Školení k aplikaci Microsoft® Office Excel® 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 2. část.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Širokoúhlá prezentace
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Název: PowerPoint DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_12
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Počet čísel Počet hodnot
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 14– VIDEO V PREZENTACI. Název školy:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Excel – tabulkový procesor
VY_32_INOVACE_
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Tabulkový procesor Základní popis pracovního prostředí
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
Makro v Excelu.
Školení k aplikaci Microsoft® Office Word 2007
Vytváření grafů, úpravy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PREZENTACE II. MS OFFICE PowerPoint
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Školení k aplikaci Microsoft® Office Word 2007
Školení k aplikaci Microsoft® Office PowerPoint® 2007
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
naplno využít Outlook 5 způsobů, jak Podpis má mít styl
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PowerPointu Ing. Hana Vláčilová
Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Firemní brožura Tohle je skvělé místo pro cíle společnosti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Lineární funkce a její vlastnosti
Informatika – Základní operace s buňkami
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Základní ovládání „Windows“
Transkript prezentace:

Školení k aplikaci Microsoft® Office Excel® 2007 [Název vaší společnosti] uvádí: Školení k aplikaci Microsoft® Office Excel®  2007 [Poznámky pro školitele: Podrobnou nápovědu k úpravám šablony naleznete na posledním snímku. Některé snímky rovněž obsahují v podokně poznámek další text k lekci. Protože tato prezentace obsahuje animace Macromedia Flash, může se při ukládání šablony zobrazit dialogové okno s upozorněním na osobní informace. Pokud nepřidáte informace do vlastností samotných souborů Flash, netýká se upozornění této prezentace. Klepněte v dialogovém okně na tlačítko OK.] Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Obsah kurzu Přehled: Jak dát datům smysl Lekce: Praktické využití dat Tato lekce obsahuje seznam navržených úkolů a sadu zkušebních otázek. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Přehled: Jak dát datům smysl Obsahuje list velké množství dat, ale vy nevíte, co tato čísla znamenají? Poskytují vám data odpovědi na otázky? Kontingenční tabulky nabízejí rychlou a efektivní možnost analýzy číselných dat, zobrazení stejných dat různými způsoby a získání odpovědí na otázky. V tomto krátkém kurzu se naučíte, jak sestavy kontingenčních tabulek v aplikaci Excel 2007 fungují, a jednu takovou vytvoříte. Pomocí sestav kontingenčních tabulek můžete zjistit, kdo prodal nejvíce a kde, která čtvrtletí byla nejziskovější nebo který produkt se nejlépe prodával – stačí jen několikrát klepnout myší. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Cíl kurzu Analyzovat data a vytvářet jejich souhrny pomocí sestavy kontingenční tabulky. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Lekce Praktické využití dat

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Praktické využití dat Představte si list aplikace Excel s číselnými údaji o prodeji. Obsahuje tisíce řádků dat o prodejcích ve dvou zemích a údaje o jejich prodejích v jednotlivých dnech. Představuje to práci s velkým množstvím údajů, které jsou uvedeny v řádcích pod sebou a rozděleny do sloupců. Jak můžete z takového listu získat informace a dát všem těm údajům smysl? Použijte kontingenční tabulky. Tyto tabulky přemění data na malé, stručné sestavy, ze kterých vyčtete přesně to, co potřebujete. Jinými slovy, kontingenční tabulka může změnit houf dat do uspořádaného průvodu. Například: Kdo prodal celkově nejvíc? Kdo prodal nejvíc za čtvrtletí nebo za rok? Ve které zemi se prodalo nejvíc? Odpovědi na všechny tyto otázky můžete získat pomocí sestav kontingenčních tabulek. