Ing. Veronika Dostálková MBA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pojmy v ekonomice
Advertisements

Ekonomická gramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Makroekonomie a hospodářství
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský mechanismus
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Ing. Veronika Dostálková MBA PODNIKÁNÍ - ÚVOD Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Základní ekonomické systémy. K čemu slouží? Aby lidé přežili, musí spojit své síly a efektivně využívat dostupné zdroje Ekonomický systém se stále mění.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE- PRÁCE KONANÉ MIMOPRACOVNÍ POMĚR Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomika – základní pojmy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Ing. Veronika Dostálková MBA PŘEDMĚT A DEFINICE EKONOMIE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout studentům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na předmět a definici ekonomie.

Předmět a definice ekonomie

Co to je ekonomie? Ekonomie je věda o hospodářství. Ekonomie je věda s tisíciletou tradicí. Od počátku musel člověk řešit otázku přežití. Získávání a rozdělování statků.

Členění ekonomie podle subjektů Tři základní subjekty domácnosti firmy stát

Členění ekonomie podle předmětu zájmu Předmět zájmu makroekonomie mikroekonomie

Makroekonomie Makroekonomie se zabývá problémy, které se týkají větších celků. Základními předměty zájmu jsou stát a jeho ekonomická integrace. Zkoumá hospodářskou politiku vlády. Inflaci, ekonomický růst nebo pokles státu, nezaměstnanost. Strukturu národního hospodářství.

Mikroekonomie Mikroekonomie se zabývá chováním menších ekonomických subjektů, tzn. Firem a domácností. Zkoumá chování kupujících a prodávajících Výrobců a spotřebitelů Zaměstnanců a zaměstnavatelů

Ekonomie x ekonomika Ekonomie: Společenská věda. Vychází z poznání stavu a vývoje společnosti v dané době. Ekonomika: Je spojena s konkrétní ekonomickou realitou. Ekonomika podniku Ekonomika domácnosti Ekonomika průmyslu a obchodu

Základní ekonomické otázky Co vyrábět? (jaké výrobky nebo služby nabízet?) Jakým způsobem vyrábět? (jakou technologií, z jakých zdrojů) Pro koho vyrábět? (kdo bude spotřebitelem, pro jaký trh je výrobek či služba určena)

Ekonomické systémy Zvykový systém Příkazový systém Tržní systém Smíšený systém

Zvykový systém Ekonomické rozhodování řídí zvyky a tradice. Typický pro domorodé kultury.

Příkazový systém Hospodaření státu je řízeno centrální mocí. Státní instituce rozhodují o všech hospodářských otázkách. Jde o centrálně plánovanou politiku. Základem je společenské vlastnictví výrobních prostředků (zestátnění majetku).

Tržní systém Tržní systém se řídí nabídkou a poptávkou, vývojem cen. Dosahováním zisků a ztrát a následným zánikem neefektivní výroby. Funguje v dokonalé konkurenci Do toho systému nezasahuje stát.

Smíšený systém Dominantní postavení má tržní mechanismus (nabídky, poptávka, cena, konkurence), ale vše koriguje stát (zákony, dotace atd.) Je charakteristický pro současné vyspělé státy.

Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1. Praha: Fortuna, 2006, ISBN 80-7168-964-5. BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN 978-80- 7402-093-3. www.microsoftoffice.com