupráci při výuce a k aktivnímu přístupu. Při frontální práci s celou třídou na interaktivní tabuli lze vepisovat do prezentace v programu Activboard nebo Inspire, a to přetažením anotace přes plochu. Pro kontrolu je vždy zařazen jako následující správně vyplněný slide. Práci je možno přizpůsobit schopnostem žáků ve třídě a využít nápovědy, která upozorňuje na zákonitosti chemických dějů a principy odvozování reakcí. Při práci ve dvojicích nebo skupinách může učitel vést hodinu tak, aby zadával jednotlivé části prezentace k řešení a podle schopností členů skupiny či dvojic doporučil či vynechal nápovědu. Takto mohou žáci pracovat u svých PC nebo podle prezentace puštěné pro celou třídu. Pokaždé je k dispozici kontrola práce na slidech s uvedeným řešením. Prezentaci lze použít k samostudiu nebo přípravě na výuku – obsahuje návody k řešení. Prezentaci lze použít k prověřování učiva – učitel použije nevyplněné slidy. Podle prezentace lze vytvořit pracovní listy – k vytištění jsou nevyplněné slidy. Nápověda se zobrazí kliknutím na tlačítko nápověda, poznámky vedoucí k řešení se zobrazují postupně, klikem myší se lze vrátit kdykoliv zpět.

Výskyt p1 - prvků ve sloučeninách (pojmenujte sloučeniny) B – vzácný, Na2B4O7 . 10 H2O ………………………………………. – borax Al – Al2O3 ….................................. AlO(OH)…………………….. nebo Al2O3 . n H2O …………………… Na3[AlF6] ……………………….., kryolit (nestačí přírodní zdroje) Ga, In, Tl vzácné

Výskyt ve sloučeninách B – vzácný, Na2B4O7 . 10 H2O dekahydrát tetraboritanu disodného – borax Al – Al2O3 korund AlO(OH)oxid-hydroxid hlinitý nebo Al2O3 . n H2O bauxit Na3[AlF6] hexafluorohlihitan sodný, kryolit (nestačí přírodní zdroje) Ga, In, Tl vzácné

borax http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/nerudy/borax.html (obrázek minerálu) kryolit http://cs.wikipedia.org/wiki/Kryolit (obrázek minerálu) bauxit http://geologie.vsb.cz/praktikageologie/KAPITOLY/2_MINERALOGIE/2_MINERALOGIE_OXIDY.htm (obrázek minerálu)

Výroba B: B 1) elektrolýzou roztavených boritanů 2) redukcí B2O3 hořčíkem = ………………………… B2O3 + …………………………………………… 3) redukcí BCl3 vodíkem …………………………………………………………, vzniklý bor je velmi čistý 4) termický rozklad BI3 ………………………………………………………….. Nápověda 1 Nápověda 2

Výroba B: B 1) elektrolýzou roztavených boritanů 2) redukcí B2O3 hořčíkem = magneziotermie B2O3 + 3 Mg → 3 MgO + 2 B 3) redukcí BCl3 vodíkem 2 BCl3 + 3 H2 → 2 B + 6 HCl, vzniklý bor je velmi čistý 4) termický rozklad BI3 2 BI3 → 2 B + 3 I2

Výroba Al: Al z bauxitu elektrolýzou taveniny Kroky výroby: reakce s NaOH rozklad na Al(OH)3 c) tepelný rozklad ……………………………………………… d) elektrolýza taveniny Al2O3 s kryolitem Nápověda 3

Výroba Al: Al z bauxitu elektrolýzou taveniny Kroky výroby: reakce s NaOH rozklad na Al(OH)3 c) tepelný rozklad - vznik oxidu hlinitého d) elektrolýza taveniny Al2O3 s kryolitem

Al z bauxitu elektrolýzou taveniny a) reakce s NaOH – vznikne …………………………………… (amfoterita), nečistoty zůstanou pevné, hliník ve sloučenině je v roztoku b) rozklad na Al(OH)3 c) tepelný rozklad ………………………………………………

Al z bauxitu elektrolýzou taveniny a) reakce s NaOH – vznikne tetrahydroxohlinitan sodný (amfoterita), nečistoty zůstanou pevné, hliník ve sloučenině je v roztoku b) rozklad na Al(OH)3 c) tepelný rozklad - hydroxid se rozloží na oxid a vodu

d) elektrolýza taveniny Al2O3 Prohlédněte si schéma technologického zařízení na elektrolýzu oxidu hlinitého na www stránkách http://athena.zcu.cz/kurzy/elch/000/HTML/17/ a popište děje probíhající na elektrodách.

