ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma JINÁ MASA Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 7.1.2014 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová JINÁ MASA Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 14 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
OSNOVA Opakování jatečného masa Didaktický test 2. Jiná masa viz Word 2. Jiná masa Maso králičí Maso kozí, kůzlečí Maso koňské Maso pštrosí TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Maso králičí Charakteristika: Použití jednotlivých částí v kuchyni: Má bledě růžovou barvu, mírně nasládlou chuť. Je jemné, libové, lehce stravitelné. Je zdravé, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Má nenahraditelné místo v moderní kuchyni. Na trh se dodává v celku nebo dělený: králičí stehna, králičí hřbetní filet. Zadní maso: 5 - kýta, 3 - hřbet Přední maso: 1 - hruď, 2 - plec, 4 - bok Použití jednotlivých částí v kuchyni: Přední maso - vaření, dušení, zadělávané pokrm a na plnění. Zadní maso - pečení, dušení, smažení a grilování. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Maso kozí, kůzlečí Charakteristika: Dělení kůzlečího masa: Kozí maso má lepkavé podkožní vazivo, je křehké, jemné. Jeho nevýhodou je, že často zapáchá tzv. kozinou, není běžně na trhu. Kůzlata jsou mladé kozy, jejich hmotnost je 5-8 kg. Maso obsahuje málo tuku a je vodnaté. Je také bílé jako maso jehněčí, velmi jemné a dobře stravitelné. Kůzlečí maso je vhodné pro dietní stravování a dětskou výživu. Dělení kůzlečího masa: Přední maso – plec, hrudí a krk. Zadní maso – kýta a hřbet. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Maso koňské Charakteristika: Maso má výraznou tmavě červenou barvu, tuhá vlákna. Charakteristická je nasládlá chuť. V ČR se koňské maso zpracovává výjimečně, zejména na masné výrobky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Maso pštrosí Charakteristika: Maso pštrosa považují znalci již dlouho za maso gurmetů. Maso pštrosa je neobyčejně libové. Dále má pštrosí maso velice nízký obsah cholesterolu. Při použití neutrálního koření (sůl, pepř) připomíná pštrosí maso chutí hovězí, při kořenění bylinkami vyzrálou zvěřinu. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zdroje Literatura: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: http://zahrada-relax.blog.cz/rubrika/pstrosi-maso Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://mujgril.eu/wp-content/uploads/2013/04/Králičí.png http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2010/610915.jpg?d41d http://media.novinky.cz/923/359239-top_foto1-5cski.jpg?1369297801 http://imageproxy.jxs.cz/~nd01/jxs/cz~/561/033/9df58e08c6_9141627_o2.jpg Odkazy ze dne 14. 12. 2013 15. 12. 2013 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY