Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 9. ročník III2-13-08

2 Informatika Movie Maker PRVNÍ KROKY Mgr. Vilém Nejezchleb http://www.it-svet.eu/2012/software/news/microsoft- windows-movie-maker-2-6-vs-verze-6-vs-verze-2011//

3 Movie Maker Součástí Windows XP a Vista je aplikace určená k editaci videozáznamu. Movie Maker.

4 Movie Maker Pro uživatele novějších Windows (tedy Vista i 7) je k dispozici nový program Windows Live Movie Maker. Jak už možná správně tušíte, je součástí sady Windows Live Essentials, kterou si můžete zdarma stáhnout a používat.

5 http://timelapseblog.com/wp-content/uploads/2010/04/windowslivemoviemaker.jpg/

6 První kroky s MM Po spuštění Movie Makeru jej maximalizujte přes celou obrazovku, abyste plně využili plochu monitoru. Při editaci videa se vám to bude hodit. Nejprve je třeba načíst nebo importovat do programu videozáznam, případně obrázky. Movie Maker totiž umí pracovat v rámci vytváření videa i s fotografiemi.

7 http://extrawindows.cnews.cz/galerie/pictures/clanky/2010/06Jun/2593/wmm 05.PNG/

8 Movie Maker Klepněte na prozatím jediné aktivní tlačítko Přidat videa a fotografie (na kartě Domů ). Vyhledejte v počítači požadované video a potvrďte tlačítkem Otevřít. Po vložení videa se aktivují na pásu karet i další tlačítka. Chcete-li přidat do projektu další video nebo fotografie, jednoduše akci zopakujte. Video bude přidáno za to první vložené.

9 Movie Maker Přepnete-li se na pásu karet u horního okraje na kartu Zobrazení, můžete pomocí tlačítka Poměr stran přepnout video do formátu Standardní (4:3) nebo Širokoúhlý (16:9). Pod tlačítkem Velikost miniatur najdete možnost určit velikost náhledů vložených videí a fotografií.

10 Movie Maker V levém horním rohu najdete tlačítko, pod kterým se skrývá nabídka s možností uložit rozpracovaný projekt a v budoucnu jej opět otevřít.

11 http://extrawindows.cnews.cz/sites/default/files/styles/epc-galerie- original/public/pictures/clanky/2010/06Jun/2593/wmm07.png

12 Movie Maker Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed či vzad. K dispozici je jezdec, který představuje časovou osu celého videozáznamu. Velmi snadno tak můžete vyhledat konkrétní místo. Přepnete-li se nahoře na pásu karet na kartu Upravit, dostanete se k možnostem stříhat video na menší části, se kterými pak můžete manipulovat odděleně.

13 Movie Maker Vyhledejte místo, kde chcete videozáznam rozdělit, zastavte přehrávání a klepněte na tlačítko Rozdělit. V pravé části okna můžete nyní vidět, že se videozáznam v daném bodě rozdělil. Obdobným způsobem můžete konkrétní kousek oříznout na začátku nebo na konci. Najedete-li na nějaké místo a klepnete na příkaz Nastavit počáteční bod, daný úsek videa se zkrátí o určenou část. Obdobně funguje i tlačítko Nastavit koncový bod. Nejlépe tuto funkci pochopíte, když si ji sami vyzkoušíte na nějakém vzorovém videu. Označíte-li nyní samostatný úsek videa, můžete jej klávesou Del jednoduše smazat. Když ovšem omylem smažete část, kterou ve výsledném videozáznamu mít chcete, můžete se vrátit zpět pomocí tlačítka se šipkou v levém horním rohu okna aplikace.

14 http://extrawindows.cnews.cz/sites/default/files/styles/epc-galerie- original/public/pictures/clanky/2010/06Jun/2593/wmm09.png

15 Movie Maker Celé kouzlo stříhání videa spočívá v tom, že si vystříháte úseky, které chcete ve výsledném videu použít, ty nepotřebné smažete, a potřebné poskládáte v požadovaném pořadí. Ve Windows Movie Makeru můžete jednotlivé úseky uchopit myší a přesunout vpřed či zpět. Snadno tak určíte výsledné pořadí jednotlivých střihů videozáznamu.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III"

Podobné prezentace


Reklamy Google