Výroba listového těsta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z listového těsta
Advertisements

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
D EZERTNÍ SMĚSI 3 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Anotace:Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
Telecí maso - charakteristika
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Úprava hovězích plátků
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suchary, strouhanka, macesy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba plundrového těsta
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Výroba šumivých prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lékořicové cukrovinky 2
Sázení a vypékání výrobků
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lékořicové cukrovinky 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sójové a kokosové cukrovinky 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba francouzského nugátu
Číselné soustavy - Opakování
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Výroba instantních prášků 2
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Transkript prezentace:

Výroba listového těsta Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Výroba listového těsta Anotace: Výkladová část hodiny. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba listového těsta. Klíčová slova: Listové těsto, vodánek, prokládání, listování. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_09

Výrobky z listových těst Suroviny Prokládání těsta s tukem Pečení a vady listového těsta

Charakteristika Listové těsto je polotovar světle žluté barvy, na řezu jsou vidět vrstvy tuku a těsta Je elastické a tvárné Lze vyválet na tenký plát Listování – vrstvy tuku se střídají s vrstvami základního těsta

Listová těsta Jsou poměrně nákladná Na 1 kg mouky – 0,8 až 1 kg tuku Základní netukové těsto – vodánek Vodánek - mouka, voda, ocet, někdy žloutek, sůl, odřezky listových těst

Suroviny Mouka – pšeničná hladká pekařská Speciál Tuk – nejvhodnější je tažný margarín Voda – pitná s malým přídavkem octa Vejce – čerstvá nebo mražená melanž

Zásady prokládání těsta s tukem Teplota těsta 29 °C Tuk tuhý a plastický Těsto musí mezi opakovaným provalováním a překládáním odpočívat 30 min. Stejnoměrné vrstvy těsta

Prokládání těsta s tukem Vodánek se upraví do tvaru čtverce Doprostřed se dá tukové těsto Volné okraje vodánku se přeloží přes tuk Celek se proválí na obdélník Přeloží se na čtyřikrát Po odležení se rozvalování a překládání opakuje – celkem dva až třikrát

Pečení listových těst Zapékací teplota min. 230 - 240 °C Dopéká se při 150 - 160 °C Doba pečení Drobné kusy -12 min. Jablečný závin - 30 min.

Vady listových těst Protržení vodánkových vrstev Nevhodná tuhost tuku – tuk při provalování vytéká nebo se prořezává Pečení při příliš nízké teplotě – výrobek je bledý, vysušený Pečení při vysoké teplotě – výrobek je spálený na povrchu a uvnitř nedopečený

Výrobky z listových těst Listový šáteček Listový závin Listové tyčinky Listové trubičky

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN 80-902-9221-6. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.