Lhůta pro pořízení územní studie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. arch. Vlasta Poláčková
Advertisements

ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Stavby v nezastavěném území
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
iLAS Evidence ÚPČ Registrační listy
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Evidence územně plánovací činnosti
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Lhůta pro pořízení územní studie Porada s ORP 10.12.2015 Lhůta pro pořízení územní studie § 43 odst. 2 SZ Příloha č. 7 odst. 2, písm. c) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Téma: „ Co je přiměřená lhůta pro pořízení ÚS ?“

ÚS vymezená v ÚP - podmínka pro rozhodování o změnách § 43 odst. 2 SZ – umožňuje (neukládá) vymezení ploch a koridorů, v nichž je rozhodování podmíněno zpracováním ÚS podmínky pro pořízení přiměřená lhůta pro vložení dat do ev. ÚPČ (marným uplynutím lhůty omezení změn zaniká) Příloha č. 7 vyhlášky č. 500/2006 Sb. (obsah ÚP) textová část, návrh - podmínky, lhůta; odůvodnění – řádné zdůvodnění vymezení grafická část, návrh - výkres základního členění „Co je přiměřená lhůta pro pořízení ÚS ?“

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Návrh ÚP – vymezení provedeno takto: „…..Cílem ÚS je koordinace plošného, prostorového a funkčního uspořádání včetně řešení technické a dopravní infrastruktury, zeleně, vazeb na stávající sídlo a krajinu, přiměřená ochrana melioračních zařízení…..“ „…..Lhůta pro pořízení US a schválení pořizovatelem a vložení dat o ÚS do evidence ÚPČ se stanoví do 31.12. 2030…..“

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Odůvodnění návrhu ÚP: „ …..pro zastavitelné plochy většího rozsahu....byla v územním plánu stanovena podmínka prověření ÚS…“ „ …..vzhledem k tomu, že jsou tyto plochy náročné na zajištění nové infrastruktury, byl termín stanoven ve velkém časovém rozpětí až do konce roku 2030…“ „ …..obec si vytvořila dostatečný prostor pro zajištění finančních prostředků na vypracování ÚS a na postupné vyhodnocování uplatňování ÚP…“

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Návrh na zrušení části OOP (krajský soud) Navrhovatel (vlastník pozemků): napadá lhůtu do 31.12.2030 - nepřiměřený zásah do vlastnického práva, který znemožňuje využít pozemky výběr ploch pro pořízení ÚS bez srozumitelného klíče – projev libovůle požaduje zrušit OOP ve všech částech, které se týkají rozhodování o změnách v území za podmínky zpracování ÚS

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Návrh na zrušení části OOP (krajský soud) Odpůrce (obec): v době vydání ÚP neobsahoval SZ požadavek na stanovení lhůty (pouze vyhláška č. 500/2006 Sb.) lhůta koresponduje s účinností ÚP – absence infrastruktury (ČOV), potřeba koordinace rozvoje, vyhodnocování ÚP,….. dopady zrušení podmínky ÚS – neřízený rozvoj stavební činnosti, zásah do veřejného zájmu na koordinovaném rozvoji obce,…. v rámci samosprávných kompetencí bude vymezovat pozemky určené k výstavbě (v čase) => podmínka pořízení ÚS se stala nástrojem etapizace ?!

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Návrh na zrušení části OOP (krajský soud) Rozsudek krajského soudu: zrušil ÚP v částech, týkajících se pozemků navrhovatele v rozsahu, jež žádal (lhůtu i podmínku ÚS) - zůstaly nedotčeny části ÚP, týkající se obecně ÚS lhůta by neměla přesahovat dobu pro vyhodnocování ÚP ve smyslu § 55 odst. 1 SZ (max. v jednotkách let) lhůta 18 let – zcela nepřiměřená vykazuje prvky libovůle a diskriminace navrhovatele

Příklad – ÚP z roku 2012 – přezkum soudem 2015 Návrh na zrušení části OOP (krajský soud) Rozsudek krajského soudu: nesdílí obavu z nekontrolované výstavby územní řízení (umístění stavby v širších souvislostech) změna ÚP (stanovení nové zákonné lhůty k pořízení ÚS) ÚS má zásadně charakter podkladu pro pořizování ÚPD – nemá sloužit k nahrazení úkolů ÚPD samotné => není nástrojem etapizace

Etapizace v ÚP dle Přílohy č. 7 vyhlášky č. 500/2006 Sb. Pokud je to účelné – Textová část - stanovení pořadí změn v území (etapizace) Grafická část – dle potřeby výkres pořadí změn v území (etapizace)

Děkuji Vám za pozornost Pavel Šťovíček Tel.:  +420 475 657 502 e-mail: stovicek.p@kr-ustecky.cz www.kr-ustecky.cz