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Prohlídka zdrojových dat Než začnete pracovat se sestavou kontingenční tabulky, prohlédněte si list aplikace Excel a přesvědčte se, zda je pro vytvoření sestavy dobře připraven. Při vytvoření sestavy kontingenční tabulky se z každého řádku zdrojových dat stane pole, které můžete v sestavě použít. Pole sumarizují více řádků informací ze zdrojových dat. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Prohlídka zdrojových dat Názvy polí pro sestavu pocházejí z nadpisů sloupců ve zdrojových datech. Je proto nutné, aby každý sloupec ve zdrojových datech obsahoval v prvním řádku listu nadpis. Zbývající řádky pod nadpisy by měly ve stejném sloupci obsahovat podobné položky. Například texty by měly být v jednom sloupci, čísla v jiném sloupci a kalendářní data v dalším. Jinými slovy, sloupec obsahující čísla by neměl obsahovat texty atd. Podle tohoto obrázku se názvy polí stanou z nadpisů sloupců Země, Prodejce, Částka objednávky a Kód objednávky. Po vytvoření sestavy budete vědět, že například pole Prodejce představuje údaje z listu, které jsou ve sloupci Prodejce. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Prohlídka zdrojových dat V datech, která chcete použít pro sestavu kontingenční tabulky, by neměly být prázdné sloupce. Je také nejlepší, pokud tam nebudou ani prázdné řádky. Například je třeba odstranit prázdné řádky, které od sebe oddělují bloky dat. Poznámka: Můžete také použít data z externích zdrojů. Tato možnost se v tomto kurzu neprobírá. Další informace o zdrojích dat naleznete na kartě Rychlá reference. Odkaz na tuto kartu je uveden na konci tohoto kurzu. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Zde je postup, jak začít pracovat s kontingenční tabulkou: Použijete dialogové okno Vytvořit kontingenční tabulku znázorněné na tomto obrázku. Pokud jsou data připravena, klepněte do libovolného místa těchto dat. Na kartě Vložení klepněte ve skupině Tabulky na šipku u tlačítka Kontingenční tabulkaa potom na příkaz Kontingenční tabulka . Otevře se dialogové okno Vytvořit kontingenční tabulku . Poznámka ke kroku 1: Pokud klepnete do libovolného místa v datech, budou do sestavy zahrnuta všechna data listu. Chcete-li zahrnout do sestavy jen část dat listu, vyberte požadovaná data. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Zde je postup, jak začít pracovat s kontingenční tabulkou: Použijete dialogové okno Vytvořit kontingenční tabulku znázorněné na tomto obrázku. Možnost Vybrat tabulku či oblast je již vybrána. Pole Tabulka/oblast obsahuje oblast vybraných dat – chcete-li, můžete ji změnit. Také je vybrána možnost Nový list, která určuje požadované umístění sestavy. Pokud chcete, aby byla sestava umístěna ve stejném listu jako data, klepněte na přepínač Existující list. Klepněte na tlačítko OK.  Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Základní informace o sestavě kontingenční tabulky Toto se zobrazí v novém listu po zavření dialogového okna Vytvořit kontingenční tabulku. Po straně je oblast rozložení, která je připravena pro sestavu kontingenční tabulky. Na druhé straně je Seznam polí kontingenční tabulky. Tento seznam obsahuje nadpisy sloupců ze zdrojových dat. Jak jsme uvedli dříve, každý nadpis představuje pole: Země, Prodejce a tak dál. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Základní informace o sestavě kontingenční tabulky Sestavu kontingenční tabulky vytvoříte přesunutím libovolných polí zobrazených v Seznamu polí kontingenční tabulky do oblasti rozložení. Provedete to zaškrtnutím políčka vedle názvu pole nebo klepnutím pravým tlačítkem myši na název pole a výběrem umístění pole. Tipy: Pokud jste se sestavami kontingenčních tabulek pracovali již dříve, může vás zajímat, zda lze sestavu i nyní vytvářet přetahováním polí. Ano, je to možné – postup je popsán na konci lekce. Pokud klepnete mimo oblast rozložení sestavy kontingenční tabulky, Seznam polí kontingenční tabulku zmizí. Chcete-li jej znovu zobrazit, klepněte do oblasti rozložení sestavy. