BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Finanční řízení podniku
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
Ekonomika investic.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Úvod do účetnictví.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lenka Zahradníčková
Organizace a organizování podniku
Dobré odpoledne.
UC_A1_Základy účetnictví
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Finanční výkazy obchodních společností
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Podnikové výrobní faktory a podnikové řízení jako výrobní faktor
Výrobní faktory v podniku
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Naklady a jejich členění
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Ekonomika organizací Výrobní faktory. Příklad 1 Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Organizační struktura hotelu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Výrobní faktory organizace
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Podnikohospodářské techniky postupu
Podniková ekonomika.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Podniková ekonomika.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Funkce organizace Formulace funkcí organizace
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011

Informace o průběžném testu Termín: 22.11.2011 (seminární práce se neprezentuje)

Harmonogram: 25.10 Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení (5) 01.11 Plánování a rozhodování v organizaci (6) 08.11 Organizační uspořádání a kontrola v organizaci (7) 15.11 Lidský pracovní výkon a systém odměňování v organizaci (8) 22.11 Průběžný test 29.11 Funkce organizace (9) 06.12 Sdružování organizací (10) 13.12 Opravný test - resty

Průběžný test písemná forma opravovaná elektronicky vyplněný odpovědní arch se elektronicky zpracovává – skenuje 20 otázek z probrané látky (témata 1-6) vícevariantní test: jen jedna správná odpověď správná odpověď: 1 bod; nesprávná odpověď: 0 bodů minimum pro splnění: 12 bodů (60% z 20) opravní test v posledním týdnu semestru

Výrobní faktory v podniku Členění výrobních faktorů (1 příklad) Funkce v řízení organizace (1 příklad) Efektivnost výrobních faktorů (1 příklad)

Příklad 1 Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací a barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku).

Příklad 1 – řešení Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací a barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku).

Příklad 1 – řešení Výrobní faktory: Ekonomická Podnikové teorie: hospodářství: Půda Dlouhodobý majetek Kapitál Materiál Práce Práce Výkonná (prováděcí) práce Dispozitivní (řídící) práce Původní Odvozená (originální) (derivativní)

Příklad 1 – řešení Výrobní faktory Elementární faktory Dispozitivní faktor Výkonná práce Materiál Dlouhodobý majetek Originální: vedení podniku Odvozené: plánování, organizování, dohled Optimální kombinace elementárních faktorů úkol

Podnikové výrobní faktory Řízení a jeho složky: Plánování Organizace Rozhodnutí Kontrola Informační systém Vztahy podniku k: Státu Bankám Pojišťovnám (daně, poplatky, příspěvky, úroky,…) Příklad 1 – řešení Podnikové výrobní faktory Dispozitivní faktory Elementární faktory Dodatečné faktory Spotřebovávané VF Potenciální VF Přímé (tvoří substanci produktu) Nepřímé (netvoří substancí produktu) Aktivní Pasivní Zdroj: Kubkovič M. Podnikové hospodárstvo: Komplexný pohěad na podnik, Bratislava: Sprint vfra, 2001. 461 s. ISBN 80-88848-77-6, str. 140 Suroviny Polotovary Dílce Pomocní látky Výrobní služby Informace Rychle opotřebo-vávané nástroje Pomocné služby Pomocné provozní látky Výkonní pracovní síla Výrobní zařízení Stroje Nástroje Nosiče informací Budovy Pozemky Nevýrobní a pomocní zařízení

Příklad 1 – řešení Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací a barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku).

Příklad 1 – řešení Dlouhodobý majetek: Pozemek Budova hotelu (vlastní/pronajatá) Parkoviště Zařízení kuchyně (např. sporáky, nádobí, mrazák, lednička, myčka…) Zařízení restaurace (např. stoly, židle, bar, barové zařízení, dekorace, zázemí…) Zařízení hotelu (např. recepce, postele, stolky, židle, TV, hygienické vybavení…)

Příklad 1 – řešení Materiál: Potraviny Nápoje Energie (elektřina, plyn, teplo, voda) Zařízení kuchyně (např. utěrky, čistící prostředky… - vše co není DHM) Zařízení restaurace (např. ubrousky, ubrusy, dekorace… - vše co není DHM) Zařízení hotelu (např. dekorace, hygienické vybavení, čistící prostředky… - vše co není DHM)

