Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Zobrazení informací Anotace: Seznámení se základními pojmy z teoretické informatiky, zobrazení informací Klíčová slova: bit, byte, kód, znak, binární abeceda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_04

3 Teoretické základy aplikované informatiky
Zobrazení informacÍ

4 Bit, BYTE Bit (binary digit – dvojkové číslo) – nejmenší množství informace. Měří se v bitech, označuje se b. Byte (bajt) – základní jednotka pro členění a adresování operační paměti. Označuje se B. Obvykle má 8 bitů. Do 1 bytu lze uložit číslo z intervalu 0 do 255. Počet kombinací které lze uložit do 1 byte = 256. (28 = 256)

5 bit a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 1 1Byte (bajt) = 8 bitů

6 Pomocí kódování se převádí text nebo soubor znaků do nového souboru
Pomocí kódování se převádí text nebo soubor znaků do nového souboru. Například u Morseovy abecedy se písmenu a přiřadí tečka a čárka. Ve výpočetní technice je to kombinace nul a jedniček. Kód – je předpis který nám říká, jak se mají k sobě přiřadit prvky dvou množin, dvou seznamů.

7 Znak – může být představován písmenem, číslicí, značkou
Znak – může být představován písmenem, číslicí, značkou. Je mu přiřazen určitý význam. Seznamu všech přípustných znaků se říká abeceda. Při zpracování informací pomocí číslicové techniky se obvykle používá binární abeceda, která obsahuje jen dva znaky, nulu a jedničku.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google