Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
České národní obrození
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 9. června 2012 N á zev:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Národní obrození Michaela Tarabová.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_02 Název Jazykovědci počátku Národního obrození.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Filozofie osvícenství v Německu
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
František Ladislav Čelakovský
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název materiálu: Národní obrození
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
2. Fáze Národního obrození
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Národní obrození Opakování
Transkript prezentace:

Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 29 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření: 17. 4. 2012

Josef Jungmann

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: jazykověda, překladatel, 2. fáze NO, vývoj českého jazyka.

Josef Jungmann Český jazykovědec a literární historik, spisovatel a překladatel, jedna z vůdčích osobností 2. fáze národního obrození. Narodil se 16. července 1773, Hudlice u Berouna Zemřel 14. listopadu 1847, Praha.

Obrázek č. 1

Životopis: Chodil do školy v Berouně, později navštěvoval gymnázium v Praze a poté studoval na filozofické fakultě pražské univerzity. Získal doktorát filozofie. Stal se děkanem tehdejší filozofické fakulty a později i rektorem pražské univerzity (návrat do Prahy – 1815). Roku 1800 se oženil s Johannou Světeckou z Černčic (jeho žena byla poměrně zámožná). Od roku 1800 na gymnáziu v Litoměřicích vyučoval češtinu, za což nepobíral plat, a byl tak prvním učitelem češtiny v Čechách a na Moravě. Dnešní litoměřické gymnázium nese jeho jméno.

Obrázek č. 2 – Rodný dům Josefa Jungmanna, Hudlice u Berouna

Jungmannova tvorba: Jungmann věřil v obnovu českého jazyka, byl plný nadšení a optimismu v budoucnost české kultury a literatury. Kladl důraz na vztah národa a jeho jazyka a na potřebu takové literatury, která by vyjadřovala zájmy národní společnosti. Nepovažuje za Čechy ty, kteří sice vlastenecky cítí, ale mluví cizím jazykem.

Zajímavosti: Josef Jungmann položil teoretické základy novému vývoji češtiny. Shromáždil slovní zásobu jazyka českého. Snažil se sestavit plán na vytvoření české encyklopedie (částečně realizován, časopisem Krok). Byl nejlepším překladatelem své doby (překládá: Goetha, Schillera, Miltona, Chateaubrianda). Svými překlady chtěl dokázat, že i čeština je schopna shodně vyjádřit náročná díla.

Dílo: Oldřich a Božena (1806) – první česká romance. Rozmlouvání o jazyku českém (1806) – stať, ve které se staví proti poněmčování. Prosazuje zavedení českého jazyka do škol. Slovesnost (1820) – první česká učebnice literatury a slohová čítanka Historie literatury české (1825) – obsahuje historické a kulturní statě, a také bibliografický seznam všech tehdy známých literárních památek. Slovník česko-německý (1834 -1839) – 5 dílů. Zápisky (1871) – poslední dílo, není určeno pro veřejnost, kritika církve a šlechty.

Opakování: K jaké fázi národního obrození řadíme J. Jungmanna? J. Jungmann byl významným překladatelem, které autory překládal? Jaký vztah měl J. Jungmann k českému jazyku? Vyjmenujte alespoň 3 díla J. Jungmanna?

Řešení: 2. fáze NO = Ofenzivní Překládá: Goetha, Schillera, Miltona, Chateaubrianda. Věřil v obnovu českého jazyka, v budoucnost české kultury a literatury. Oldřich a Božena, Rozmlouvání o jazyku českém, Slovesnost, Historie literatury české, Slovník česko-německý, Zápisky.

Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-7235-026-9. VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, 2011. Odkaz. ISBN 978-80-253-1273-5. SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 80-7200-052-7. LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, 1995. ISBN 80-00-00375-9.

Zdroje obrázků: http://www.google.cz/imgres?q=Josef+Jungmann&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvnsbo&tbnid=fTJGCC9msBOlTM:&imgrefurl=http://www.obec-hudlice.cz/galerie/album-5/18/&docid=JbzhygY2LkLtAM&imgurl=http://www.obec-hudlice.cz/uploads/images/Josef%252520Jungmann/jungmann.jpg&w=374&h=570&ei=wCVWUM-NK83otQbk94DACw&zoom=1&iact=hc&vpx=519&vpy=145&dur=185&hovh=277&hovw=182&tx=117&ty=143&sig=102017272120240730438&page=1&tbnh=137&tbnw=90&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:3,s:0,i:96 (Obrázek č. 1 – 17. 4. 2012) http://www.google.cz/imgres?q=Josef+Jungmann&start=135&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&addh=36&tbm=isch&prmd=imvnsbo&tbnid=B5oz0mD0dp0jIM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hudlice_43,_rodn%25C3%25BD_d%25C5%25AFm_Josefa_Jungmanna_(01).jpg&docid=iYt1ELblJ7BszM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Hudlice_43,_rodn%2525C3%2525BD_d%2525C5%2525AFm_Josefa_Jungmanna_(01).jpg&w=3187&h=2265&ei=wiZWUIq7MM7ptQawjYHQAg&zoom=1&iact=hc&vpx=532&vpy=299&dur=2987&hovh=189&hovw=266&tx=74&ty=112&sig=102017272120240730438&page=6&tbnh=146&tbnw=197&ndsp=28&ved=1t:429,r:23,s:135,i:247 (Obrázek č. 2 – 17. 4. 2012)