Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben"— Transkript prezentace:

1 VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben Ročník: ročník Anotace: Karel Jaromír Erben – životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Hana Beránková Vytvořeno: duben 2013

2 Karel Jaromír Erben

3 Životopis Karel Jaromír Erben se narodil v roce 1811 a zemřel Erben vystudoval na pražské universitě archivářství a postupně byl zaměstnán v Královské české společnosti nauk, v archeologickém oddělení Vlasteneckého muzea v Čechách. Jako zastánce svobodomyslných cílů Velké francouzské revoluce a polského povstání roku 1830 byl roku 1848 politicky činný. Patřil do okruhu seskupeného kolem Máchy, jehož byl původně přítelem. Později, pod vlivem celoživotní choroby, žil uzavřeně v ústraní. Mezi jeho tvorbu patřily Písně národní v Čechách ( ) obsahovali 530 lyrických i epických českých národních písních, konečná verze sbírky Prostonárodní české písně a říkadla (1864) již 2200 písní, včetně obřadních a pohřebních, koled, pořekadel, hádanek, dětských říkadel . Osobitě pojal sbírku Kytice z pověstí národních (1853, rozšířena roku 1861). Příběhy, v nichž nejistotu jedince zobrazil Erben skrytě za dramatickým baladickým příběhem, nemají konkrétní místo a čas. Také povahové rysy postav postrádají konkrétnosti. Byl to pokračovatel Čelakovského (sběratelství, balady), vědec, právník, archivář, novinář, básník( rysy preromantismu a biedermeieru, vydavatel staročeských literárních památek.

4

5 Dílo Písně národní v Čechách / / - folkloristické dílo ve kterém Erben shromáždil více než 2200 písní, které uspořádal od narození po smrt. Toto dílo bylo později rozšířeno a nazváno Prostonárodní české písně a říkadla. Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských / 1869/ - lidová tvorba ostatních slovanských národů. Soubor českých pohádek / Dlouhý, Široký a Bystrozraký , Tři zlaté vlasy děda Vševěda , Pták Ohnivák a liška Ryška , Zlatovláska/ - tyto pohádky jsou inspirovány folklorem. Kytice /1853/ - životní dílo – sbírka balad K.J.Erbena, jedna z nejslavnějších knih české literatury. Vznikla po téměř dvacetileté literární práci Erbena. Básně, ze kterých se Kytice skládá, vycházely nejprve v časopisech. Hrdinové básní žijí v neurčitém čase. Časté téma Erbenových básní je vztah matky k dítěti a vztahy milostné.

6 Kytice Na tomto díle pracoval autor dvacet let svého života. Nejdříve začly vycházet balady v časopisech, Poklad (1838). První knižní vydání Kytice o dvanácti básních bylo v roce Poté byla mezi balady zařazena ještě báseň Lilie, vydání o třinácti básních vyšlo v roce 1861 pod názvem Kytice z básní Karla Jaromíra Erbena.

7 Ukázka z knihy

8 Jednotlivé básně Kytice Poklad Svatební košile Polednice
Zlatý kolovrat Štědrý den Holoubek Záhořovo lože Vodník Vrba Lilie Dceřina kletba Věštkyně

9 Použité zdroje Wikipedie
Školní slovník českých spisovatelů – P.Dolejší,2004 Školní četba na dlani – Obsahy z děl českých a slovenských spisovatelů, Erika,1995 Obrázky :


Stáhnout ppt "VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben"

Podobné prezentace


Reklamy Google