Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy."— Transkript prezentace:

1

2 Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy

3 Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Callisto 2 Ověřeno ve výuce:

4 Metodický postup Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.).

5 Callisto, druhá část Dnes navážeme na práci v programu Callisto. Ukážeme si, jak objektům přidat barvy a stíny, jak tvořit šipky a jak správně psát text.

6 Barvy Nakresli si libovolný tvar. Já pro ukázku budu mít kruh. Po nakreslení tvaru se přepni na již známou bílou šipku. Nyní máš před sebou toto: Pokud vpravo nemáš panel pro nastavení barev, dej nahoře Galerie > Pero. Tím se vpravo zobrazí panel pro nastavení barvy Pera (okraj objektu, čára), Výplně (vnitřek objektů) a také stínu. Než si ukážeme co k čemu slouží, pamatuj si následující tři pravidla: 1. cokoli nastavíš v tomto panelu se projeví až po stisknutí zeleného tlačítka. 2. po stisknutí zeleného tlačítka se nastavené barvy nastaví pouze u vybraného objektu/objektů. 3. Jakýkoli další objekt, který budeš kreslit, už bude automaticky vytvořen s barvami, které byly nastaveny v panelu naposledy.

7 Pero Zde vidíme panel pro nastavování barev a stínů.
A = říká nám, na kterém panelu jsme B = přepne na panel Výplň C = přepne na panel Pero D = přepne na panel Stín Popis panelu Pero, který nastavuje okrajovou čáru objektů a šipek: 1 = náhled (ukáže, jak bude vypadat výsledná čára, ještě než se použije na samotný objekt Pod 1 se také nastavuje barva čáry. 2 = šipkami nastavuješ tloušťku čáry 3 = použije nastavení v panelu na právě vybraný objekt či objekty 4 = nastavení typu čáry (plná, přerušovaná atd.)

8 Výplň Výplň nastavuje barvu uvnitř objektů (těch uzavřených).
1 = náhled výsledku před použitím 2 = typ výplně – jednobarevná, různé druhy dvoubarevných 3 = výběr barev pro výplň 4 = úhel natočení barev (jen u některých výplní) 5 = zde vše použiješ na označený objekt/objekty

9 Stín Stín za objekty slouží ke zpestření objektů.
1 = náhled výsledku před použitím 2 = barva stínu 3 = umístění stínu (vodorovně, svisle) 4 = naklonění stínu 5 = rozmazanost stínu 6 = zde vše použiješ na právě označený objekt/objekty

10 Šipky Nakresli si obyčejnou čáru, přepni se na bílou šipku a přejdi na panel Pero. Tlačítky A a B nastavíš počáteční a koncový tvar čáry. Pokud tedy u B nastavíš šipku a zeleným tlačítkem potvrdíš, bude z čáry šipka. Šipky používáme pro ukazování na konkrétní část stránky nebo pro zpestření.

11 Vrstvy Tento program je mnohem pokročilejší než klasické Malování. Jednou z jeho výhod je použití vrstev. To znamená, že když máme více než jeden objekt na jednom místě, některý musí být výše než ten druhý. Nemohou být dva objekty na stejné úrovni. Zde na obrázku mám tři kruhy. Nahoře je zelený, pak je červený a úplně dole je žlutý. To jsou tři vrstvy.

12 Vrstvy Pokud označíš (jedním kliknutím levým tlačítkem myši) horní (zelený) kruh, můžeš jeho vrstvu lehce měnit. Na klávesnici nad šipkou doprava jsou klávesy Page Up a Page Down. Page Up posouvá označený objekt o vrstvu nahoru, Page Down zase dolů. Pokud tedy dvakrát stiknu Page Down, zelený kruh se najednou ocitne úplně dole a druhé dva kruhy jej budou překrývat. Využití vrstev je např. tehdy, když chceme za nadpis (text) přidat barevný rámeček pro zpestření.

13 Příští hodinu dokončíme výuku Callista a naučíme se poslední důležité prvky, například jak psát text.

14 Zoner Callisto 4 (školní licence)
Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3


Stáhnout ppt "Zoner Callisto 4 Callisto 2 – barvy, stín, šipky, vrstvy."

Podobné prezentace


Reklamy Google