Vybrané metodické pokyny k územním studiím

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Aktuální informace - MMR Porada ÚP – KÚ ÚK, Ústí nad Labem – Ing. J. Novotná.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Quo vadis, územní studie krajiny?
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
územního plánování na obcích v roce 2007
Vztah ÚSK k Evropské úmluvě o krajině
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Územní studie krajiny XXI. Konference pozemkových úprav
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Vybrané metodické pokyny k územním studiím Ing. Eva Fialová Ing. Filip Novosád Ing. arch. Josef MORKUS, Ph.D. Ing. arch. Karel WIRTH

Územní studie Územní studie je územně plánovací podklad. Územní studii pořizuje pořizovatel (příslušný obecní úřad, krajský úřad, MMR nebo MO). Pořizovatel určí v zadání územní studie její obsah, rozsah, cíle a účel. Pořizovatel územní studie podá poté, kdy schválil možnost jejího využití, návrh na vložení dat o této studii do evidence územně plánovací činnosti. Schvalování ÚS orgánem samosprávy není přípustné. ÚS je vhodné průběžně konzultovat s dalšími orgány státní správy, s dotčenými obcemi, s veřejností…

Územní studie – obecná osnova zadání Název územní studie Cíle a účel pořízení územní studie Rozsah řešeného území Požadavky na obsah řešení územní studie Požadavky na formu obsahu a uspořádání textové a grafické části území studie Další požadavky (nepovinné) Metodický pokyn byl vydán v říjnu 2015 ve spolupráci MMR a ÚÚR. Vztahuje se na územní studie obecně, je dále rozveden v dílčích metodikách, např. k ÚSVP. Zadání má kromě názvu územní studie obsahovat 5 částí uvedených na snímku. Metodický pokyn popisuje obsah každé z nich. Pokyn je ke stažení na stránkách MMR a ÚÚR.

Proč pořizovat ÚS veřejných prostranství ÚSVP Proč pořizovat ÚS veřejných prostranství Příležitost k zapojení veřejnosti do plánování. Zlepšení společenského života. Identifikace obyvatel s daným místem. Určující pro charakter sídla, základní prvek prostorové struktury sídla. Vliv na kvalitu života v celém sídle. Podpora turismu i ekonomické výkonnosti sídla. Vliv na provětrávání území, teplotu, vlhkost, kvalitu ovzduší i nakládání se srážkovými vodami. Zvýšení podpory politické reprezentace.

Územní studie veřejných prostranství ÚSVP Územní studie veřejných prostranství Příjemcem je ORP. Projekty na zpracování ÚS veřejných prostranství se mohou realizovat v celém správním obvodu ORP. Územní studie musí být v souladu s ÚP. Neznamená to, že územní studie může řešit jen plochy vymezené v územním plánu jako veřejná prostranství. Řešit lze veškeré plochy, které umístění veřejných prostranství umožňují. Územní studie veřejných prostranství, aby mohla být podpořena z IROP, nemůže sloužit jako podklad pro změnu územního plánu Zdroj: Územní studie veřejného prostranství, Metodický návod pro pořízení a zpracování

Metodický návod pro pořízení a zpracování ÚSVP Metodický návod pro pořízení a zpracování Úvod Typy ÚS veřejných prostranství Proces pořízení Rámcová osnova zadání ÚS Rámcová osnova ÚS Obsah výkresů Výběr zpracovatele Metodický návod byl vydán koncem roku 2015. Připravilo ho MMR ve spolupráci s Českou komorou architektů. Obsahuje kapitoly, které vidíte na snímku. Lze využít zejména při formulaci zadání, ale dává jasnou představu i o výsledku územní studie veřejných prostranství. Pokyn je ke stažení na stránkách MMR a ÚÚR.

Co může řešit ÚS veřejných prostranství ÚSVP Co může řešit ÚS veřejných prostranství Jednotlivá veřejná prostranství i jejich systém Náměstí, ulice, parky a jiné plochy zeleně Zdroj: Územní studie veřejného prostranství, Metodický návod pro pořízení a zpracování

Příklady ÚS veřejných prostranství ÚSVP Příklady ÚS veřejných prostranství Územní studie je možné využít jak pro návrh úprav stávajících veřejných prostranství, tak i pro stanovení systému a uspořádání veřejných prostranství v zastavitelných plochách, kde se teprve předpokládá nová výstavba. Součástí studie může být též řešení dopravní obsluhy i sítí technické infrastruktury v rámci veřejných prostranství. Prostějov – Vrahovice – M. Alše Zdroj: Územní studie M. Alše, Prostějov - Vrahovice

