Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Geometrická posloupnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Geometrická posloupnost"— Transkript prezentace:

1 Geometrická posloupnost
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 3. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Dagmar Válková Geometrická posloupnost Anotace: Prezentace slouží jako pomůcka k výkladu učiva geometrická posloupnost Po seznámení s teorií následují řešené příklady určené jak k výkladu, tak k procvičování. Materiál je možno využít pro přímou výuku i pro samostudium. Klíčová slova: Geometrická posloupnost, kvocient, vztahy v geometrické posloupnosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 2 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MG3_29

3 Geometrická posloupnost

4 Posloupnost se nazývá geometrická, právě když existuje , že pro každé číslo n є N platí rekurentní vztah : q – kvocient vztah pro n-tý člen: vztah pro libovolné dva členy, kde r, s є N: vztah pro součet prvních n členů:

5 1/ Určete první čtyři členy geometrické posloupnosti: a/ b/

6 2/ Určete prvních pět členů geometrické posloupnosti: a/ b/

7 3/ Určete první čtyři členy geometrické posloupnosti, je-li dáno: a/

8 Určete první čtyři členy geometrické posloupnosti, je-li dáno:
b/

9 4/ V geometrické posloupnosti je dáno: a/ b/

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. HUDCOVÁ, M., KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 2. vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN 2. ODVÁRKO, O., CALDA, E., KOLOUCHOVÁ, J., ŘEPOVÁ, J. Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU. 6. část. 2. vydání. Praha: SPN, s. 3. [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Geometrická posloupnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google