CHEMIE - Polysacharidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Základy organické chemie
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
CHEMIE - Metabolismus živin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

CHEMIE - Polysacharidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu CHE.0304.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Polysacharidy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími polysacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Škrob, glykogen, inulin, agar-agar, celuloza, pektiny, glukosa, fruktosa, hydrolýza, amylosa, amylopektin, peristaltika, Datum 14.10. 2012

Polysacharidy

makromolekulární látky mají vzorec ( C6H10O5)n hydrolýzou - směs oligosacharidů - monosacharidy

Rozdělení polysacharidů zásobní (jsou zdrojem energie): škrob, glykogen, inulin, agar-agar stavební (tvoří buněčná stěny) rostlin : celulóza

ve vodě: nerozpustné – celuloza tvoří koloidní roztok – škrob v teplé vodě bobtnají – slizy

škrob je biologicky i potravinářsky nejdůležitější složený z dvou různých polysacharidů: amylozy ( je ve vodě rozpustná) amylopektinu (bobtná a mazovatí)

výskyt - v semenech, kořenech a hlízách ve formě škrobových zrn amylopektin je na povrchu škrobového zrna, amylosa je uvnitř Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_starch_granules.JPG

výroba: z brambor a obilovin Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_plant.jpg Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_close-up.JPG

ve studené vodě nerozpustný, v teplé bobtná a mazovatí hydrolýzou - glukosa použití: glukózy, škrobení prádla, v potravinářství – zahuštění potravin

glykogen živočišný škrob v buňkách – játra 20% , srdeční sval 1% při fyzické námaze, hladovění klesá při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu a naopak organismus je schopen vyrábět z glukózy glykogen

inulin tvořen jen fruktosou, za tepla je dobře rozpustný ve vodě, je to jemný bílý prášek, chuťově působí sladce,

Vyskytuje se v pampeliškách, čekance Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taraxacum_officinale_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-135.jpg Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cichorium_intybus_cikoria.jpg

dále v topinamburách , artyčoku, Obr. č. 6 http://commons. wikimedia dále v topinamburách , artyčoku, Obr.č.6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gewaschene-Topinambur-Knollen.jpg Obr.č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P8220094.JPG

v cibulovinách česneku a cibuli Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allium_sativum_Woodwill_1793.jpg Obr.č.9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Field_with_onions.jpg

Používá se jako přísada do pečiva pro diabetiky

agar-agar vyskytuje se v mořských řasách, Obr.č.10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agar_Plate.jpg agar se používá k ochucování, zahušťovací prostředek v cukrářských a pekařských výrobcích, mražených dezertech, různá želé, pudinky atd.

celulosa stavební, buněčná blána rostlin, je nerozpustná, je součástí vlákniny - peristaltika střev (obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina) technický význam (vyrábí se ze dřeva) – papír, syntetické hedvábí, výbušniny

pektiny v ovoci rosolovatění ovocných šťáv, džemů (rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody), marmelád (sladká polotekutá ovocná směs) Obr. č.11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jam.jpg Obr. č.12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sevilleorangemarmalade.jpg

otázky Rozdělte polysacharidy. Vyjmenuj zásobní polysacharidy. Co je amylosa a amylopektin. Popiš inulin a uveď jeho význam. Co je podstatou vlákniny a jaký je její význam?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A