Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno."— Transkript prezentace:

1

2 Word Základy Wordu

3 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno ve výuce:

4 Metodický postup Tento DUM je určen pouze pro Microsoft Word Pro novější verze není vhodný. Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.).

5 Microsoft Word Vítej do programu Microsoft Word, kterému se také říká textový editor. Slouží totiž k práci s textem, tedy tvorbě a úpravám dokumentů. Můžeš jej tedy použít ke tvorbě referátů a dalších materiálů. Letos se naučíme pouze základy, protože složitější činnosti si necháme až na příští rok.

6 Hlavní okno Zde vidíme hlavní okno programu. (1) obsahuje všechny hlavní funkce, které budeme používat, (2) nastavuje písmo (barva, umístění, font…), (3) je prostor, kde pracujeme se samotným textem a (4) je prostor mimo stránku (o tom za chvíli).

7 Vzhled stránky Nyní nahoře klikni na Zobrazit a vyber možnost „Rozložení při tisku“. Poté podrž vlevo dole na klávesnici klávesu CTRL a na myši toč kolečkem k sobě. Prostor pro psaní se zmenší a ty uvidíš bílou oblast. Toto je stránka, papír o velikosti A4. To, co zde v tomto režimu uvidíš, se poté i přesně stejně vytiskne na papír. Nyní opět podrž CTRL a toč kolečkem na myši dopředu/od sebe, dokud nebude mít bílý prostor velikost takovou, aby ti zůstalo po stranách kousek šedého prostoru. Toto je ideální velikost pro práci s textem. Chceš-li s dokumentem pracovat pouze na počítači a nemáš v plánu jej tisknout, dej nahoře Zobrazit a vyber možnost Rozložení webové stránky. Pokračování na dalším snímku.

8 Takto vypadá Rozložení při tisku
Takto vypadá Rozložení při tisku. Zde je stránka záměrně menší, ty si ji ale již známým postupem zvětšíš tak, aby byla podle tvých představ a aby byl vidět levý i pravý okraj. Zvětšování/zmenšování pomocí točení kolečka myši nemá vůbec vliv na velikost textu na stránce – ten je stále stejný, jen se na něj díváš z větší dálky či blízkosti.

9 Práce s textem Napiš do Wordu následující. Po každém bodě stiskni Enter pro zakončení řádku, aby vše bylo pod sebou. Zatím neměň velikost písma. Textu o sobě napiš alespoň tři řádky. Tvé celé jméno, třída, datum, několik vět o tobě. Bude to vypadat přibližně takto:

10 Práce s textem Nyní označ tvé celé jméno (ukaž na konec jména, podrž levé tlačítko myši, přesuň se na začátek jména a pusť levé tlačítko myši), abychom mohli upravit text, kterým je tvé jméno napsáno (obrázek vlevo). Nyní podle obrázku dole nastav písmo na Arial, velikost 36, barvu modrou, tučně, podtrženě a zarovnej na střed.

11 Práce s textem Výsledek vypadá asi jako na obrázku (1), ale předtím musíš kliknou levou myší někam do textu mimo označené jméno, aby se zrušilo označení.. Nyní uprav Třídu a Datum podle svého uvážení. Uprav ale všechny prvky jako u Jména. Nakonec to může např. vypadat jako na obrázku (2).

12 Práce s textem Nyní označ poslední část tvého dokumentu (přibližně tři řádky). Zarovnání nastav Do bloku (1). Tím se text v řádku roztáhne tak, aby vyplnil celou šířku stránky (2). Toto se používá např. v novinách kde se píše na stránce do několika sloupců.

13 Závěr Nyní již umíme základní ovládání programu Word. Způsob, kterým upravujeme text se používá v mnoha dalších programech, a bývá často buď naprosto stejný nebo velice podobný.

14 Microsoft Office Word 2003, verze 11.8350.8341, SP3
Microsoft Office PowerPoint 2003, verze ), SP3


Stáhnout ppt "Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google