Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Jaromír Erben.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Jaromír Erben."— Transkript prezentace:

1 Karel Jaromír Erben

2 Obsah Kdo to byl? Dílo Fotogalerie Jeho život Zajímavost

3 Karel Jaromír Erben Narozen 7. listopadu 1811 v Miletíně u Hořic v Podkrkonoší . Zemřel  21. listopadu 1870 v Praze. Byl český historik, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek; představitel literárního romantismu.

4 Život Karel měl od malička velký cit pro hudbu, ke vzdělání a učenosti jej vedli dědeček a strýc z matčiny strany. V roce 1821 přišel na miletínskou faru mladý farář Jan Arnold, který přemluvil Karlovy rodiče, aby syna poslali na vyšší studium. Díky faráři se Karel dostal na gymnázium do Hradce Králové.

5 Od roku 1831 začal studovat filosofii a později práva v Praze, díky Vrchnostenšským úředníkům, kteří se na Karlovo, alespoň částečné studium skládali. Když bylo Karlovi 24 let, poznal při ochotnických představeních 17letou Betynku Mečířovou. Věnoval jí i nějaké milostné básně. Nakonec se Karel rozhodl pro svatbu s Betynkou, která mu později porodila dvě dcery – Blaženu a Ladislavu.

6 Roku 1837 se stal praktikantem u hrdelního soudu při pražském magistrátu. Od roku 1843 se stal spolupracovníkem F. Palackého v Národním muzeu. Karel Jaromír Erben měl za úkol prozkoumávat a třídit mimopražské archívy. Roku 1848 se stal redaktorem Pražských novin; této funkce se vzdal po vydání ústavy.

7 V roce 1850 se stal sekretářem a archivářem Národního muzea
V roce 1850 se stal sekretářem a archivářem Národního muzea. Na tuto funkci po necelém roce rezignoval a stal se archivářem města Prahy. O pět let později jeho žena onemocněla rakovinou prsních žláz a na jaře roku 1857 zemřela. Erben se v únoru 1859 opět oženil, vzal si Žofii Mastnou.

8 Roku 1867 se účastnil Moskevské výstavy
Roku 1867 se účastnil Moskevské výstavy. Onemocněl plicní nemocí, později i tuberkulózou. V jednu hodinu v noci 21. listopadu 1870 pak zemřel. Tři dny po smrti byl Erben zvolen čestným členem Jihoslovanské akademie věd a umění v Záhřebu. OBSAH

9 Dílo Tvorba Historická díla Nejznámější díla České pohádky OBSAH

10 Tvorba Těžiště svého odborného zájmu Erben spatřoval v edicích folklórních materiálů, především českých lidových písní. Srovnával jejich varianty a vyhledával mezi nimi text, který nejlépe odpovídá předpokládanému původnímu tvaru. Na písně se díval jako na zpívané texty, přihlížel proto i k nápěvům, které rovněž vydával. Erben neuznával vzpoury proti osudu, uctíval daný řád. V jeho básních se opakují témata viny a trestu.

11 Historická díla Rukopis musejní letopisů Kosmových Ondřej Puklice ze Vstruh Příspěvky k dějepisu českému, sebrané ze starých letopisů ruských Měsíčník hodin staročeských na Staroměstské radnici

12 Nejznámější díla Kytice z pověstí národních Písně národní v Čechách
Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských

13 České pohádky Mladší bratr  Večer Tulák Na hřbitově

14 Zajímavost Jméno Karla Jaromíra Erbena bylo umístěno pod okny Národního muzea v Praze spolu s mnoha dalšími, viz Dvaasedmdesát jmen české historie. OBSAH

15 Fotogalerie OBSAH

16 OBSAH

17 KONEC


Stáhnout ppt "Karel Jaromír Erben."

Podobné prezentace


Reklamy Google