Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Vepřové maso Dělení, spotřeba, tržní druhy zdroj: http://www.czso.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 14.4.2018
Obsah Spotřeba vepřového masa Dělení vepřového masa Jakostní dělení vepřového masa
Spotřeba vepřového masa
Spotřeba vepřového masa Spotřeba vepřového byla nejvyšší v roce 1990 kdy byla 50 kg na osobu a rok V roce 2012 byla spotřeba 41,3 kg V ČR má nejvyšší podíl na celkové spotřebě masa 53,4% Ve výrobě nejsme soběstační 45% vepřového masa dovážíme
Dělení vepřového masa
Dělení vepřového masa Maso je dělené na poloviny po páteři 1. kýta 2. pečeně (karé) 3. panenka 4. plec 5. krkovice 6. bok 7. koleno 8. nožička 9. hlava+lalok
Jakostní dělení vepřového masa I. třída III. třída Pečeně Koleno Panenka Nožičky Kýta Hlava + lalok II. třída Plec Krkovice Bok
Otázky Jaká byla nejvyšší spotřeba vepřového masa? Jaká byla spotřeba vepřového masa v roce 2012? Jsme soběstační ve výrobě vepřového masa? Jaké je dělení vepřového masa? Kolik jakostních tříd má vepřové maso? Jaké části vepřového masa jsou nejkvalitnější?