Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti"— Transkript prezentace:

1 Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
Předmět: Společenská výchova Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Vladislava Řihošková Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti Anotace: Výkladová prezentace seznamující studenty s vlastnostmi, které je motivují k činnosti a ovlivňují jejich duševní život. Klíčová slova: zájmy, záliby, sklony, životní cíle, zaměření zájmů, aktivní a pasivní zájmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladislava Řihošková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 40 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSY_05

3 Aktivačně motivační vlastnosti
Zájmy, záliby, sklony, aspirace, životní cíle, životní plány

4 Zájmy Trvalá snaha člověka zabývat se předměty, činností. Podporují – rozvoj osobnosti, zdokonalují vědomosti a dovednosti. Přinášejí uspokojení a určité uvolnění. Zájmy vznikají v činnosti, na základě vloh, potřeb a schopností.

5 Dělení zájmů Podle zaměření
materiální - projevují se snahou nabývat, získávat nebo vytvářet materiální hodnoty. společenské – projevují se ve společenské nebo organizační činnosti duchovní – projevují se ve snaze poznávat nové věci v oblasti přírodní nebo společenské.

6 2. Podle úrovně činnosti zájmy aktivní – jsou činorodé, člověk sám vyvíjí činnost zájmy pasivní – pro uspokojení ze zájmu člověk nevykonává žádnou činnost, ale omezuje se pouze na vnímání objektu svého zájmu.

7 Záliba – vyhraněný hlavní zájem
Sklony – zaměření člověka na určitou činnost. Vznikají ze zájmů, ale neztotožňují se s nimi.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje STEFANOVIČ, Jozef. Psychologie. Praha: SPN, 1980, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladislava Řihošková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google