Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Výroba komprimátů 1 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba komprimátů Klíčová slova: Komprimáty, lisování, práškové směsi, pojivé látky a směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_11
Charakteristika, suroviny a pojivé směsi Výroba komprimátů Charakteristika, suroviny a pojivé směsi
Charakteristika komprimátů Komprimáty jsou cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarvených práškovitých směsí do tvarů tablet (hranolky, čočky, atd.)
Suroviny Mletý cukr sacharosa Pojivé látky Barviva Arómata Příchutě
Pojivé látky a směsi Mletý cukr nelze lisovat, musí se míchat s látkami, které zvýší pojivost směsi Arabská guma Škrobový sirup Pektin Tragant Želatina Oxidované škroby
Kluzné látky Zabraňují poškození matric a raznic, zajišťují pravidelné tvary Rozpuštěný ztužený tuk Illexao (náhražka kakaového másla) Čisté kakaové máslo Kyselina stearová Stearan hořečnatý
Druhy komprimátů Besipky Lipo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.