Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_20_Kyslíkaté kyseliny síry Autor Pavla Kodríková Tematický okruh p - prvky Ročník 2. ročník, sexta Datum tvorby 1. prosince 2012 Anotace Práce slouží k popisu a odvození chemických vlastností kyslíkatých kyselin síry Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce s interaktivní tabulí, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Metodický pokyn Prezentaci lze použít při výkladu frontálním, práci ve dvojicích či skupinách i samostudiu s důrazem na odvozování reaktivity prvku a sloučenin žáky. Snahou je nepředkládat hotová fakta a řešení, ale vést žáky k maximální spolupráci při výuce a aktivnímu přístupu. Při frontální práci s celou třídou na interaktivní tabuli lze vepisovat do prezentace v programu ActivStudio nebo ActivInspire, a to přetažením anotace přes plochu. Pro kontrolu je vždy zařazen jako následující správně vyplněný slide. Práci je možno přizpůsobit schopnostem žáků ve třídě a využít nápovědy, která upozorňuje na zákonitosti chemických dějů a principy odvozování reakcí. Při práci ve dvojicích nebo skupinách může učitel vést hodinu tak, aby zadával jednotlivé části prezentace k řešení a podle schopností členů skupiny či dvojic doporučil či vynechal nápovědu. Takto mohou žáci pracovat u svých PC nebo podle prezentace puštěné pro celou třídu. Pokaždé je k dispozici kontrola práce na slidech s uvedeným řešením. Prezentaci lze použít k samostudiu nebo přípravě na výuku – obsahuje návody k řešení. Prezentaci lze použít k prověřování učiva – učitel použije nevyplněné slidy. Podle prezentace lze vytvořit pracovní listy – k vytištění jsou nevyplněné slidy. Nápověda se zobrazí kliknutím na tlačítko nápověda, poznámky vedoucí k řešení se zobrazují postupně, klikem myší se lze vrátit kdykoliv zpět.

3 H2SO3 H2SO3……………………pojmenujte
Uveďte sílu kyseliny (poměr atomů vodíku a kyslíku v molekule) ……………….., většina molekul SO2.n H2O odvodíme ………řady solí: …………………… …………………… zapište anion, pojmenujte

4 H2SO3 H2SO3 kyselina siřičitá slabá, většina molekul SO2.n H2O
2 řady solí: HSO3- - hydrogensiřičitanový anion SO siřičitanový anion

5 Siřičitany, hydrogensiřičitany:
Doplňte, jestliže víte, že oxid siřičitý je kyselinotvorný: Kyselina siřičitá: Příprava: …………………………. Siřičitany, hydrogensiřičitany: Příprava: SO2 + ……………… ……………… Př.:

6 Siřičitany, hydrogensiřičitany:
Kyselina siřičitá: Příprava: SO2 + H2O → H2SO3 nestálá, rozkládá se Siřičitany, hydrogensiřičitany: Napište rovnice pro vznik: Příprava: SO2 + hydroxid zásadotvorný oxid uhličitan Př.:

7 (SO2 + zásadotvorný oxid)
SO2 + Ca(OH)2 → CaSO3 + H2O (SO2 + hydroxid) 2 SO2 + CaO + H2O → Ca(HSO3)2 Ca(HSO3)2 + CaO → 2 CaSO3 + H2O SO2 + CaO → CaSO3 (SO2 + zásadotvorný oxid) CaCO3 + 2 SO2 + H2O → Ca(HSO3)2 + CO2 CaCO3 + Ca(HSO3)2 → 2 CaSO3 + CO2 + H2O CaCO3 + SO2 → CaSO3 + CO2 (SO2 + uhličitan) = CaSO3 Nápověda 1

8 H2SO4 ……………………, ve vodě disociuje:…………………………………. …………………………………..
Nápověda 2 96% roztok, dalším pohlcováním SO3 vzniká oleum ……………..(barva), olejovitá kapalina hygroskopická organické látky v ní uhelnatí Uhelnatění cukru:

9 H2SO4 Kyselina sírová, ve vodě disociuje: H2SO4 + H2O → H3O+ + HSO4-
HSO4- + H2O → H3O+ + SO42- 96% roztok, dalším pohlcováním SO3 vzniká oleum bezbarvá, olejovitá kapalina hygroskopická organické látky v ní uhelnatí Uhelnatění cukru:

10 Výroba kyseliny sírové
kontaktní způsob S – SO2 – SO3 – H2SO4 Doplňte: (můžete použít informace z b) nitrózní způsob NO2 + SO2 + H2O …………………………….

