Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO.1111.2F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhVinárenský sortiment Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky postupem jak vytvořit jídelní a nápojový lístek pro vinárnu a jaký by měl být ve vinárně sortiment. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaPořadí pokrmů a nápojů, sortiment DatumDatum vytvoření – 1. 1. 2013

2 Vinárenský sortiment

3 Sortiment pokrmů  Pro přípravu pokrmů používáme všechny druhy jatečných zvířat, zvěřiny, ryb a drůbeže.  Z tepelných úprav nejčastěji využíváme grilování a opékání.  V jídelním lístku bychom neměli zapomenout na silné masové vývary.  Vyvarujeme se těžkých jídel, jako jsou těžké omáčky a saláty s majonézou.  Nabídka moučníků není příliš rozsáhlá. Využíváme mražené výrobky nebo moučníky na objednávku.

4 Jídelní lístek  Studené předkrmy  Polévky  Teplé předkrmy  Speciality  Jídla na objednávku  Jídla na grilu  Přílohy, saláty  Sýry  moučníky

5 Náležitosti jídelních lístků  Název střediska a provozovny  Adresa  Hmotnost masa v syrovém stavu  Název pokrmů podle receptur nebo vlastních kalkulací  Cena za pokrm, popřípadě upozornění na možné změny ceny pokrmu podle váhy např. ryb  Jméno šéf kuchaře

6 Sortiment nápojů  Široký výběr vín - druhů, barev, chutí, ročníků a výrobců  Nabídku by měla doplňovat i raritní vína – archivní  Na vinném nebo nápojovém lístku můžeme uvádět charakteristiku vín, úspěchy v soutěžích a jiná ocenění  Ostatní nabízené nápoje nabízíme v užším sortimentu

7 Nápojový lístek  Aperitivy  Bílá vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Růžová vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Červená vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Dezertní vína  Šumivá vína – domácí, zahraniční  Míchané nápoje – krátké dlouhé  Lihoviny – likéry, destiláty  Nealkoholické nápoje studené – vody, limonády, džusy  Nealkoholické nápoje teplé

8 Náležitosti nápojového lístku  Název střediska a provozovny  Adresa  Obsah podávaného nápoje  Název nápoje podle etikety – přívlastky, chuť, archivní apod.  Stručná charakteristika  Oblast původu – ročník, oblast, podoblast  Výrobce

9 Úkoly 1) Urči správné pořadí pokrmů na vinárenském jídelním lístku.  Teplé předkrmy  Sýry  Jídla na objednávku  Jídla na grilu  Přílohy, saláty  Sýry  Moučníky  Polévky  Speciality  Studené předkrmy

10 Úkoly 2) Jaké jsou náležitosti jídelních lístků? 3) Na vinném nebo nápojovém lístku můžeme uvádět ………………… vín, ……………… v soutěžích a jiná ocenění. 4) Jaké jsou náležitosti nápojových lístků? 5) Vína na nápojovém lístku píšeme v pořadí: ……………………………..

11 Úkoly  Nealkoholické nápoje studené – vody, limonády, džusy  Růžová vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Červená vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Lihoviny – likéry, destiláty  Bílá vína - rozlévaná, lahvová, sudová  Dezertní vína  Nealkoholické nápoje teplé  Aperitivy  Šumivá vína – domácí, zahraniční  Míchané nápoje – krátké dlouhé

12 POUŽITÁ LITERATURA  Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna. 2010 ISBN:8071687529


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google