Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST SUROVINY NA VÝROBU PIVA
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma PIVO – HISTORIE SUROVINY NA VÝROBU PIVA Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
PIVO – HISTORIE SUROVINY NA VÝROBU PIVA Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 32 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 OSNOVA Charakteristika piva Historie výroby piva Video
Suroviny na výrobu piva Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Charakteristika piva Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití pivovarských kvasinek. Podle tržního druhu obsahuje pivo 1,5 - 5,3 % etanolu a 2,5 - 5 % rozpustných ,tzv. extraktních látek - sacharidů, aminokyselin, minerálních látek, vitamínu B a jiné látky. Obsah oxidu uhličitého dodává pivu říznost, osvěžuje a podporuje trávení. Velké množství piva je však pro organizmus škodlivé, zatěžuje příliš žaludek, játra, ledviny i nervovou soustavu. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Historie výroby piva Pití piva má v historii lidstva dlouhou tradici.
S výrobou piva se začalo již kolem roku 2800 př. n.l. v Egyptě a v Mezopotámii. První zmínky o pivovarech v českých zemích se nacházejí v zakládací listině vyšehradské kapituly z r V roce 1842 byl založen měšťanský pivovar ,, Prazdroj,, v Plzni. V současné době patří pivo mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější nápoje na celém světě. Video: TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Suroviny na výrobu piva
Základními surovinami pro výroby piva jsou slad, chmel, voda a kvasnice. Slad Vyrábí se ze specielně šlechtěných odrůd ječmene, pěstované na Hané, v okolí Znojma a Břeclavi. Slad ovlivňuje barvu, chuť a vůni piva. Ječmen obsahuje enzym diastázu, který je schopen měnit škrob ve sladový cukr. Na trhu je několik druhů sladů - světlé, tmavé, tuzemské, zahraniční. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Nejpoužívanější slady:
Plzeňský - nejsvětlejší, používaný pro výrobu světlých piv. Mnichovský – bavorský - tmavší slad, který se používá pro výrobu tmavých piv. Vídeňský - tvoří přechodný typ mezi světlými a tmavými slady. Pšeničné slady - používají se k výrobě pšeničných piv svrchně kvašených. Speciální slady - karamelový, melanoidový, barvící, apod. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Druhy sladů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Chmel Chmel dodává pivu nahořklou chuť.
Jsou sušené hlávky chmele evropského, mnoholeté rostliny. Šištice dorůstá velikosti cm a má žlutozelené zbarvení. Na listech jsou žlutá zrníčka, zvaná lupulin, která jsou nejcennější součástí chmele. Jejich množství je rozhodující pro pivovarskou hodnotu chmele. Mezi významné chmelařské oblasti patří Žatecko, Roudnicko, Úštěcko, Dubsko, Tršicko. Dnes se k výrobě piva používají chmelové extrakty získané z chmele - mají vyšší trvanlivost. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Pěstování chmele Šištice Granulovaný chmel
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Voda Voda má vliv na jakost piva. Nejvhodnější jsou vody spodní.
Měkké vody dodávají pivu jemnou chuť, ale piva z příliš měkkých vod jsou prázdná, málo výrazná. Tvrdé vody poskytují podle svého chemického složení pivu plnější chuť, někdy však může být pivo až drsné, nelahodné. Často se tedy musí voda pro výrobu piva upravovat, ale vždy musí vyhovovat stanoveným hygienickým požadavkům. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Pivovarské kvasinky Jsou to jednobuněčné rostliny, mající schopnost zkvašovat roztoky jednoduchých cukrů. Cukr rozkládají na etanol a oxid uhličitý. Kvasnice se účastní na tvorbě chutě a vůně piva. Mohou se konzervovat sušením a prodávají se pod názvem Tebi. Jsou cenným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Pivovarské kvasnice - granule TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 Kontrolní otázky: Popiš význam piva pro organizmus.
Jaké jsou následky častého pití velkého množství piva? Co víš o historii výroby piva? Charakterizuj slad. Jaké druhy sladu znáš? Co ovlivňuje druh sladu u piva? Vyjmenuj významné chmelařské oblasti v ČR. Co dodává chmel pivu? Jaké požadavky se kladou na vodu, jako ne jednu ze základních surovin při výrobě piva? Charakterizuj pivovarské kvasinky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

16 Zdroje Literatura: Internet: Obrázky:
KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 2. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word YBmR6pCsPGGFr8soA Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google