11 Výroba kyseliny sírové
kontaktní způsob S + O2 → SO2 2 SO2 + O2 → 2 SO3 (katalýza) SO3 + H2O → H2SO4 SO3 se rozpustí v kyselině, vzniká oleum, pak se ředí b) nitrózní způsob - starší, dnes nepoužívaný NO2 + SO2 + H2O → H2SO4 + NO (2 NO + O2 → 2 NO2)

12 Vlastnosti kyseliny sírové:
Doplňte: koncentrovaná…………………účinky, reaguje i s Cu Cu + H2SO4 ………………………………………. Zředěná reaguje jen s …………………..kovy Zn + H2SO4 ………………………………………. Koncentrovaná nereaguje se železem. Video: Video:

13 Vlastnosti kyseliny sírové:
Doplňte: Koncentrovaná – oxidační účinky, reaguje i s Cu Cu + 2 H2SO4 → CuSO4 + SO2 + H2O Zředěná reaguje jen s neušlechtilými kovy Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2 Srovnejte obě reakce. Koncentrovaná nereaguje se železem.

14 Vlastnosti kyseliny sírové:
Doplňte: Koncentrovaná – oxidační účinky, reaguje i s Cu Cu + 2 H2SO4 → CuSO4 + SO2 + H2O Zředěná reaguje jen s neušlechtilými kovy Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2 Při reakci s ušlechtilými kovy se nevytěsňuje vodík, reakce může probíhat díky redukci SVI na SIV v SO2.

15 Soli kyseliny sírové: Od kyseliny odvodíme ………. řady solí: …………………………
………………………. Doplňte vzorec anionu, název.

16 Soli kyseliny sírové: Od kyseliny odvodíme 2 řady solí:
HSO4- hydrogensírany SO42- sírany FeSO4

17 Nápověda 1 SO2 + Ca(OH)2 → CaSO3 + H2O
kyselinotvorný oxid reaguje s hydroxidem za vzniku soli a vody, oxid poskytuje v soli anion, oxidační čísla se nemění oxid siřičitý → siřičitan 2 SO2 + CaO + H2O → Ca(HSO3)2 Ca(HSO3)2 + CaO → 2 CaSO3 + H2O sečteme: SO2 + CaO → CaSO3 - kyselinotvorný oxid se zásadotvorným oxidem poskytují sůl CaCO3 + 2 SO2 + H2O → Ca(HSO3)2 + CO2 CaCO3 + Ca(HSO3)2 → 2 CaSO3 + CO2 + H2O sečteme: CaCO3 + SO2 → CaSO3 + CO2 -silnější kyselina – SO2 + H2O – vytěsní CO2 zpět

18 Nápověda 2 Disociace kyseliny – její štěpení na ionty
Kyselina – látka schopná odštěpit H+ H+ reaktivní, ve vodném prostředí poskytuje reakcí s vodou H3O+ Kyselina sírová – 2 vodíky v molekule, může je odštěpit postupně: Do prvního stupně: H2SO4 + H2O → H3O+ + HSO4- Do druhého stupně: HSO4- + H2O → H3O+ + SO42- Součtem: H2SO4 + 2 H2O → 2 H3O+ + SO42- zpět

19 Zdroje: MILLS, Benjamin. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Benjamin. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EDGAR181. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MANGL, Ondřej. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEUROTIKER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MANGL, Ondřej. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HONZA, Jaroslav; MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1. díl. Brno: vlastním nákadem, 1995, ISBN ŠRÁMEK, Vratislav. Obecná a anorganická chemie. Olomouc: OLOMOUC, 2000, ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google