Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa Anotace: Prezentace popisuje jednotlivé kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: univerzální stroje, hnětací stroje, dělící stroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_10
Stroje na zpracování těsta a masa
Obrázek č. 1
Univerzální stroje dělíme podle počtu hnacích hřídelí na : - stroje s jednou hnací hřídelí - stroje se dvěma hnacími hřídelemi
stroje s jednou hnací hřídelí pohonná jednotka může být připevněna: - na pojízdný trojnohý podvozek s brzděnými koly nebo - pomocí šroubu přímo na pracovní stůl
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Obrázek č. 4
stroje se dvěma hnacími hřídelemi základem je robustní stojan s elektromotorem a převodovkou, která pohání hřídele - vertikální hřídel - slouží k připojení šlehací metly nebo háku na hnětení - horizontální hřídel - je určena pro připojení přídavných strojků (mletí masa, strouhání a krouhání zeleniny, pasírování, krájení,…)
Obrázek č. 5
Obrázek č. 6
Obrázek č. 7
Obrázek č. 8
Obrázek č. 9
Obrázek č. 10
Obrázek č. 11
Obrázek č. 12
Hnětací a mísicí stroje slouží ke zpracování velkého množství těsta jsou pevně zabudované v podlaze základem je robustní stojan s elektromotorem a převodovkou, která pohání hnětací rameno, které se rotačními pohyby otáčí v díži nad díží je ochranný kryt (BEZPEČNOST)
Obrázek č. 13
Obrázek č. 14
Obrázek č. 15
Obrázek č. 16
Dělící stroje porcují těsto na stejné díly předností těchto strojů je rychlost a variabilnost vyměnitelné dělící hlavy (kruhy a paprsky vybíhající ze středu)
Obrázek č. 17
Obrázek č. 18
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 18 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.