Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Žvýkací guma 2 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba žvýkací gumy. Klíčová slova: Žvýkací báze, složení, tavení, temperace, škrobový sirup. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_18
Výroba a složení žvýkacích gum Žvýkací guma 2 Výroba a složení žvýkacích gum
Složení žvýkacích gum 15 – 25 % báze 20 – 30 % škrobového sirupu 50 – 60 % cukru Max. 10 % glukosy 0,5 - 1,5 % aromatických látek 1 – 2 % emulgátoru Max. 2 % organických kyselin 3 – 6 % vlhkosti
Výrobní postup Tavení báze Míchání surovin (příprava hmoty) Temperace před tvarováním Tvarování Balení
Výrobní postup Báze se roztaví v míchacím zařízení při 80 °C Přidá se škrobový sirup a sacharosa Po přídavku všech surovin se hmota vymíchá a chladí se na 45 – 50 °C Před tvarováním se temperuje na 38 °C Tvarování do tvaru obdélníčků, polštářků a pásků Chlazení vytvarované hmoty Vytvarované žvýkačky se buď zaprašují nebo dražují
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.