1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 2. Úpravy výrazů Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 8 – Mocniny s celočíselným exponentem – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_92. ANOTACE Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.8 – 1.14 Množiny, slovní úlohy, dělitelnost N čísel Název sady: Matematika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 4.4 – 4.5 Nerovnice v podílovém tvaru, definiční obor log. funkce Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 10.8 – Kvadratické rovnice, rozklad na součin, definiční obor.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Další operace s vektory
Mocniny s racionálním exponentem I.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná rovnice přímky - procvičování
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice ( Viètovy vzorce)
Aritmetická posloupnost
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
5.7 – 5.8 Usměrňování, částečné odmocňování
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Druhá mocnina dvojčlenu a rozdíl druhých mocnin
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obvod a obsah mnohoúhelníků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Kvadratické nerovnice
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Matematika Parametrické vyjádření přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Směrnicový tvar přímky
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
VY_32_INOVACE_90.
Matematika Operace s vektory
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Soustavy dvou lineárních nerovnic o jedné neznámé
Parametrická rovnice přímky
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Rovnice s absolutní hodnotou I.
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Matematika Elipsa.
MATEMATIKA První písemná práce a její analýza.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_MAT_VA_10 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Grafické řešení kvadratických nerovnic Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika.
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Ing. Gabriela Bendová Karpytová
10.1 Kvadratické rovnice, možné výsledky, metody řešení
5.9 – 5.10 Mocniny, odmocniny - obtížnější
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
Transkript prezentace:

1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) je zopakovat a procvičit probranou látku i ukázat studentům souvislosti mezi jednotlivými tématy tak, aby si vytvořili určitý nadhled při řešení matematických příkladů. Cvičení jsou seřazena od lehčích ke složitějším, příklady na sebe často tematicky a metodicky navazují. Studenti si zopakují základní metody řešení příkladů, prohloubí si matematické myšlení.

1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek. b) ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ:

1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek. d) M´Z (Z – celá čísla) ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ:

1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek. ŘEŠENÍ:

ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1.2 Jsou dány množiny , , Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS: 1.2 Jsou dány množiny , , Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS: 1.3 Určete sjednocení a průnik množin M,N. Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. Sjednocení Průnik ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. a) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. b) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. c) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. d) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

1.5* Určete počet všech celých čísel x, pro která platí: a zároveň . Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1.5* Určete počet všech celých čísel x, pro která platí: a zároveň . ŘEŠENÍ: GRAF: ZÁPIS:

Fotbal nebo hokej hraje 26 studentů. 1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů a) hraje fotbal nebo hokej? Fotbal nebo hokej hraje 26 studentů. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

ŘEŠENÍ: ODPOVĚĎ: GRAF: 1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů b) neprovozuje ani fotbal ani hokej? Fotbal ani hokej neprovozuje 6 studentů. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ: 1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů c) hraje fotbal, avšak nehraje hokej? 11 studentů hraje fotbal, avšak nehraje hokej. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

1.7 Zjistěte, kolik studentů je ve třídě, jestliže je zde 15 plavců (P), 12 tenistů (T). Oba sporty provozuje 5 studentů, 3 studenti nesportují vůbec. e Ve třídě je 25 studentů. ŘEŠENÍ: ODPOVĚĎ:

Zdroje pro textovou část KUBÁT, Josef, Dag HRUBÝ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1996, 195 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6030-6. HUDCOVÁ, Milada, Libuše KUBIČÍKOVÁ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, c2000, 415 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6165-5. Vlastní příklady.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Vlastní obrázky.