Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Výroba šumivých prášků
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti škrobového sirupu
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká KONZERVOVÁNÍ OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se způsoby konzervování ovoce. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Konzervace, mikroorganismy, sterilizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_16

Způsoby konzervování ovoce: Chladem Teplem Výroba ovocných šťáv a sirupů Výroba kvasných produktů

a) Konzervace čerstvého ovoce chladem:   a) Konzervace čerstvého ovoce chladem: Chlad zpomalí nebo zastaví rychlé rozkládání mikroorganismů Chladírna, mrazírna (0 – 4°C, - 18°C)

b) Konzervace teplem: SUŠENÍ – ovoce musí být čisté, výborné jakosti, nesmí plesnivět nebo hnít - některé ovoce se odpeckovává před sušením   ZAVAŘOVÁNÍ - s cukrem nebo bez cukru kompoty ROZVÁŘENÍ - s cukrem nebo bez cukru → džemy, marmelády, povidla, protlaky PROSLAZOVÁNÍ - dužina se prosladí na 30% obsahu cukru

c) Výroba ovocných šťáv a sirupů: Ovocné šťávy – džusy - konzervováním, méně cukru, sterilizace Mošty – jsou čisté ovocné šťávy upravené filtrací a sterilizací Sirupy – zahuštěné cukrem více cukru → působí jako konzervační látka  

d) Výroba kvasných produktů: Ovocná vína – alkoholické nápoje, které vznikly vykvašením ovocných moštů pomocí ušlechtilých vinných kvasinek (12 – 15% alkoholu) Ovocné pálenky – destiláty - jsou silnější, vícestupňové alkoholické nápoje - používá se pomačkané, drcené nebo celé ovoce (40 – 65% alkoholu) Ovocné likéry – vícestupňové alkoholické nápoje - získávají se extrakcí, macerací čerstvého ovoce (25 – 35% alkoholu) Ovocné octy – získávají se octovým kvašením slabých alkoholových roztoků, které vznikly vykvašením moštů nebo ovoce

Skladování ovoce: Ihned zpracovat, chladírny 4°C   Ihned zpracovat, chladírny 4°C Suchý sklad, větraný, chráněný před mrazem a světlem

Použití ovoce a ovocných výrobků v CV: K výrobě zákusků – ovocné košíčky, dorty, zmrzlinové poháry Restaurační moučníky, zdobení K plnění lineckých těst,čajové pečivo Ochucení náplní, krémů obr.1

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1:[online].[ cit 2013-2-20]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.