Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ ALKALICKÉ KOVY Autor Jana Černá Tematická oblast Anorganická chemie pro 2. ročník přírodovědného lycea Ročník 2.L Datum tvorby Anotace Materiál je určen pro studenty 2. ročníku přírodovědného lycea, 4letých a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, do předmětu Chemie. Tento materiál slouží k výkladu učiva o výskytu, vlastnostech, výrobě a sloučeninách alkalických kovů. Metodický pokyn Prezentace je určena jako podpora výkladu učitele a je doplněna názornými obrázky a hypertextovými odkazy na videa demonstrující vlastnosti alkalických kovů. Žáci mohou tuto část použít jako podklad pro zápis do sešitu. V závěru prezentace si žáci mohou při opakování ověřit získané znalosti a upevnit je.

2 Dělení kovů Podle chemických vlastností do 4 skupin:
1. s-prvky: I., II.A skupina – alkalické kovy kovy alkalických zemin 2. p- prvky: III.A skupina (Al, Ga, In, Te) IV.A skupiny (Ge, Sn, Pb) V. A skupina (Sb. Bi) VI.A skupina (Po) s a p prvky – nepřechodné 3. d-prvky: přechodné prvky (III. – VIII. B skupina) 4. f-prvky: vnitřně přechodné (lanthanoidy, aktinoidy)

3 Alkalické kovy - I.A - 1 valenční el. v orbitalu ns1 = s1 prvky
Li Na K Rb Cs Fr - 1 valenční el. v orbitalu ns1 = s1 prvky oxid. č.: +I (Li vlastnosti prvků II. skupiny) při reakci s H2O vznikají alkálie (zásady)

4 Obrázek 1

5 důkaz hořením – barví plamen Li – karmínově červený Na – žlutý
K – fialový Rb – fialovočervený Cs – fialovomodrá Video: Obrázek 2

6 výskyt vázané ve sloučeninách – př.: NaCl (halit), KCl(sylvín), NaNO3, KNO3 (ledky) Rb a Cs vzácné kovy, doprovázejí sloučeniny draslíku minerální vody (mořská vody, jezera) biogenní prvky (K+, Na+ - v buňkách) - udržují osmotický tlak, acydobazickou rovnováhu, nervovou a svalovou aktivitu

7 halit Obrázek 3

8 Sylvin Obrázek 4

9 vlastnosti stříbrolesklé, měkké kovy (lze krájet nožem)
lehké – lehčí než voda (krom Rb) velice reaktivní (krom Li – přechovávají v petroleji - samozápalné) vodivé redukční činidla prudce reagují s vodou za vzniku vodíku a hydroxidu (alkálie) 2Na + 2H2O → 2NaOH + H2 + energie Video:

10 VÝROBA: Elektrolýzou taveniny solí Př: elektrolýza NaCl
Redukce (katoda):   Na+ + e- → Na0 Oxidace (anoda):  2 Cl- - 2 e- → Cl20 Video:

11 použití Li – slitiny s Al – konstrukce letadel, baterie
Na, K, - chlazení jaderných reaktorů Na- sodíkové výbojky Rb, Cs – fotoelektrické články

12 sloučeniny NaOH – silná žíraviny, leptavé účinky - hydroskopický
- ze vzduchu pohlcuje CO2 – na povrchu NaOH použití: mýdla, celulóza, umělé hedvábí, čištění odpadů (louh) výroba: amalgamovým způsob: = elektrolýza roztoku NaCl (Na+, Cl-) Anoda + : 2Cl- - 2e → Cl2 Katoda - (Hg): Na+ + Hg → NaHg x (amalgám) 2 NaHg x + 2H2O → 2Hgx + H2

13 KOH – draselný louh, silnější - výroba mýdel – draselná mýdla Na2O2 – peroxid sodný, vzniká hořením Na, bělící účinky, k výrobě peroxidu vodíku NaHCO3 – jedlá soda (kypřící prášky, šumák) Na2CO3 – soda (sklo, mádla, prací prostředky) K2CO3 – potaž (K skla, mazlavá mýdla) Na2SO4 . 10H2O = GLAUBEROVA SŮL(minerální vody, projímadlo)

14 opakování Prvky I.A skupiny mají hustotu .......... i .......... než
1g. cm-3 . Jejich reakcí s vodou vzniká a S kyslíkem reagují za vzniku a V přírodě se vyskytují pouze jako Jejich nejrozšířenější sloučeninou je , který má vzorec

15 řešení Prvky I.A skupiny mají hustotu ..menší (Li, Na, K).. i
větší (Rb, Cs) než 1g. cm-3 . Jejich reakcí s vodou vzniká hydroxid a vodík. S kyslíkem reagují za vzniku oxidů a peroxidů. V přírodě se vyskytují pouze jako sloučeniny. Jejich nejrozšířenější sloučeninou je chlorid sodný, který má vzorec NaCl.

16 Zdroje Vratislav Šrámek, Ludvík Kosina: Obecná a anorganická chemie, nakl. FIN, Olomouc 1996 Marika Benešová, Hana Satrapová: Odmaturuj z chemie, nakl. DIDAKTIS spol.s.r.o. 2002 Hana Čtrnáctová, Věra Vaňková: Znáte anorganickou chemii? (pracovní sešit), nakl. PROSPEKTRU., spol. s. r. o., Praha1996 Obr. 1.:Benutzer:Tomihahndorf [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 2.:Miraceti[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 3.:Piotr Sosnowski[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 4.: André Karwath aka [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google