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Vytvoření sestavy kontingenční tabulky Nyní jste připraveni na vytvoření sestavy kontingenční tabulky: Pole, která vyberete pro sestavu, závisí na tom, co chcete vědět. Pro začátek: Kolik prodali jednotliví prodejci? Animace: Klepněte pravým tlačítkem a potom klepněte na příkaz Přehrát. Animace ukazuje postup umísťování polí do oblasti rozložení. Tipy: K vytvoření sestavy není nutné použít všechna pole ze seznamu polí. I když aplikace Excel umístí každé pole do výchozí oblasti rozložení, můžete pole přesunout do jiné oblasti – například když chcete, aby pole nebylo v oblasti řádků, ale v oblasti sloupců. [Poznámka pro školitele: Chcete-li při zobrazení prezentace přehrát animaci, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a potom klepněte na příkaz Přehrát. Jestliže jste již soubor přehráli, bude pravděpodobně třeba (po klepnutím pravým tlačítkem myši) klepnout nejprve na příkaz Převinout zpět a potom na příkaz Přehrát. Pokud na snímek klepnete s cílem zadat text nebo přejít k dalšímu snímku, ale nic se nestane, klepněte mimo animaci. Někdy je nutné klepnout dvakrát. Máte-li se zobrazením animace problémy, přečtěte si poznámky k poslednímu snímku v této prezentaci o přehrávání animace Macromedia Flash. Jestliže potíže se zobrazením animace potrvají, najdete na dalším snímku stejný text se statickým obrázkem. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo následující snímek.] K získání odpovědi potřebujete údaje o prodejcích a číselných hodnotách jejich prodeje. Proto v Seznamu polí kontingenční tabulky zaškrtněte políčka vedle polí Prodejce a Částka objednávky . Aplikace Excel pak umístí každé z označených polí do výchozí oblasti rozložení. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Vytvoření sestavy kontingenční tabulky Nyní jste připraveni na vytvoření sestavy kontingenční tabulky: Pole, která vyberete pro sestavu, závisí na tom, co chcete vědět. Pro začátek: Kolik prodali jednotliví prodejci? K získání odpovědi potřebujete údaje o prodejcích a číselných hodnotách jejich prodeje. Tipy: K vytvoření sestavy není nutné použít všechna pole ze seznamu polí. I když aplikace Excel umístí každé pole do výchozí oblasti rozložení, můžete pole přesunout do jiné oblasti – například když chcete, aby pole nebylo v oblasti řádků, ale v oblasti sloupců. [Poznámka pro školitele: Tento snímek je téměř shodný s předchozím, pouze místo animace obsahuje statický obrázek. Tento snímek použijte, pokud máte problémy se zobrazením animace. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo předchozí snímek.] Proto v Seznamu polí kontingenční tabulkyzaškrtnete políčka vedle polí Prodejce a Částka objednávky . Aplikace Excel umístí každé z označených polí do výchozí oblasti rozložení. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Vytvoření sestavy kontingenční tabulky Šedá tabulka na obrázku zcela vlevo principiálně znázorňuje, jak se sestava automaticky zobrazí na základě vybraných polí. Podrobné informace: Data z pole Prodejce (jména prodejců), které neobsahuje čísla, se zobrazí jako řádky po levé straně sestavy. Data z pole Částka objednávky, které obsahuje čísla, se správně zobrazí v oblasti vpravo. Co znamenají záhlaví sloupců? Záhlaví nad jmény prodejců zní Popisky řádků. Záhlaví nad částkami objednávek zní Součet z Částka objednávky. (Slovo Součet je v záhlaví proto, protože aplikace Excel používá ke sčítání polí s čísly funkci Součet.) Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Vytvoření sestavy kontingenční tabulky Nezáleží na tom, zda políčko vedle pole Prodejce zaškrtnete dříve nebo později než políčko vedle pole Částka objednávky. Aplikace Excel umístí pole pokaždé automaticky na správné místo. Pole bez čísel budou umístěna vlevo a pole s čísly vpravo, bez ohledu na pořadí výběru. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Vytvoření sestavy kontingenční tabulky A je to. Stačí dvakrát klepnout myší a hned víte, kolik každý prodejce prodal. Zde je několik závěrečných tipů k tomuto tématu: Nesnažte se vytvářet složité sestavy. Stačí, když dostanete odpověď na jednu či dvě otázky. Sestavy kontingenčních tabulek slouží k rychlému získání jednoduchých odpovědí. Nemějte strach z nesprávného vytvoření sestavy. V aplikaci Excel je snadné si věci vyzkoušet, abyste viděli, jak budou data vypadat v různých oblastech sestavy. Pokud se sestava napoprvé nepovede, netrvá vůbec dlouho rozložit data jinak, přesunout některé položky nebo začít úplně od začátku. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Zobrazení prodejů podle země Nyní víte, kolik každý prodejce prodal. Ale zdrojová data obsahují data o prodejcích ve dvou zemích, Velké Británii a USA. Proto se následně můžete zeptat: Jaké jsou prodeje každého prodejce podle země? Chcete-li získat odpověď, můžete přidat pole Země do sestavy kontingenční tabulky jako filtr sestavy. Filtr sestavy slouží k zaměření na podmnožinu dat v sestavě, obvykle produktovou řadu, časové období nebo geografickou oblast. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Zobrazení prodejů podle země Pokud jako filtr sestavy použijete pole Země, můžete zobrazit jinou sestavu pro Kanadu a jinou pro USA nebo můžete zobrazit prodeje pro obě země dohromady. Animace: Klepněte pravým tlačítkem a potom klepněte na příkaz Přehrát. Animace rovněž ukazuje, jak vybrat požadovanou zemi: Po klepnutí na příkaz Přidat k filtru sestavy je do horní části sestavy přidán nový filtr Země. Před šipkou v poli Země je zobrazena položka (Vše) a v sestavě jsou zobrazena data pro obě země. Chcete-li zobrazit data jen pro Kanadu nebo jen pro USA, klepněte na šipku a vyberte jednu zemi. Budete-li chtít znovu zobrazit data pro obě země, klepněte na šipku a pak na položku (Vše). Tip: Chcete-li odebrat některé pole ze sestavy, zrušte zaškrtnutí políčka vedle názvu pole v Seznamu polí kontingenční tabulky. Chcete-li odebrat ze sestavy všechna pole, abyste mohli začít znovu od začátku, klepněte na pásu karet na kartě Možnosti ve skupině Akce na šipku u tlačítka Vymazat a vyberte příkaz Vymazat vše. [Poznámka pro školitele: Chcete-li při zobrazení prezentace přehrát animaci, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a potom klepněte na příkaz Přehrát. Jestliže jste již soubor přehráli, bude pravděpodobně třeba (po klepnutím pravým tlačítkem myši) klepnout nejprve na příkaz Převinout zpět a potom na příkaz Přehrát. Pokud na snímek klepnete s cílem zadat text nebo přejít k dalšímu snímku, ale nic se nestane, klepněte mimo animaci. Někdy je nutné klepnout dvakrát. Máte-li se zobrazením animace problémy, přečtěte si poznámky k poslednímu snímku v této prezentaci o přehrávání animace Macromedia Flash. Jestliže potíže se zobrazením animace potrvají, najdete na dalším snímku stejný text se statickým obrázkem. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo následující snímek.] Animace znázorňuje postup přidání pole Země jako filtru sestavy. Klepněte pravým tlačítkem na pole Země v Seznamu polí kontingenční tabulky,klepněte na příkaz Přidat k filtru sestavya vyberte požadovanou zemi.  Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Zobrazení prodejů podle země Pokud jako filtr sestavy použijete pole Země, můžete zobrazit jinou sestavu pro Kanadu a jinou pro USA nebo můžete zobrazit prodeje pro obě země dohromady. Klepněte pravým tlačítkem na pole Země v Seznamu polí kontingenční tabulky, klepněte na příkaz Přidat k filtru sestavya vyberte požadovanou zemi. Na obrázku je znázorněno, jak vybrat požadovanou zemi: Po klepnutí na příkaz Přidat k filtru sestavy je do horní části sestavy přidán nový filtr Země. Před šipkou v poli Země je zobrazena položka (Vše) a v sestavě jsou zobrazena data pro obě země. Chcete-li zobrazit data jen pro Kanadu nebo jen pro USA, klepněte na šipku a vyberte jednu zemi. Budete-li chtít znovu zobrazit data pro obě země, klepněte na šipku a pak na položku (Vše). Tip: Chcete-li odebrat některé pole ze sestavy, zrušte zaškrtnutí políčka vedle názvu pole v Seznamu polí kontingenční tabulky. Chcete-li odebrat ze sestavy všechna pole, abyste mohli začít znovu od začátku, klepněte na pásu karet na kartě Možnosti ve skupině Akce na šipku u tlačítka Vymazat a vyberte příkaz Vymazat vše. [Poznámka pro školitele: Tento snímek je shodný s předchozím, pouze místo animace obsahuje statický obrázek. Tento snímek použijte, pokud máte problémy se zobrazením animace. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo předchozí snímek.] Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Zobrazení prodejů podle data Původní zdrojová data obsahují sloupec informací Datum objednávky, proto je v Seznamu polí kontingenční tabulky pole Datum objednávky. Animace: Klepněte pravým tlačítkem a potom klepněte na příkaz Přehrát. Zde jsou podrobné informace o celém postupu znázorněném v animaci: Přidání pole Datum objednávky do sestavy: Pole Datum objednávky přidáte do sestavy zaškrtnutím políčka u tohoto pole. Pole Datum objednávky se automaticky přidá vlevo, takže z jeho hodnot se stanou popisky řádků. Je to proto, že pole neobsahuje čísla (kalendářní data mohou vypadat jako čísla, ale jsou formátována jako data, nikoli jako čísla). Pole Datum objednávky je druhé nečíselné pole přidané do sestavy, proto je vnořeno do pole Prodejce a odsazeno doprava. Nyní jsou v sestavě zobrazeny prodeje pro každého prodejce podle jednotlivých dat, ale jde o velké množství údajů najednou. Údaje lze snadno upravit do přehlednějšího zobrazení seskupením denních údajů do měsíců, čtvrtletí nebo roků. Seskupení dat: Klepněte v sestavě na některé datum. Na kartě Možnosti klepněte ve skupině Skupina na tlačítko Skupinové pole. V dialogovém okně Seskupit vyberte možnost Čtvrtletí, která se zde zdá být vhodným řešením, a klepněte na tlačítko OK. Nyní vidíte údaje o prodejích pro každého prodejce seskupené do čtyř čtvrtletí. [Poznámka pro školitele: Chcete-li při zobrazení prezentace přehrát animaci, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a potom klepněte na příkaz Přehrát. Jestliže jste již soubor přehráli, bude pravděpodobně třeba (po klepnutím pravým tlačítkem myši) klepnout nejprve na příkaz Převinout zpět a potom na příkaz Přehrát. Pokud klepnete na snímek, abyste zadali text nebo přešli na další snímek, ale nic se nestane, klepněte mimo animaci. Někdy je nutné klepnout dvakrát. Máte-li se zobrazením animace problémy, přečtěte si poznámky k poslednímu snímku v této prezentaci o přehrávání animace Macromedia Flash. Jestliže potíže se zobrazením animace potrvají, můžete použít další snímek, který je stejný jako tento, ale obsahuje statický obrázek. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo následující snímek.] To znamená, že můžete zjistit prodeje pro každého prodejce podle kalendářního data. Zobrazením animace zjistíte, jak můžete přidat pole Datum objednávky do sestavy a následným seskupením kalendářních dat vytvořit přehlednější zobrazení.  Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Zobrazení prodejů podle data Původní zdrojová data obsahují sloupec informací Datum objednávky, proto je v Seznamu polí kontingenční tabulky pole Datum objednávky. To znamená, že můžete zjistit prodeje pro každého prodejce podle kalendářního data. Přidejte pole Datum objednávky do sestavy a pak pomocí dialogového okna Seskupit seskupte kalendářní data a vytvořte přehlednější zobrazení.  Zde jsou podrobné informace o celém postupu znázorněném na obrázku: Přidání pole Datum objednávky do sestavy: Pole Datum objednávky přidáte do sestavy zaškrtnutím políčka u tohoto pole. Pole Datum objednávky se automaticky přidá vlevo, takže z jeho hodnot se stanou popisky řádků. Je to proto, že pole neobsahuje čísla (kalendářní data mohou vypadat jako čísla, ale jsou formátována jako data, nikoli jako čísla). Pole Datum objednávky je druhé nečíselné pole přidané do sestavy, proto je vnořeno do pole Prodejce a odsazeno doprava. Nyní jsou v sestavě zobrazeny prodeje pro každého prodejce podle jednotlivých dat, ale jde o velké množství údajů najednou. Údaje lze snadno upravit do přehlednějšího zobrazení seskupením denních údajů do měsíců, čtvrtletí nebo roků. Seskupení dat: Klepněte v sestavě na některé datum. Na kartě Možnosti klepněte ve skupině Skupina na tlačítko Skupinové pole. V dialogovém okně Seskupit vyberte možnost Čtvrtletí, která se zde zdá být vhodným řešením, a klepněte na tlačítko OK. Nyní vidíte údaje o prodejích pro každého prodejce seskupené do čtyř čtvrtletí. [Poznámka pro školitele: Tento snímek je shodný s předchozím, pouze místo animace obsahuje statický obrázek. Tento snímek použijte, pokud máte problémy se zobrazením animace. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo předchozí snímek.] Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Otočení sestavy Sestava kontingenční tabulky sice zodpověděla vaše otázky, ale přečíst celou sestavu dá trochu práce – chcete- li vidět veškerá data, musíte posunout zobrazení směrem dolů. Animace: Klepněte pravým tlačítkem a potom klepněte na příkaz Přehrát. Tato animace ukazuje, jak můžete přesunout pole z oblasti Popisky řádků do oblasti sloupců sestavy (nazývané Popisky sloupců), což je oblast rozložení, kterou jste dosud nepoužili. Zde je postup popsán podrobněji: Klepněte pravým tlačítkem na některou z buněk Čtv, přejděte na příkaz Přesunout a klepněte na příkaz Přesunout položku Datum objednávky do sloupců. Celé pole Datum objednávky se přesune v sestavě z oblasti Popisky řádků do oblasti Popisky sloupců. (Zpět do oblasti Popisky řádků je můžete přesunout tak, že klepnete pravým tlačítkem na jedno ze záhlaví Čtv a vyberete příkaz Přesunout položku Datum objednávky do řádků.) Nyní jsou jména prodejců všechna pohromadě a nad prvním čtvrtletím údajů o prodejích je nápis Popisky sloupců. Údaje o prodejích jsou nyní v sestavě rozloženy ve sloupcích ve vodorovném směru. V dolní části jednotlivých sloupců jsou celkové součty za každé čtvrtletí. Všechno vidíte najednou, aniž byste museli posouvat zobrazení. [Poznámka pro školitele: Chcete-li při zobrazení prezentace přehrát animaci, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a potom klepněte na příkaz Přehrát. Jestliže jste již soubor přehráli, bude pravděpodobně třeba (po klepnutím pravým tlačítkem myši) klepnout nejprve na příkaz Převinout zpět a potom na příkaz Přehrát. Pokud na snímek klepnete s cílem zadat text nebo přejít k dalšímu snímku, ale nic se nestane, klepněte mimo animaci. Někdy je nutné klepnout dvakrát. Máte-li se zobrazením animace problémy, přečtěte si poznámky k poslednímu snímku v této prezentaci o přehrávání animace Macromedia Flash. Jestliže potíže se zobrazením animace potrvají, najdete na dalším snímku stejný text se statickým obrázkem. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo následující snímek.] Sestavu však můžete otočit a získat tak jiné zobrazení, které je čitelnější. Při otočení sestavy se zamění svislé a vodorovné zobrazení polí přesunutím řádků do oblasti sloupců a sloupců do oblasti řádků. Je to snadné. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Otočení sestavy Sestava kontingenční tabulky sice zodpověděla vaše otázky, ale přečíst celou sestavu dá trochu práce – chcete- li vidět veškerá data, musíte posunout zobrazení směrem dolů. Sestavu však můžete otočit a získat tak jiné zobrazení, které je čitelnější. Při otočení sestavy se zamění svislé a vodorovné zobrazení polí přesunutím řádků do oblasti sloupců a sloupců do oblasti řádků. Je to snadné. Na obrázku je znázorněno, jak můžete přesunout pole z oblasti Popisky řádků do oblasti sloupců sestavy (nazývané Popisky sloupců), což je oblast rozložení, kterou jste dosud nepoužili. Zde je postup popsán podrobněji: Klepněte pravým tlačítkem na některou z buněk Čtv, přejděte na příkaz Přesunout a klepněte na příkaz Přesunout položku Datum objednávky do sloupců. Celé pole Datum objednávky se přesune v sestavě z oblasti Popisky řádků do oblasti Popisky sloupců. (Zpět do oblasti Popisky řádků je můžete přesunout tak, že klepnete pravým tlačítkem na jedno ze záhlaví Čtv a vyberete příkaz Přesunout položku Datum objednávky do řádků.) Nyní jsou jména prodejců všechna pohromadě a nad prvním čtvrtletím údajů o prodejích je nápis Popisky sloupců. Údaje o prodejích jsou nyní v sestavě rozloženy ve sloupcích ve vodorovném směru. V dolní části jednotlivých sloupců jsou celkové součty za každé čtvrtletí. Všechno vidíte najednou, aniž byste museli posouvat zobrazení. [Poznámka pro školitele: Tento snímek je shodný s předchozím, pouze místo animace obsahuje statický obrázek. Tento snímek použijte, pokud máte problémy se zobrazením animace. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo předchozí snímek.] Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Co se stalo s přetahováním? Pokud sestavu kontingenční tabulky vytváříte raději metodou přetahování, jak to bylo možné v předchozích verzích aplikace Excel, je tento způsob stále k dispozici. Animace: Klepněte pravým tlačítkem a potom klepněte na příkaz Přehrát. Několik souvisejících informací k metodě přetahování: V aplikaci Excel 2007 se pole obvykle přidávají ze seznamu polí do rozložení sestavy zaškrtnutím políček vedle názvů polí nebo klepnutím pravým tlačítkem myši na pole a výběrem umístění z nabídky. Takto jsou pole automaticky umístěna do rozložení a zároveň do příslušného okénka v dolní části seznamu. Jakmile je například pole Prodejce umístěno do oblasti Popisky řádků v rozložení sestavy, zobrazí se název pole Prodejce také v okénku Popisky řádků v dolní části seznamu polí. Pokud máte raději metodu přetahování, můžete jednoduše přetáhnout pole z horní části seznamu polí do okének v dolní části seznamu. Popisek každého okénka vám řekne, do které oblasti sestavy bude pole umístěno. Jestliže například přetáhnete pole Částka objednávky do okénka Hodnoty, zobrazí se toto pole v sestavě v oblasti Hodnoty. Pole můžete přetahovat také mezi jednotlivými okénky a měnit tak jejich umístění v oblasti rozložení sestavy. Přetažením pole mimo okénko je odeberete ze sestavy. [Poznámka pro školitele: Chcete-li při zobrazení prezentace přehrát animaci, klepněte na ni pravým tlačítkem myši a potom klepněte na příkaz Přehrát. Jestliže jste již soubor přehráli, bude pravděpodobně třeba (po klepnutím pravým tlačítkem myši) klepnout nejprve na příkaz Převinout zpět a potom na příkaz Přehrát. Pokud na snímek klepnete s cílem zadat text nebo přejít k dalšímu snímku, ale nic se nestane, klepněte mimo animaci. Někdy je nutné klepnout dvakrát. Máte-li se zobrazením animace problémy, přečtěte si poznámky k poslednímu snímku v této prezentaci o přehrávání animace Macromedia Flash. Jestliže potíže se zobrazením animace potrvají, najdete na dalším snímku stejný text se statickým obrázkem. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo následující snímek.] V dolní části Seznamu polí kontingenční tabulkyjsou čtyři okénka s názvy Filtr sestavy, Popisky řádků, Popisky sloupcůa Hodnoty. Animace ukazuje, jak je možné vytvářet sestavu přetahováním polí do těchto okének. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Co se stalo s přetahováním? Pokud sestavu kontingenční tabulky vytváříte raději metodou přetahování, jak to bylo možné v předchozích verzích aplikace Excel, je tento způsob stále k dispozici. V dolní části Seznamu polí kontingenční tabulkyjsou čtyři okénka: Filtr sestavy, Popisky řádků, Popisky sloupcůa Hodnoty. Do těchto okének můžete přetahovat pole a určovat tak umístění polí v sestavě. Několik souvisejících informací k metodě přetahování: V aplikaci Excel 2007 se pole obvykle přidávají ze seznamu polí do rozložení sestavy zaškrtnutím políček vedle názvů polí nebo klepnutím pravým tlačítkem myši na pole a výběrem umístění z nabídky. Takto jsou pole automaticky umístěna do rozložení a zároveň do příslušného okénka v dolní části seznamu. Jakmile je například pole Prodejce umístěno do oblasti Popisky řádků v rozložení sestavy, zobrazí se název pole Prodejce také v okénku Popisky řádků v dolní části seznamu polí. Pokud máte raději metodu přetahování, můžete jednoduše přetáhnout pole z horní části seznamu polí do okének v dolní části seznamu. Popisek každého okénka vám řekne, do které oblasti sestavy bude pole umístěno. Jestliže například přetáhnete pole Částka objednávky do okénka Hodnoty, zobrazí se toto pole v sestavě v oblasti Hodnoty. Pole můžete přetahovat také mezi jednotlivými okénky a měnit tak jejich umístění v oblasti rozložení sestavy. Přetažením pole mimo okénko je odeberete ze sestavy. [Poznámka pro školitele: Tento snímek je téměř shodný s předchozím, pouze místo animace obsahuje statický obrázek. Tento snímek použijte, pokud máte problémy se zobrazením animace. Před spuštěním prezentace odstraňte buď aktuální, nebo předchozí snímek.] Na obrázku je znázorněno, jak můžete přetáhnout pole Částka objednávky z okénka Popisky sloupců do okénka Hodnoty a umístit tak toto pole v sestavě do oblasti Hodnoty. