Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,"— Transkript prezentace:

1 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu: VY_32_INOVACE_VYT_1308 Řady Autor: Martin Votava Anotace: žák zná teorii řad v Excelu, klíčové pojmy a umí řady prakticky používat různými způsoby Metodika: prezentace slouží jako podpora přednášky Datum vytvoření: říjen 2012

2 Co to jsou řady, pojmy Jde o posloupnost prvků (členů), u které platí, že vztah mezi jakoukoliv dvojicí po sobě jdoucích členů řady je stejný jako vztah mezi jakoukoliv jinou dvojicí po sobě jdoucích členů řady. Člen = prvek řady Krok = hodnota, o kterou se v myšlené řadě určitým směrem a způsobem posuneme od jednoho člena ke druhému . Trend = směr a způsob aplikace kroku

3 Příklady řad v ilustraci

4 Druhy řad - Lineární (číselné; krok přičítáme) - Geometrické (číselné; krokem násobíme) - Kalendářní (datum; řady dnů, pracovních dnů, měsíců a roků; krok přičítáme) - Seznamové (leden, únor..; pondělí, úterý..; po, út…; vlastní; krok přičítáme)

5 Tvorba řady z jediného člena
Zapíšeme do buňky prvního člena. Buňku označíme. Za pravý dolní roh buňku protáhneme požadovaným směrem. Aplikace v základním použití u některých seznamových řad a kalendářních řad. Proč nelze použít u lineárních řad? Jaký by byl výsledek?

6 Tvorba ze dvojice členů(naznačen krok)
Zapíšeme do dvou přilehlých buněk dva členy. Buňky označíme. Za pravý dolní roh druhé označené buňky protáhneme požadovaným směrem. Aplikace u lineárních řad, kalendářních, seznamových. Nelze použít u geometrických řad. Proč?

7 Tvorba kalendářních řad
Mimo výše zmíněného použití protažení dvou buněk je možné vytvořit řadu dnů, měsíců a roků také pracovních dnů (vždy krok 1) také protažením z jediné buňky pravým tlačítkem myši a příslušnou volbou z kontextového menu. Při práci s kalendářní řadou pracujeme vždy s plným datem. Například:

8 Tvorba geometrické řady
Postup je podobný jako u tvorby lineární řady. Rozdíl je v tom, že označenou dvojici členů protáhneme pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky Zvolíme geometrický trend.

9 Alternativní detailní způsob tvorby řad
Protáhněte buňku (buňky) prvým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte řady… Co vše lze zde nastavit?

10 Tvorba vlastní řady Na záložce SOUBOR vybereme položku MOŽNOSTI a dále UPŘESNIT v prvé části v kategorii Obecné zvolím Upřesnit vlastní seznamy.. v pravé části vytvoříme seznam, položky odděluji klávesou ENTER po vytvoření kliknu na tlačítko PŘIDAT

11 Použité zdroje NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě - díl vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., ISBN Nápověda Microsoft Office Všechny obrázky jsou screenshoty (nebo jejich části) z prostředí MS Office a MS Windows.


Stáhnout ppt "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google