Příklad 1 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Top management: - Generální řiditel - Asistent(ka) ředitele - Sekretářka - Právník - Ekonomický ředitel - Obchodní ředitel - Prodejní a marketingový ředitel - Finanční ředitel - Personální ředitel - Manažer jakosti

Příklad 1 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Provozní management: - Vedoucí úseku ubytování - Asistent vedoucího úseku ubytování - Vedoucí lůžkové části - Vedoucí stravovacího provozu - Vedoucí technického úseku - Vedoucí údržby

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Recepční - Hotelový vrátný - Pokladník směnárník - Pracovník rezervací - Bagažista - Dveřník - Telefonista - Pracovnice sekretářských služeb - Hotelová hospodyně

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Uklízečka - Pokojská - Uklízečka - Šéfkuchař - Asistent šéfkuchaře (další kuchař) - Kalkulant - Kuchyňská hospodyně - Číšník - Barman - Technický pracovník

Příklad 1 – řešení Uvažujete o zřízení hotelu s restaurací a barem. Zamyslete se nad zajištěním hotelu z hlediska výrobních faktorů. Zvažte nutnost konkrétních položek s ohledem na velikost podniku (uvažujte v souvislostech drobného podniku).

Příklad 1 – řešení Dlouhodobý majetek: Pozemek Budova hotelu (vlastní/pronajatá) Parkoviště Zařízení kuchyně (např. sporáky, nádobí, mrazák, lednička, myčka…) Zařízení restaurace (např. stoly, židle, bar, barové zařízení, dekorace, zázemí…) Zařízení hotelu (např. recepce, postele, stolky, židle, TV, hygienické vybavení…)

Příklad 1 – řešení Dlouhodobý majetek: Pozemek Budova hotelu (vlastní/pronajatá) Parkoviště Zařízení kuchyně (např. sporáky, nádobí, mrazák, lednička, myčka…) Zařízení restaurace (např. stoly, židle, bar, barové zařízení, dekorace, zázemí…) Zařízení hotelu (např. recepce, postele, stolky, židle, TV, hygienické vybavení…)

Příklad 1 – řešení Materiál: Potraviny Nápoje Energie (elektřina, plyn, teplo, voda) Zařízení kuchyně (např. utěrky, čistící prostředky… - vše co není DHM) Zařízení restaurace (např. ubrousky, ubrusy, dekorace… - vše co není DHM) Zařízení hotelu (např. dekorace, hygienické vybavení, čistící prostředky… - vše co není DHM)

Příklad 1 – řešení Materiál: Potraviny Nápoje Energie (elektřina, plyn, teplo, voda) Zařízení kuchyně (např. utěrky, čistící prostředky… - vše co není DHM) Zařízení restaurace (např. ubrousky, ubrusy, dekorace… - vše co není DHM) Zařízení hotelu (např. dekorace, hygienické vybavení, čistící prostředky… - vše co není DHM)

Příklad 1 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Top management: - Generální řiditel - Asistent(ka) ředitele - Sekretářka - Právník - Ekonomický ředitel - Obchodní ředitel - Prodejní a marketingový ředitel - Finanční ředitel - Personální ředitel - Manažer jakosti

Příklad 1 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Top management: - Generální řiditel - Asistent(ka) ředitele - Sekretářka - Právník - Ekonomický ředitel - Obchodní ředitel - Prodejní a marketingový ředitel - Finanční ředitel - Personální ředitel - Manažer jakosti

Příklad 1 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Provozní management: - Vedoucí úseku ubytování - Asistent vedoucího úseku ubytování - Vedoucí lůžkové části - Vedoucí stravovacího provozu - Vedoucí technického úseku - Vedoucí údržby

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Recepční - Hotelový vrátný - Pokladník směnárník - Pracovník rezervací - Bagažista - Dveřník - Telefonista - Pracovnice sekretářských služeb - Hotelová hospodyně

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Recepční - Hotelový vrátný - Pokladník směnárník - Pracovník rezervací - Bagažista - Dveřník - Telefonista - Pracovnice sekretářských služeb - Hotelová hospodyně

