Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 1.- 5. NÁZEV MATERIÁLU: Karel Jaromír Erben ČÍSLO MATERIÁLU: 9DATUM: 16.3.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Prezentace slouží k představení spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Žáci se seznámí s jeho životem a dílem. U každé básně ze sbírky Kytice je hypertextový odkaz na její znění a popis. V závěru jsou připravena interaktivní cvičení pro samostatnou práci žáků (hra na povolání).

3 Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811, Miletín u Hořic – 21. listopadu 1870, Praha

4 Portrét K. J. Erbena od Jana Vilímka

5 Karel Jaromír Erben pocházel ze ševcovské rodiny. Měl dvojče Jana, ten ale v dětství zemřel. Základní školu navštěvoval v Miletíně, kde učil i jeho strýc a dědeček. Rodiče chtěli, aby Karel byl také učitelem. Kvůli vadě výslovnosti se ale nakonec rozhodl pro studium práv. Výdělek pro studium na Gymnáziu v Hradci Králové si obstarával sám hrou na klavír. Již během studií přispíval svými básněmi do českých časopisů.

6 Poté co dokončil svá právnická studia, nastoupil Erben jako praktikant k hrdelnímu soudu v Praze. Později byl jmenován členem jazykové komise při Matici české a začal se tak podílet na formování spisovné češtiny. Roku 1850 byl Erben ustanoven sekretářem Českého muzea (dnešního Národního muzea). Roku 1864 byl Erben jmenován ředitelem pomocných kanceláří úřadů města Prahy.

7 Karel Jaromír Erben je znám jako sběratel lidové slovesnosti. Věnoval se vyhledávání a srovnávání českých lidových písní. K jeho sběratelské činnosti je zajímavé dodat, že sbíral lidové písničky, říkadla, pohádky atd. pouze z Čech, ne však na Moravě.

8 Kytice z pověstí národních (1853, rozšířené vydání 1861) – jediná sbírka básní, kterou vydal; podkladem Kytice jsou staré české lidové báje Písně národní v Čechách- obsahuje 500 písní Prostonárodní české písně a říkadla (1864) – pětidílná sbírka. České pohádky

9 Kytice z pověstí národních – básně. Kytice Poklad Svatební košile Svatebníkošile Polednice Zlatý kolovrat Štědrý den Holoubek Záhořovo lože Vodník Vrba Lilie Dceřina kletba Věštkyně

10 Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (1865) – jakási „slovanská čítanka“ Klikni na obrázek pro on-line čtení

11 Klikni na jedno povolání a splň úkol, který se ti objeví. učitel badatel malíř spisovatel

12 Učitel: Řekni ostatním spolužákům, co sis zapamatoval o životě a díle Karla Jaromíra Erbena.

13 Malíř: Namaluj a popiš ostatním, jak podle básně Karla Jaromíra Erbena vypadá Polednice.

14 Badatel: Vyhledej na internetu nějakou zajímavost, která se vztahuje ke Karlu Jaromíru Erbenovi.

15 Spisovatel: Vyhledej na internetu, jaké pohádky K. J. Erben napsal. Které z jeho pohádek byly zfilmovány? Viděl jsi nějakou z nich? Pokud ano, vyprávěj ji (nebo stručně napiš) ostatním spolužákům.

16 Použité obrázky: VILÍMEK, Jan. www.wikimedia.com [online]. [cit. 16.3.2012]. Dostupný na WWW:. K., Karel. www.wikimedia.com [online]. [cit. 16.3.2012]. Dostupný na WWW:. JIRKA 23. www.wikimedia.com [online]. [cit. 16.3.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 16.3.2012]. Dostupný na WWW:. www.office.microsoft.com

17 Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedie.cz [online]. [cit. 16.3.2012]. Dostupný na WWW:.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google