Měření objemu pevného tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/13 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Advertisements

Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
URČENÍ ROVNICE LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_9_Určení rovnice lineární.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Měření délky pevného tělesa
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Písemné sčítání a odčítání do milionu
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Objem Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_316.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Hustota 8. ročník.
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
zpracovaný v rámci projektu
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Užití mocnin a odmocnin ve slovních úlohách II.
Hustota látky Mgr. Vendula Bílková.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 4.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_36_ Paralelní zapojení rezistorů Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B29Fy6_Hmotnost 1
Transkript prezentace:

Měření objemu pevného tělesa Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_17_Měření objemu pevného tělesa Téma: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Hana Kuříková Vytvořeno dne 25.7.2012 Odpilotováno dne 14.11.2012 ve třídě 6. A Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Fyzika 6. ročník Téma Měření objemu pevného tělesa Klíčová slova Objem, odměrný válec, rozsah, 1 dílek

Měření objemu pevného tělesa

Postup při měření Zjistíme, jaké jednotky jsou uvedeny na odměrném válci a stanovíme hodnotu nejmenšího dílku. Nalijeme do válce vodu. Odečteme objem vody. Ponoříme těleso. Odečteme objem vody s ponořeným tělesem. ml ml Spočítáme objem tělesa- od objemu vody s tělesem odečteme objem vody.

Příklad určení objemu kamene Hodnota nejmenšího dílku: 1 ml Chyba měření: 0,5 ml Objem vody: V1 = 30 ml Objem vody po ponoření kamene: V2 = 41 ml Objem kamene: V = V2 - V1 = 41 – 30 = 11 ml Kámen má objem 11 ml.

Jak určíme objem sypkého tělesa Odměříme v odměrném válci. Sypkou látku nasypeme do odměrného válce a sklepeme tak, aby hladina byla vodorovná. Odečteme objem Měření není moc přesné

Jak zjistíme objem velkého kamene Nemůžeme použít odměrný válec Použijeme velký kbelík Do kbelíku dáme kámen Kbelík s kamenem naplníme po okraj vodou Kámen z kbelíku vyndáme Doléváme vodu do kbelíku až po okraj Objem dolité vody je objem kamene

Jak zjistíme objem malých těles Do odměrného válce dáme vodu Zjistíme objem vody Do odměrného válce dáme větší počet malých částí(korálků) Zjistíme objem vody s korálky Objem jednoho korálku vypočítáme Zjištěný objem vydělíme počtem korálků

Praktické úlohy Urči objem klíče pomocí odměrného válce. Navrhni postup pokusu, kterým určíš objem pevného tělesa (jablka). Jablko se nevejde do odměrného válce. Postup ověř pokusem. Máš zásobu stejných broků. Navrhni postup, kterým určíš objem jednoho broku. Postup ověř pokusem. Vypočítej objem vzduchu v prázdné učebně fyziky. Která měření musíš provést?

Praktické úlohy - postupy Do odměrného válce nalijeme vodu a zapíšeme objem vody. Pak vhodíme klíč do odměrného válce s vodou a opět zapíšeme objem. Objem klíčku určíme rozdílem naměřených objemů. Vezmu si nádobu a naplním ji vodou až po okraj. Nádobu dám na misku. Jablko ponořím do nádoby s vodou. Voda, která vyteče na misku, přeliji do odměrného válce a určíme objem. Do odměrného válce dáme větší počet broků, třeba 100. Zjistíme objem a pak vydělíme počtem broků. Tak dostaneme objem jednoho broku. Změříme rozměry učebny (délku, šířku a výšku). Pro výpočet použijeme vzorec V = a . b . c

Anotace: V této prezentaci se žáci naučí měřit objem pevných těles Anotace: V této prezentaci se žáci naučí měřit objem pevných těles. Na začátku učitel demonstračním pokusem určí objem kamene. Celý postup popisuje a vysvětluje. Žáci se také seznámí s určováním objemu sypkých látek, malých těles a naopak velkých těles, které se nevejdou do odměrného válce. V závěru prezentace jsou čtyři praktické úlohy, které žáci zpracují v rámci skupinové práce a ověří pokusy. Celá prezentace probíhá na interaktivní tabuli a je doplněna řadou pokusů. Použitá literatura: Doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. , PaedDr. Jiří Bohuněk: Fyzika pro 6. ročník základní školy, 2. vydání 2003 Prometheus, 159 stran, ISBN 80-7196-246-5 Foto: archiv autora