Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29."— Transkript prezentace:

1 HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29

2 Tělesa jsou tvořena z látek.
Každé těleso obsahuje určité množství látky. Množství látky v tělese určuje hmotnost.

3 Hmotnost je fyzikální veličina označení …..m základní jednotka…..kg
další odvozené jednotky: miligram… mg ,001 g gram…….g ,001 kg metrický cent…q kg tuna……….t kg

4 Jak měříme hmotnost těles?
Měření hmotnosti nazýváme VÁŽENÍ K vážení používáme VÁHY HISTORICKÉ MODERNÍ váhy se závažími váhy digitální

5 Praktický úkol – zjištění hmotnosti těles
Žáci se rozdělí do 4 skupin. Postup práce: pomocí digitálních vah zjistěte hmotnost těles, výslednou hmotnost zapište a seřaďte tělesa od nejlehčích po nejtěžší (přesnost hmotnosti těles - 0,1 g) Pomůcky: digitální váhy, 5 těles, psací potřeby

6 ÚKOL Vysvětli, co mají společného rovnoramenné váhy a dětská houpačka?

7 ODPOVĚĎ Váhy i houpačka využívají schopnosti porovnat
hmotnosti těles umístěných na opačných ramenech. Rovnoramenné váhy - mají misky umístěné na koncích ramene do jedné dáme vážené těleso, na druhou vkládáme závaží rovnováha hmotností nastane po ustálení jazýčku ve středu stupnice Houpačka pracuje na stejném principu - využívá schopnosti nalezení dvou těles, která jsou stejnou silou přitahována k Zemi (gravitační síla)

8 ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav, HOFER Gerhard, KEPKA Josef, PETŘÍK Josef FYZIKA učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : FRAUS, s. ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

9 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: HMOTNOST Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: LÁTKY A TĚLESA Téma: HMOTNOST Pomůcky: Interaktivní tabule, počítač, nosič flash, kompaktní elektronické váhy - 4 kusy Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o fyzikálních jednotkách. Součástí prezentace je samostatný úkol, který slouží žákům k procvičení nového učiva. Na závěr je uvedeno správné řešení.


Stáhnout ppt "HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29."

Podobné prezentace


Reklamy Google