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Uklízečka - Pokojská - Uklízečka - Šéfkuchař - Asistent šéfkuchaře (další kuchař) - Kalkulant - Kuchyňská hospodyně - Číšník - Barman - Technický pracovník

Příklad 1 – řešení Práce – výkonná (prováděcí) práce: - Uklízečka - Pokojská - Uklízečka - Šéfkuchař - Asistent šéfkuchaře (další kuchař) - Kalkulant - Kuchyňská hospodyně - Číšník - Barman - Technický pracovník

Příklad 1 – řešení Uvažujete o zřízení hotelu: s restaurací s barem Další možnosti rozšíření ponuky hotelu: s prádelnou s půjčovnou kol / lyžařského vybavení (servis) s relaxačním centrem s informačním / turistickým centrem jiné

Příklad 2 V návaznosti na příklad 1: určete které funkce budou plnit jednotliví pracovníci managementu. které konkrétní úkoly budou v rámci příslušných funkcí plnit.

Příklad 2 – řešení V návaznosti na příklad 1: určete které funkce budou plnit jednotliví pracovníci managementu. které konkrétní úkoly budou v rámci příslušných funkcí plnit.

Příklad 2 – řešení Výrobní faktory Elementární faktory Dispozitivní faktor Výkonná práce Materiál Dlouhodobý majetek Originální: vedení podniku Odvozené: plánování, organizování, dohled Optimální kombinace elementárních faktorů úkol

Příklad 2 – řešení Funkce řízení v organizaci: Stanovení (tvorba) cílu Plánování Rozhodování Realizace (organizování) Kontrolování

Funkce řízení organizace a funkce organizace Příklad 2 – řešení Funkce řízení organizace a funkce organizace Stanovení cílů rozhodování   plánování realizování kontrolování rozhodování (organizace) (dohled) výroba investice opatřování personál odbyt rozhodování

Fáze procesu řídícího systému Příklad 2 – řešení Fáze procesu řídícího systému Zdroj: WÖHE, G. Úvod do podnikového hospodářství, 1. vyd., Praha: C.H. Beck, 1995, ISBN 80-7179-014-1, str. 38

Příklad 2 – řešení Práce – dispozitivní (řídící) práce: Top management: Provozní management: - Generální řiditel - Vedoucí úseku ubytování - Asistent(ka) ředitele - Asistent vedoucího úseku - Sekretářka ubytování - Právník - Vedoucí lůžkové části - Ekonomický ředitel - Vedoucí stravovacího - Obchodní ředitel provozu - Prodejní/marketingový ředitel - Vedoucí technického - Finanční ředitel úseku - Personální ředitel - Vedoucí údržby - Manažer jakosti

Příklad 2 – řešení Funkce řízení v organizaci: Z hlediska plnění jednotlivých funkcí je zřejmé, že: - všichni pracovníci managementu budou vykonávat všechny funkce, (budou stanovovat cíle, plánovat, organizovat, kontrolovat a rozhodovat) Na druhou stranu zřejmé, že: - v rámci plnění jednotlivých funkcí, budou mít různí pracovníci odlišnou (konkrétní) náplň svých funkcí.

Příklad 2 – řešení V návaznosti na příklad 1: určete které funkce budou plnit jednotliví pracovníci managementu. které konkrétní úkoly budou v rámci příslušných funkcí plnit.

Příklad 2 – řešení Generální řiditel: - řídí činnost hotelu v souladu se zákony a předpisy, zabezpečuje plnění úkolů, uložených orgány společnosti Stanovuje (tvoří) cíle (zvýšit vytíženost lůžek na 70% za rok, zvýšit obrat hotelu o 10%...) Plánuje (tvoří a předkládá obchodní a finanční plán, účetní závěrku…) Organizuje (nechává zpracovat podklady plánů; analýzy vnitřního a vnějšího prostředí…) Kontroluje (činnost svých přímých podřízených - kontroly termínů a splnění úkolů…) Rozhoduje (v rámci strategického i operativního řízení)

Příklad 2 – řešení Vedoucí stravovacího provozu: - řídí činnost stravovacího provozu (restaurace a baru) v souladu se zákony a předpisy, zabezpečuje plnění úkolů, uložených ředitelem společnosti Stanovuje (tvoří) cíle (zvýšit obrat baru a restaurace o 20%, snížit počet krádeží na 1% obratu …) Plánuje (tvoří a předkládá obchodní a finanční plán strav. provozu, kalkulace …) Organizuje (nechává zpracovat podklady plánů; určuje plán směn, dovolených…) Kontroluje (činnost svých přímých podřízených - kontroly docházky, hygieny…) Rozhoduje (v rámci strategického i operativního řízení)