Příklady ÚS veřejných prostranství ÚSVP Příklady ÚS veřejných prostranství Územní studie může být zaměřena i na podrobné řešení jednotlivých prostranství, včetně řešení povrchů. Na obrázku vidíte příklad řešení úpravy prostranství před základní školou. Nová Paka – parkové úpravy centra Zdroj: Revitalizace parkových ploch v Nové Pace – II. etapa

Příklady ÚS veřejných prostranství ÚSVP Příklady ÚS veřejných prostranství Územní studie může nabídnout jasnou představu o tom, jak bude výsledné prostranství vypadat a jaký bude mít charakter. Chybou je, pokud se žadatelé snaží jako ÚSVP uplatnit různé hotové či rozpracované dokumenty, které nejsou územní studií. Ideální je postupovat v souladu s metodickým pokynem, pak by neměl nastat problém s uznatelností nákladů. Nepomuk – Pod Vinicí Zdroj: Územní studie Lokalita Pod Vinicí, Nepomuk

ÚSK Územní studie krajiny Územní plány se často soustředí na zastavěné území a řešení krajiny se dostatečně nevěnují, přitom volná krajina tvoří 98% rozlohy území ČR. Řešení volné krajiny – to není jen územní systém ekologické stability. Krajina, to je také problematika sucha a povodní, ochrany kulturních, historických a estetických hodnot, rekreace pro turisty i krátkodobé rekreace pro místní obyvatele...

Proč pořizovat územní studii krajiny ÚSK Proč pořizovat územní studii krajiny V oblasti územního plánování: Podklad pro řešení krajiny v územních plánech (ÚP). Podklad pro doplnění územně analytických podkladů (ÚAP). Poklad pro upřesnění zásad územního rozvoje (ZÚR), zejména k upřesnění vymezení typů krajin a jejich cílových charakteristik. A dále: Podklad pro činnost orgánů ochrany přírody, popř. dalších orgánů státní správy. Nástroj pro koordinaci záměrů a systémů v krajině. Územní plány se často soustředí na zastavěné území a řešení krajiny se dostatečně nevěnují, přitom volná krajina tvoří 98% rozlohy území ČR. Řešení volné krajiny – to není jen územní systém ekologické stability. Krajina, to je také problematika sucha a povodní, ochrany kulturních, historických a estetických hodnot, rekreace pro turisty i krátkodobé rekreace pro místní obyvatele...

Co mj. lze v územní studii krajiny řešit ÚSK Co mj. lze v územní studii krajiny řešit Propojení sídel mezi sebou a s okolím pro pěší, cyklisty. Opatření pro retenci vody v krajině, protierozní opatření, protipovodňová opatření. Podmínky pro umisťování obnovitelných zdrojů energie v krajině. Krajinná kompozice, podmínky pro ochranu cenných pohledů, vedut. Nástroj pro koordinaci záměrů a systémů v krajině. Dlouhodobá vize, která bude rámcem pro podrobnější řešení krajiny v územních plánech jednotlivých obcí.

ÚSK Územní studie krajiny Musí řešit celý správní obvod ORP. Řešení krajiny podrobně ve všech souvislostech. Podklad pro plánování a rozhodování v krajině bez ohledu na to, který orgán je k rozhodování příslušný. Nutný multidisciplinární přístup a spolupráce. Společný metodický pokyn MMR a MŽP vydán v únoru 2016. Pokyn je ke stažení na stránkách MMR a ÚÚR. Kvalitní řešení se neobejde bez multidisciplinárního přístupu k návrhu ÚSK a bez spolupráce všech, kteří mají v krajině své legitimní zájmy. Je nezbytná zejména úzká spolupráce orgánů územního plánování a orgánů ochrany přírody. Základem zpracovatelského týmu musí být autorizovaný architekt pro obor územní plánování a autorizovaný architekt pro obor krajinářská architektura, nanejvýš potřebná je účast dalších profesí, např. projektanta s autorizací pro specializaci „projektování územních systémů ekologické stability“, specialistů na řešení protipovodňové a protierozní ochrany, geografii apod.

ÚSK Děkujeme za pozornost Ing. Eva Fialová a Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování MMR Kontaktní osoby k ÚS: Ing. arch. Josef Morkus, Ph.D. Ing. arch. Karel Wirth územní studie veřejných prostranství územní studie krajiny Josef.Morkus@mmr.cz Karel.Wirth@mmr.cz