Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

2 Jméno autora: Ing. Puršová Jaroslava
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Sada: F6/06 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno autora: Ing. Puršová Jaroslava Škola: ZŠ Ústí nad Labem, Hluboká 150

3 MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
Název vzdělávacího materiálu: MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Téma hodiny: Měření objemu kapalin Klíčová slova: Objem, odměrný válec, kádinka. Anotace: Prezentace v PowerPointu digitálně zpracovává téma „Měření objemu kapalin“. Materiál seznámí žáky s postupem měření a s volbou vhodné odměrné nádoby.

4 MĚŘENÍ OBJEMU KAPALIN měříme pomocí odměrných nádob – odměrné válce, kádinky odměrné nádoby jsou určeny k odměření jediného objemu, nebo mají stupnici v různých objemových jednotkách

5 Před měřením zjistíme:
v jakých jednotkách je stupnice kolik jednotek odpovídá jednomu dílku stupnice (1dílek 2ml) měřící rozsah stupnice (jaký nejmenší a největší objem můžeme naměřit) stanovíme odchylku měření (polovina nejmenšího dílku)

6 Postup při měření objemu kapalin:
vybereme vhodný odměrný válec odměrný válec postavíme na vodorovnou podložku kapalinu, jejíž objem chceme měřit, pečlivě přelijeme do odměrného válce kapalinu necháme ustálit (případné bublinky vzduchu odstraníme skleněnou tyčinkou) odečteme naměřenou hodnotu objemu (určíme, ke které čárce stupnice nejblíže sahá hladina kapaliny ve válci)

7 Postup při měření objemu kapalin:
1dílek 2ml odchylka měření je max. 1ml 34ml  V  36ml  V = 36ml !!! na stupnici se musíme dívat s okem v rovině hladiny!!!

8 ZÁPISKY Měření objemu kapalin
Objem kapalin měříme pomocí odměrných nádob (odměrné válce, kádinky…) Před měřením musíme zjistit: jednotky stupnice kolik jednotek odpovídá jednomu dílku stupnice (1dílek 2ml) měřící rozsah stupnice (nejmenší a největší objem) odchylka měření (polovina nejmenšího dílku)

9 Postup při měření objemu kapalin:
volba odměrného válce, který postavíme na vodorovnou podložku do válce pečlivě přelijeme kapalinu a necháme ustálit (bublinky vzduchu odstraníme skleněnou tyčinkou) odečteme naměřenou hodnotu objemu (!!! na stupnici se musíme dívat s okem v rovině hladiny) Př.: 1dílek 2ml odchylka měření je max. 1ml 34ml  V  36ml  V = 36ml

10 CITACE Microsoft Office – PowerPoint Kliparty na webu Office Online


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google