Příklad 2 – řešení Sekretářka: odpovídá za správné a včasné vyřizování administrativní agendy ředitele hotelu, vede evidenci došlé pošty a vykonává další práci dle ředitele Ne-stanovuje (ne-tvoří) cíle (ty stanovuje její nadřízený – řiditel) Ne-plánuje (plánuje jen svou konkrétní činnost a to tak, aby ji byla schopna zvládnout) Ne-organizuje (jenom svou vlastní práci) Ne-kontroluje (kromě sebekontroly – jinak je kontrolovaná) Rozhoduje (v rámci svých – omezených - pravomocí)

Příklad 3 Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Změní se nějak výpočet pokud víte, že pracovníci managementu mají dvakrát vyšší mzdy (souhrnně) než výkonní zaměstnanci?

Příklad 3 ROZVAHA AKTÍVA PASÍVA Dlouhodobý majetek Vlastní kapitál Pozemky 20 Základní kapitál 100 Stroje a zařízení 15 Zisk Budovy 45 Oběžný majetek Cizí kapitál Materiál na skladě 135 Rezervy Pohledávky 35 Bankovní úvěr 130 Běžný účet - z toho: Krátkodobý BÚ 50 Aktíva celkem 270 Pasíva celkem

Příklad 3 VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Změní se nějak výpočet pokud víte, že pracovníci managementu mají dvakrát vyšší mzdy (souhrnně) než výkonní zaměstnanci?

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = ? Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = ? materiál = ? práce = ?

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = ? materiál = ? práce = ?

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = ? práce = ?

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = 1800 práce = ?

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT Tržby za prodané výrobky 2000,0 Spotřeba materiálu 1800,0 Osobní náklady 120,0 Odpisy 20,0 Tržby za prodaný materiál Provozní hospodářský výsledek 80,0 Nákladové úroky 54,4 HV z finančních operací -54,4 HV z běžné činnosti 25,6 Splatná daň z příjmu (22%) 5,6 Hospodářský výsledek po zdanění

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = 1800 práce = 120

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF

Příklad 3 Vyjděte z níže uvedených zjednodušených účetních výkazů a spočítejte efektivnost (hodnotově vyjádřenou hospodárnost) jednotlivých podnikohospodářských výrobních faktorů. Změní se nějak výpočet pokud víte, že pracovníci managementu mají dvakrát vyšší mzdy (souhrnně) než výkonní zaměstnanci?

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = 1800 práce = 120 výkonná práce = ? řídící práce = ?

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = 1800 práce = 120 výkonná práce = x = ? řídící práce = 2x = ?

Příklad 3 – řešení Celkové výnosy = 2020 Náklady VF: dlouhodobý (hmotný) majetek = 20 materiál = 1800 práce = 120 výkonná práce = x = 40 řídící práce = 2x = 80

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF hospodárnost (DHM) = 101,00 hospodárnost (materiál) = 1,12 hospodárnost (práce) = 16,83 hospodárnost (výkonná práce) = 50,50 hospodárnost (řídící práce) = 25,25

Příklad 3 – řešení Důsledek: Čím nižší hospodárnost  tím vyšší náročnost na daný výrobní faktor

Příklad 3 – řešení Hodnotově vyjádřená hospodárnost VF hospodárnost (DHM) = 101,00 hospodárnost (materiál) = 1,12 hospodárnost (práce) = 16,83 hospodárnost (výkonná práce) = 50,50 hospodárnost (řídící práce) = 25,25

Příklad 3 – řešení Důsledek: Čím nižší hospodárnost  tím vyšší náročnost na daný výrobní faktor Podnik je náročný na výrobní faktor – materiál

Příklad 3 – řešení Poznámka: Hospodárnost v jednom období  efektivnost jednotlivých VF  zjištění náročnosti organizace na jednotlivé VF Hospodárnost v čase  změny náročnosti organizace na jednotlivé VF

Děkuji za pozornost