Křesťanství B. Trojanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Michal Klaus
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Křesťanství vznik a podstata.
Velikonoce – přežít/prožít
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Velikonoce – jen svátky jara?
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
RISK Náboženství.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
JEŽÍŠ NAZARETSKÝ.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Řád mše svaté.
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSTVÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_17
polovina 1. století našeho letopočtu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Křesťanství B. Trojanová

Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na rozdíl od Židů křesťané na mesiáše nečekají, ale považují za něho Ježíše Nazaretského Z judaismu převzat Starý zákon, po vzniku křesťanství vznik Nového zákona

Rozšíření křesťanství Přes 2 miliardy věřících, nejrozšířenější náboženství Počet křesťanů roste asi o 2,3 % ročně Evropa, sever Asie, jižní Afrika, severní, střední a jižní Amerika

Společné prvky s judaismem Společné znaky – víra v jediného Boha a víra v mesiáše Bohoslužba v chrámech (synagoga, kostel) Užívání kadidla Společné biblické texty Zpěvy při modlitbě Společná hebrejská slova: amen, aleluja, hosana

Základy křesťanského učení Boží láska a lidská odpověď jako láska k Bohu, k lidem a k sobě Bůh se vtělil do člověka – Ježíše z Nazareta, ten byl bez hříchu, ukřižován, vzkříšen z mrtvých a tím vysvobodil člověka z otroctví hříchu a smrti - nanebevstoupení. Bůh je jediný a věčný, tři podoby Boha – otce, syna i ducha svatého

Základy křesťanského učení Křest – po smrti budou vzkříšeni Svaté přijímání – přijímají Ducha svatého, po zpovědi a odpuštění, pokání, hostie - nekvašený chléb. Hodinu před přijímáním se drží půst, vodu a léky lze přijmout. Ježíš přijde na konci světa, věřící s ním budou žít věčně Hlavní úkol církve - hlásat evangelium – radostná zvěst o Kristu Bible je křesťanské písmo svaté Panna Maria – neposkvrněná matka Ježíše, porodila Ježíše z Ducha svatého. Uznávaná v katolických a pravoslavných církvích, v protestantských už méně!!!

Církevní rok Doba adventní Doba vánoční Mezidobí Doba postní Doba velikonoční

PŮST Přísný půst – dovoleno se najíst jen jednou denně a dosyta Zdrženlivost od masa – odepření pokrmů z teploktevných zvířat, ryba je povolena Půst se nevztahuje na živočišné tuky

Výživové zvyky a tradice Půst – zřeknutí se po určitou dobu potravy a pohl. styku Postní dny: každý pátek – přísný a od masa Popeleční středa a Velký pátek – přísný půst a od masa Štědrý den - přísný a od masa Adventní a doba postní – od zábav

Postní doba Štědrý den – do půlnoci bez masa Velikonoce – půst trvá 40 dní (upomínka na potopu světa) od Popeleční středy do Velkého pátku Popeleční středa – udělování popelce jako výraz ochoty k pokání

Zajištění požadavků křesťanů při hospitalizaci Mše v ústavní kapli, méně často slouží mši kněz u lůžka nemocného Půst u nemocných se zmírňuje až ruší Půst před přijímáním zkrácen u nemocných na čtvrt hodiny, pít lze. Nemožnost přijmout ani část hostie – přijímání vína

Zajištění požadavků křesťanů při hospitalizaci Po narození – možnost pokřtít, zajistit kněze Úmrtí - Poslední pomazání (není povinné) na žádost, zajistit kněze. Umožnit rozloučení. Přijímání (je povinné) Pitva – možná, všechny části těla musí být pochovány Euthanázie – nedoporučena Dárcovství orgánů možné, kremace možná

ITP a křesťanství Viz předmět Porodní asistence III

Výživové zvyky církve bratrské Půst je chápán jako očista těla, je to příprava k modlitbě či sama modlitba těla Nejprospěšnější je při revmatismu, artritidě, onemocnění kůže Velikonoční a vánoční půst

Večeře Páně Probíhá ve sboru, 6 x do roka Svatá večeře Páně se slaví v neděli, po modlitbě kazatel rozláme chléb a podá přítomným, víno v kalichu koluje. Místo vína lze použít mošt, víno lze pít z kalíšků. Varianty jsou v kompetenci sboru Sbor na Večeři Páně může přijít za nemocným do nemocnice