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Návrhy cvičení Vytvoření oblasti rozložení sestavy kontingenční tabulky. Vytvoření sestavy kontingenční tabulky. Změna záhlaví. Seřazení sestavy. Přidání pole do sestavy. Přidání filtru sestavy. Otočení sestavy. Přidání formátování měny do sestavy. [Poznámka pro školitele: Pokud je v počítači nainstalována aplikace Excel 2007, můžete klepnutím na odkaz ve snímku přejít na online cvičení. V tomto cvičení můžete podle pokynů provádět jednotlivé úlohy v aplikaci Excel. Důležité: Pokud není aplikace Excel 2007 nainstalována, nebudete mít k pokynům cvičení přístup.] Online cvičení (vyžaduje aplikaci Excel 2007) Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 1 Je pravda, že po vytvoření sestavy kontingenční tabulky již nelze změnit rozložení? (Vyberte jednu odpověď.) Ano Ne Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 1: Odpověď Ne Změny můžete provádět průběžně nebo začít znovu od začátku. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 2 Co jsou pole kontingenční tabulky? (Vyberte jednu odpověď.) Sloupce ze zdrojových dat. Oblast, ve které přesouváte data. Oblast rozložení sestavy kontingenční tabulky. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 2: Odpověď Sloupce ze zdrojových dat. Z nadpisů sloupců zdrojových dat se stanou názvy polí, pomocí kterých můžete vytvořit sestavu kontingenční tabulky. Každé pole sumarizuje více řádků informací ze zdrojových dat. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 3 Můžete v Seznamu polí kontingenční tabulky zjistit, která pole jsou již zobrazena v sestavě? Ano Ne Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®) Test, otázka 3: Odpověď Ano Pole použitá v sestavě mají vedle sebe značku zaškrtnutí a názvy jsou zobrazeny tučně. Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Karta Rychlá reference Souhrn úkolů probraných v tomto kurzu naleznete na kartě Rychlá reference.   Začínáme s kontingenčními tabulkami (PivotTable®)

Použití této šablony Tato šablona aplikace Microsoft Office PowerPoint® obsahuje kurz vytváření a používání kontingenčních tabulek k maximalizaci možností zobrazení dat v aplikaci Microsoft Office Excel 2007. Předpokládá se, že ji upravíte podle potřeby a budete ji prezentovat skupině účastníků školení. Obsah této šablony vznikl adaptací kurzu s názvem Kontingenční tabulka I: Začínáme s kontingenčními tabulkami v aplikaci Excel 2007, který byl publikován na webu Microsoft Office Online. Funkce šablony Úvodní snímek: Na prvním snímku je zástupný text, který byste měli přepsat názvem své společnosti. Pokud tento text nechcete, můžete textové pole zcela odstranit. Animace: V prezentaci se používají efekty vlastní animace. Patří k nim efekty Postupně, Roztáhnout, Prolínání a Šachovnice. Všechny efekty fungují zpětně i v předchozích verzích aplikace až do verze Microsoft PowerPoint 2000. Pokud chcete animační efekty změnit, přejděte do nabídky Prezentace, klepněte na příkaz Vlastní animace a pracujte se zobrazenými možnostmi. Obsahuje-li tato prezentace animaci Macromedia Flash: Pokud chcete přehrávat soubor Flash, je třeba v počítači zaregistrovat ovládací prvek Microsoft ActiveX® s názvem Objekt Shockwave Flash. Provedete to tak, že z webu společnosti Macromedia stáhnete nejnovější verzi programu Macromedia Flash Player. Přechody snímků: V prezentaci se používá přechod Rolovat dolů. Chcete-li použít jiný přechod, přejděte do nabídky Prezentace, klepněte na příkaz Přechod snímku a pracujte se zobrazenými možnostmi. Hypertextové odkazy na online kurz: Šablona obsahuje odkazy na online verzi tohoto školicího kurzu. Pomocí odkazů přejdete na praktická cvičení k lekci a na kartu Rychlá reference publikovanou pro tento kurz. Upozornění: K zobrazení praktických cvičení je třeba, aby byla v počítači nainstalována aplikace Excel 2007. Pokud není aplikace Excel 2007 nainstalována, nebudete mít k pokynům cvičení přístup. Záhlaví a zápatí: Šablona obsahuje zápatí s názvem kurzu. Zápatí je možné změnit nebo odebrat pomocí dialogového okna Záhlaví a zápatí (otevírá se příkazem z nabídky Zobrazení). POUŽITÍ TÉTO ŠABLONY Podrobnou nápovědu k této šabloně získáte zobrazením podokna poznámek nebo celé stránky poznámek (pomocí nabídky Zobrazení).