Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_19_Potápění, plování a vznášení se těles v kapalině Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM slouží k výkladu a zápisu daného učiva. Prezentace obsahuje i popis prováděných pokusů.

2 POTÁPĚNÍ, PLOVÁNÍ A VZNÁŠENÍ SE TĚLES V KAPALINĚ

3 POKUS Do čtyřlitrové lahve s vodou nalij vodu. Ve stejné hloubce pod hladinou vody postupně přidrž ocelové závaží, mikrotenový sáček s vodou a korkovou zátku. Pozoruj, co se stane po uvolnění s danými předměty. Po uvolnění závaží klesne ke dnu, zátka stoupá k hladině vody a mikrotenový sáček s vodou nemění svou polohu. voda v sáčku korková zátka ocelové závaží voda

4 Jaké síly působí na ponořená tělesa?
Na ponořená tělesa působí gravitační síla a vztlaková síla. Gravitační síla Fg=m.g m=V.ρt Fg=V.ρt.g Vztlaková síla Fvz=V.ρk.g Porovnáním těchto sil docházíme k závěru … V obou vztazích je V a g stejné. Pro porovnání velikostí Fg a Fvz jsou rozhodující hustoty ρt a ρk.

5 Vyhledej v tabulkách hustotu oceli a korku.
hustota oceli 7800kg/m³ > hustota vody 1000kg/m³ → Fg > Fvz → výsledná síla F obou sil má směr svislý dolů Ocelové závaží klesá ke dnu. hustota vody 1000kg/m³ = hustota vody 1000kg/m³ → Fg = Fvz → výslednice obou sil je nulová Sáček nemění svou polohu. Volně se vznáší ve vodě. hustota korku 2500kg/m³ > hustota vody 1000kg/m³ → Fg < Fvz → výsledná síla F obou sil má směr svislý vzhůru Zátka z korku stoupá vzhůru k hladině.

6

7 Stejnorodá (homogenní) tělesa v kapalině:
plavou, je-li: ρt<ρk se vznášejí: ρt=ρk klesají ke dnu: ρt>ρk

8 POKUS Do vody ponoříme dřevěný hranol (hustota dřeva ρ=650kg/m³). Co pozorujeme? Dřevěný hranol se pohybuje ve vodě svisle vzhůru a část se vynoří nad hladinu vody. Při vynořování se objem ponořené části zmenšuje. Tím se zmenšuje vztlaková síla působící na hranol, až dosáhne velikosti gravitační síly. Hranol se po určité době vzhledem k hladině vody ustálí, stoupání se zastaví. Těleso v kapalině plave.

9 a vztlaková síla Fvz působící na těleso
Při plování tělesa v kapalině se vynoří taková část tělesa, že gravitační síla Fg a vztlaková síla Fvz působící na těleso jsou v rovnováze.

10 V mrazničce si připrav kostky ledu. Vhoď je do nádoby s vodou.
DOMÁCÍ ÚLOHA V mrazničce si připrav kostky ledu. Vhoď je do nádoby s vodou. a)Vyhledej v tabulce hustotu ledu. b)Odhadni, jaká část ledové kostky vyčnívá nad hladinu. c)Kostku ledu zalij až po okraj nádoby vodou. Pozoruj, zda při tání ledu bude voda z nádoby vytékat. Dokážeš výsledek pozorování zdůvodnit?

11 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN PISKAČ, Václav. Fyzikální šuplík [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. jane111.chytrak.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Výukové materiály ZŠ KAPLICE [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google