Náležitosti jídelních lístků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
BE soup 1 Zeleninový vývar s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Kuřecí krém se smetanou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Rozdělení odbytových středisek
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvěřina – charakteristika masa
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Složitá obsluha fondue
Výroba šumivých prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Ukládání dat v paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Výroba francouzského nugátu
Číselné soustavy - Opakování
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Technické prostředky v požární ochraně
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Transkript prezentace:

Náležitosti jídelních lístků Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti jídelních lístků Anotace: prezentace je určena k pochopení učiva týkajícího se náležitostí JL a významu náležitostí pro hosta i obsluhu. Klíčová slova: jídelní lístek, náležitosti, hmotnost, kuver, kód, cena. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_13

Náležitosti jídelního lístku jsou údaje formálního charakteru uvedené v jídelním lístku pro hosta jsou důležité údaje, které mu slouží ke snadnému výběru a sestavení menu číšníkovi slouží ke správnému objednání vybraných jídel.

V záhlaví jídelního lístku jsou uvedeny tyto údaje: kategorie (restaurace, vinárna, kavárna ap.) skupina nebo smluvní ceny datum nebo období platnosti (denní, stálý) název střediska (např. Zámecká restaurace). Restaurace U školy Stálý jídelní lístek Smluvní ceny

U každého pokrmu má být uvedeno: hmotnost masa v syrovém stavu, hmotnost ostatních surovin a cena přesný název pokrmu podle receptur nebo vlastní kalkulace, nepoužíváme zkratky označení pokrmů s kostí, pokrmů dle hmotnosti, způsob maštění 150g Pstruh na roštu s bylinkovým máslem (cena dle váhy) 95.00 150 g Zapečený krůtí plátek s broskví 160.00

u každého pokrmu bývá uveden kód pro využití výpočetní techniky přesný název pokrmu podle receptur lze použít i vlastní kalkulace, např. u specialit „Překvapení šéfkuchaře“ označení pokrmů s kostí pokrmů dle hmotnosti – např. u pstruha se cena uvádí za 100 g způsob maštění (např. brambory maštěné máslem)

u specialit bývá pod názvem pokrmu vysvětlení o jaký pokrm se jedná nepoužíváme zkratky u lehkých a zdravotních jídel se může uvádět energetické hodnota pokrmu. Speciality restaurace 600 200 g Žabí stehýnka na roštu s bylinkovým máslem 280.,- Kč 400g Chateaubriand (pro 2 osoby) * 400.,- Kč 150 g Plněná vepřová panenka 180.,- Kč (Vepřová panenka, šunka, sýr, drůbeží játra) 150 g Vepřový řízek v černé omáčce 220.,- Kč (Vepřová kýta, sušené švestky, povidla)

Na konci jídelního lístku se uvádějí: jména odpovědných pracovníků - vedoucího, šéfkuchaře, pracovníka odpovědného za kalkulaci cen kuver (couvert) - příplatek za použití pečiva a dochucovacích prostředků pokrmy označené * vám na přání oflambujeme. Odpovědný vedoucí: Karel Veselý Jídla připravili: Šéfkuchař Václav Chutný s kolektivem Za správnost cen odpovídá: Vendula Přesná Couvert: 50,- Kč

Mezi další náležitosti patří např.: fotografie pokrmů „Přejeme Vám dobrou chuť“ „Těšíme se na další návštěvu“ apod. jídelní lístky mohou obsahovat i stručnou charakteristiku pokrmů, energetickou hodnotu apod. Obr. 1 Obr. 2

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Fotografie ze školních akcí - č. 1 a 2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.