Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Výroba cukru Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastní výrobou a rafinací cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Difúze, lehká šťáva, těžká šťáva, rafinace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_05
Výroba cukru: Příjem, skladování – dovezená cukrovka se v cukrovaru zváží a potom skladuje v řepných skladech. Příprava pro zpracování – plavícími kanály se dopravuje cukrovka pomocí proudící vody do pračky (zbavení nečistot, bláta, kameny). Řezání – vypraná cukrovka padá do řezačky, kde je rozřezána na „řízky“.
Difúze – vyslazování až na minimum. Provádí se v difúzní stanici v difuzérech. Je to vyslazování řepných řízků horkou vodou (při 78 – 80 °C). Získává se tzv. difúzní šťáva a vyslazené řízky (krmivo). Difúzní šťáva tzv. lehká šťáva je tmavá, nepříjemně páchnoucí tekutina, nepříjemné chuti a kyselé reakce. Obsahuje cukry i necukry, které se musí odstranit (necukry).
Úprava lehké šťávy (tekutá sladká šťáva) – provádí se v odparkách (těžké tlakové stroje) za sníženého tlaku a zvýšené teploty → vzniká těžká šťáva (stále je to šťáva). Úprava těžké šťávy – na strojních zařízení. Provádí se ve varostrojích za podobných podmínek jako v odparkách.
Probíhá krystalizace → vzniká cukrovina (není to ještě cukr). Úprava cukroviny – (zkrystalovaná) – odstřeďuje se v odstředivkách, již se oddělují krystalky cukru od nenasyceného cukerného roztoku → vzniká surový cukr a melasa.
Čištění neboli rafinace surového cukru Rafinace – čištění cukru do běla Surový cukr se musí dlouho omývat vodou nebo parou – probíhá AFINACE (omývání vodou), dále probíhá filtrace, odbarvování (aktivním uhlím) → vzniká BÍLÝ CUKR KRYSTAL. obr.1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2012-12-1]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.