Popište disociaci v tavenině: + - Al2O3

Ke kterým elektrodám budou vzniklé ionty přitahovány? + - O2- O2- O2- Al2O3 O2- Al 3+ Al 3+ Al 3+

Popište děje na elektrodách ! Počet e- přijatých = počet elektronů odevzdaných ! + nedostatek e- - O2- O2- O2- Al2O3 přebytek e- O2- Al 3+ Al 3+ Al 3+

Popište děje na elektrodách ! Počet e- přijatých = počet elektronů odevzdaných ! 6 O2- - 12 e- → 3 O2 + nedostatek e- - O2- O2- O2- Al2O3 přebytek e- O2- Al 3+ Al 3+ Al 3+ 4 Al3+ + 12 e- → 4 Al

Doplňte: d) elektrolýza taveniny Al2O3 s kryolitem ………………., (vzorec) ten snižuje t.t. Kov se vylučuje na …………….. nabité elektrodě - ……………………… Probíhá který redox.děj…………., doplňte rovnici…………………… Oxidace probíhá na …………….., ta je uhlíková, vzniká ……….. podle rovnice doplňte rovnici ………………………, ten reaguje s uhlíkem elektrody, vzniká………………

Al d) elektrolýza taveniny Al2O3 s kryolitem Na3[AlF]6, ten snižuje t.t. Kov se vylučuje na záporně nabité elektrodě – katodě Probíhá redukce, 4 Al3+ + 12 e- → 4 Al Oxidace probíhá na anodě, ta je uhlíková, vzniká O2 podle rovnice 6 O2- - 12 e- → 3 O2, ten reaguje s uhlíkem elektrody, vzniká CO2

Nápověda 1 Využití redukčních vlastností elektropozitivních kovů při výrobě kovů ze sloučenin - metalotermie Využití redukčních vlastností hořčíku při výrobě kovů ze sloučenin - magneziotermie B2O3 + Mg Hořčík - s2 prvek , 2 e- ve valenční vrstvě, oxidační číslo ve sloučeninách II Vzniká MgO B2O3 + 3 Mg → 3 MgO + 2 B zpět

Nápověda 2 redukcí BCl3 vodíkem Využití redukčních vlastností vodíku při výrobě kovů - vodík se oxiduje Z oxidačního čísla 0 na oxidační číslo I, vytvoří kation Z B Cl3 zůstane chloridový anion Cl- - vznik HCl 2 BCl3 + 3 H2 → 2 B + 6 HCl termický rozklad BI3 Rozklad dvouprvkové sloučeniny – vznik prvků Halogeny – tvoří dvouatomové molekuly X2 2 BI3 → 2 B + 3 I2 zpět

Nápověda 3 Tepelným rozkladem hydroxidu vzniká oxid a voda 2 Al(OH)3 → Al2O3 + 3 H2O zpět

Zdroje: V prezentaci jsou použity odkazy na následující www stránky: http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/nerudy/borax.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Kryolit http://geologie.vsb.cz/praktikageologie/KAPITOLY/2_MINERALOGIE/2_MINERALOGIE_OXIDY.htm http://athena.zcu.cz/kurzy/elch/000/HTML/17/ HONZA, Jaroslav; MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1. díl. Brno: vlastním nákadem, 1995, ISBN 80-900066-6-3. ŠRÁMEK, Vratislav. Obecná a anorganická chemie. Olomouc: OLOMOUC, 2000, ISBN 80-7182-099-7.