Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"— Transkript prezentace:

1 Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 27 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření:

2 Karel Hynek Mácha

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: romantismus, Máj, Cikáni,

4 Karel Hynek Mácha Největší představitel českého romantismu.
Narodil se v Praze. Zemřel v Litoměřicích.

5 Obrázek č. 1

6 Životopis: Karel Hynek Mácha byl romantický básník a prozaik.
Narodil se v Praze na Újezdě na Malé Straně, jako Ignác Mácha (Ignác si počeštil na Hynek). Otec byl mlynářský pomocník, matka pocházela z muzikantské rodiny. Syn po ní zdědil hudební vnímavost. Dva roky po Hynkovi se narodil bratr Michal (1812 – 1871). Kvůli finanční krizi nežila rodina na Újezdě dlouho. Několikrát se stěhovala, aby se nakonec, když bylo Máchovi šestnáct let, usadila na Dobytčím trhu (dnešní Karlovo náměstí) v domě U Hrbků (proti kostelu sv. Ignáce).

7 Životopis - studium: Máchovy školní začátky byly spojeny s farní školou. V letech 1824 až 1830 studoval piaristické gymnázium. Od podzimu 1830 navštěvoval na pražské univerzitě filozofickou fakultu a mezi roky 1832 až 1836 studoval na téže univerzitě práva. Poté nastoupil na místo advokátního koncipienta v Litoměřicích. Uměl výborně německy a česky, ve škole se učil latinu a později také polštinu. V letech 1831 až 1832 navštěvoval přednášky Josefa Jungmanna, jenž povzbuzoval své žáky k literární činnosti a hodnotil jejich práce; Máchovi pochválil báseň Svatý Ivan.

8 Obrázek č. 2 – Socha K. H. Máchy na Petříně, autor: J. V. Myslbek

9 Životopis: Své první verše začal psát už na gymnáziu, a to německy. Horlivě se zúčastňoval vlasteneckých spolků, kde se debatovalo o národě, politice i literatuře. Jako ochotník hrál v Kajetánském divadle, kde poznal svou osudovou lásku Eleonoru Šomkovou. 1. října 1836 porodila Lori Máchovi syna Ludvíka (zemřel na psotník). Po narození syna chystal Mácha svatbu, bohužel k té již nedošlo.

10 Zajímavosti ze života:
U Máchy se projevovaly dvě stránky osobnosti: Spořádaná – studium, práce, rodina Romantická – byla viditelnější; nápadný, rád cestuje (poutník – dlouhé pěší výlety), ochotník. Navštěvoval rád hrady a nejvíce přilnul k Bezdězu, miloval přírodu a procházky v ní. Byl velice žárlivý (Lori musela opustit divadlo) - velice bouřlivé žárlivé scény. Po narození syna se rozhodl oženit, ke svatbě již nedošlo – zemřel. Pomáhal hasit požár a buď se nachladil nebo dostal infekci z používané vody. Pohřeb se konal v den, který měl být jeho svatebním.

11 Obrázek č. 3 – oblíbené místo: Bezděz, Máchovo jezero

12 Dílo: MÁJ – nejznámější dílo, lyrickoepická báseň. - Stavba básně připomíná hudební skladbu (4 zpěvy a 2 intermezza), rytmus i rým. - Podstata básně je v hlubokých filozofických úvahách o vlastním nitru, nepochopení, nicotnosti, rozervanosti, o společnosti, o vině a trestu. Obrazy ze života mého – soubor povídek: - Večer na Bezdězu – dojmy z cest, - Marinka – o nenaplněné lásce. Křivoklad – 1. část zamýšlené historické tetralogie Kat. Cikáni – román, nejrozsáhlejší dílo.

13 Obrázek č. 4

14 Opakování: K. H. Mácha je představitel jakého literárního směru?
Kolik měl K. H. Mácha dětí? Kde bere inspiraci pro svá díla? Vyjmenujte nejznámější díla K. H. Máchy?

15 Řešení: Český romantismus 1 syn Ludvík (zemřel na psotník)
Dlouhé pěší výlety, vlastní zkušenosti, postoj k životu Máj, Cikáni, Obrazy ze života mého (Marinka, Večer na Bezdězu)

16 Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, Odkaz. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, ISBN LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, ISBN

17 Zdroje obrázků: (Obrázek č. 1 – ) (Obrázek č. 2 – ) (Obrázek č. 3 – )

18 Zdroje obrázků: (Obrázek č. 4 – )


Stáhnout ppt "Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:"

Podobné prezentace


Reklamy Google