Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČísloIII/2 Zpracoval Petr Faltus Název produktu Návody Jednoduchá úprava videa Číslo produktu 13 Použito 29.4.2011 Základní škola, Znojmo, Mládeže VY_32_ZAZNAM_ICT2.13

2 Návody Jednoduchá úprava videa

3 Máte doma video, které byste chtěli jednoduše upravit? Oříznout jej, rozstříhat nebo naopak spojit víc videí dohromady? Přidat různé efekty, přechody nebo hudbu?

4 Spousta uživatelů má nejrůznější videa z dovolených, výletů nebo koncertů. Občas se stane, že se ve videu vyskytne malá chyba, jako je zbytečně dlouhá pauza na začátku, různé zvuky, které tam nemají co dělat, nebo je zabráno něco, co ve videu nechcete.

5 V takovém případě máte tři možnosti. Nechat vše být, opravit chybku nebo video smazat. Tohle ale není jediný důvod pro úpravu videa. Můžete si chtít sami zahrát na filmaře a vytvořit krátké video.

6 Málokomu se chce hledat pořádná aplikace na úpravu videa a učit se s ní pracovat. Můžete však použít nějakou jednoduchou, která vám dovolí pár kliknutími dosáhnout kýženého efektu. A takovou aplikací je Windows Movie Maker.

7 Program je založen na kompromisu mezi jednoduchým ovládáním a náročností úprav. Jelikož se snaží zaměřit na obyčejné uživatele a ne na profesionální filmaře, nedává často takové možnosti, jaké byste si představovali.

8 Další důležitou informací je integrace. V dřívějších verzích operačního systému Windows totiž byl Movie Maker automatickou součástí, avšak ve Windows 7 je již jako samostatný program, který si musíte nainstalovat.

9 Stříhání a spojování Nejprve můžete založit nový projekt, pokud se jedná o dlouhodobější práci. Poté klikněte na Import media a vyberte si soubor, který chcete upravovat. Samozřejmě si jich můžete importovat i více najednou.

10 Stříhání a spojování Následně si označíte soubor, který chcete rozstříhat a v pravé části okna nastavíte na správnou pozici ve videu. Pod náhledem videa kliknete na tlačítko Split a aplikace vám soubor rozdělí na dva. Takto můžete celé video rozkouskovat na malé části.

11 Stříhání a spojování Poté budete jednotlivé části přetahovat do dolního panelu a umísťovat je ve finálním pořadí do připravených rámečků. Pro náhled výsledku si můžete video přehrát pomocí tlačítka play vlevo v dolním pásu.

12 Přechody Pokud se vám podaří za sebe spojit několik videí a přehrát si výsledek, možná budete trochu zklamáni z navazování jednotlivých částí. Toto můžete vylepšit předdefinovanými přechody. Naleznete je pod tlačítkem Transitions v levém menu.

13 Přechody Pokud si na nějaký přechod kliknete, můžete si přehrát jeho náhled opět v pravé části okna pro náhled videa. Pokud jej budete chtít použít jako efekt mezi dvěma částmi, opět jej jednoduše přetáhnete do připraveného malého rámečku v dolním pásu mezi správné části videa.

14 Efekty a úpravy videa Efekty můžete najít pod tlačítkem Effects v levém menu. Efektů můžete na jednu část videa použít více a to opět přetažením do dolního pásu, nyní přímo na zvolenou část videa. V levé části rámečku se pak zviditelní hvězdička symbolizující použitý efekt.

15 Nadpisy, popisy a titulky Možnost pro vložení textu do videa najdete opět v levém menu, tentokrát pod názvem Titles and credits. Nabízené možnosti pro umístění textu jsou před celé video, před zvolenou částí, přes celou zvolenou část anebo úplně nakonec (jako závěrečné titulky).

16 Nadpisy, popisy a titulky Samozřejmě si sami můžete zvolit text, který se bude zobrazovat a také efekt (animaci), jak se bude zobrazovat. K tomu můžete ještě upravit barvu písma, průhlednost a použitý font.

17 Další možnosti Můžete importovat nejen videa, ale také zvukové stopy, obrázky nebo přímo klip z digitální kamery. Obdobně výstup může být směřován na připojenou digitální kameru, na disk v počítači, odeslán na email nebo vypálen na CD/DVD.

18 Další možnosti Další důležitou částí je tlačítko Tools v horním menu, které obsahuje další dvě funkce. První z nich je umístěna pod názvem Narrate timeline, což označuje zvukový komentář přímo z mikrofonu (samozřejmě jen pokud máte v počítači nějaký funkční).

19 Další možnosti Druhou užitečnou funkcí v menu Tools je Audio Levels, která umožňuje nastavit poměr originálního zvuku ve videu oproti hlasitosti vámi přidané zvukové stopy.

20 Závěr Tento produkt od společnosti Microsoft je pro obyčejného uživatele, který potřebuje jen sestříhat krátké video, popřípadě přidat jednoduché efekty nebo další zvukové stopy, výborná volba. Především je také zdarma.

21 Zdroj:http://digitalne.centrum.cz/jak-na-jednoduchou-upravu-videa/


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google