DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_10_.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_07_Oxid.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_16_.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Názvosloví binárních sloučenin
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Simona Komárková
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_09 09 kyslíkaté kyseliny autor: Mgr. Helena Žovincová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neživá příroda - vzduch
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_13_Oxidy dusíku Autor Pavla Kodríková Tematický okruh p - prvky Ročník 2. ročník, sexta Datum tvorby 7. listopadu 2012 Anotace Práce slouží k popisu a odvození přípravy a chemických vlastností oxidů dusíku Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce s interaktivní tabulí, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Metodický pokyn Prezentaci lze použít při výkladu frontálním, práci ve dvojicích či skupinách i samostudiu s důrazem na odvozování reaktivity prvku a sloučenin žáky. Snahou je nepředkládat hotová fakta a řešení, ale vést žáky k maximální spolupráci při výuce a aktivnímu přístupu. Při frontální práci s celou třídou na interaktivní tabuli lze vepisovat do prezentace v programu ActivStudio nebo ActivInspire, a to přetažením anotace přes plochu. Pro kontrolu je vždy zařazen jako následující správně vyplněný slide. Práci je možno přizpůsobit schopnostem žáků ve třídě a využít nápovědy, která upozorňuje na zákonitosti chemických dějů a principy odvozování reakcí. Při práci ve dvojicích nebo skupinách může učitel vést hodinu tak, aby zadával jednotlivé části prezentace k řešení a podle schopností členů skupiny či dvojic doporučil či vynechal nápovědu. Takto mohou žáci pracovat u svých PC nebo podle prezentace puštěné pro celou třídu. Pokaždé je k dispozici kontrola práce na slidech s uvedeným řešením. Prezentaci lze použít k samostudiu nebo přípravě na výuku – obsahuje návody k řešení. Prezentaci lze použít k prověřování učiva – učitel použije nevyplněné slidy. Podle prezentace lze vytvořit pracovní listy – k vytištění jsou nevyplněné slidy. Nápověda se zobrazí kliknutím na tlačítko nápověda, poznámky vedoucí k řešení se zobrazují postupně, klikem myší se lze vrátit kdykoliv zpět.

oxidy dusíku ox. č. dusíku ………až……………doplňte podle PSP ……….. polarita vazby N-O, (velká/střední/malá) málo stálé NOx směs NO a NO2 ve vzduchu v horních vrstvách atmosféry ničí O3 (referát)

oxidy dusíku ox. č. dusíku I až V malá polarita vazby N-O, málo stálé NOx směs NO a NO2 ve vzduchu v horních vrstvách atmosféry ničí O3 (referát)

N2O N2O ……………….., ……………………….název, i triviální Bezbarvý, narkotizační účinky Příprava: NH4NO3 (t) ………doplňte rovnici Použití: narkotikum, šlehačkové bombičky Nápověda 1

N2O N2O oxid dusný, rajský plyn Bezbarvý, narkotizační účinky Příprava: NH4NO3 (t) → N2O + 2 H2O Použití: narkotikum, šlehačkové bombičky

NO NO…………………..pojmenujte bezbarvý plyn, berozpustný Příprava: Cu + HNO3(zřed) …………………doplňte rovnici Výroba: oxidace amoniaku za zvýšené teploty, katalýza Pt ……………………………… (při výrobě HNO3) doplňte rovnici obsažen ve výfukových plynech nestálý, na vzduchu se samovolně oxiduje na ………. …………………………………………doplňte rovnici Nápověda 2

NO NO oxid dusnatý bezbarvý plyn, berozpustný Příprava: 3 Cu + 8 HNO3(zřed) → 3 Cu(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O Výroba: oxidace amoniaku za zvýšené teploty, katalýza Pt 4 NH3 + 5 O2 → 4 NO +6 H2O (při výrobě HNO3) ( 700oC) obsažen ve výfukových plynech nestálý, na vzduchu se samovolně oxiduje na NO2 2 NO + O2 → 2 NO2

N2O3 modrá kapalina

NO2 NO2 …………………… pojmenujte …………… plyn (barva) struktura: odvoďte ze vzorce uvedeného na: Na dusíku je ………………………………, tedy nestabilita, el. pár vytvoří vznikem ch. vazby – vytvoří dimér ……………… (2x …………….) příprava: Cu + HNO3(konc) …………………doplňte rovnici Pb(NO3)2 rozklad …………………doplňte rovnici http://canov.jergym.cz/vzorce/priklady/vii11bvz.htm Nápověda 3

NO2 NO2 oxid dusičitý hnědý plyn struktura: Na dusíku je volný elektron , tedy nestabilita, el. pár vytvoří vznikem ch. vazby – vytvoří dimér N2O4 (2x NO2) příprava: Cu + 4 HNO3(konc) → Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O 2 Pb(NO3)2 rozklad → 2 PbO + 4 NO2 + O2

N2O5 N2O5 ………………………….. pojmenujte Bezbarvá krystalická látka, rozkládá se, explozivní

N2O5 N2O5 oxid dusičný Bezbarvá krystalická látka, rozkládá se, explozivní

Nápověda 1 Tepelným rozkladem dusičnanu amonného vzniká voda Ve sloučenině jsou 4 vodíky → 2 molekuly vody Ve sloučenině zůstanou 2 atomy dusíku a 1 atom kyslíku Jde o synproporcionační reakci – z N –III a N V vznikne NI NH4NO3 (t) → N2O + 2 H2O zpět

Nápověda 2 Kyselina dusičná je silným oxidačním činidlem Měď se díky tomu oxiduje na CuII CuII je součástí sloučeniny – soli od kyseliny dusičné Vzniká Cu(NO3)2 Měď je ušlechtilý kov, nemůže vyredukovat vodík ze sloučeniny, nevzniká H2! Redukuje se dusík z kyseliny z V na II Vedlejším produktem je voda Vyrovnáváme jako redoxní rovnici, koeficienty píšeme vpravo 3 Cu + 8 HNO3(zřed) → 3 Cu(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O Reakcí dusíku –III z amoniaku s kyslíkem vzniká oxid Reakcí vodíku I z amoniaku s kyslíkem vzniká voda Vyrovnáváme jako redoxní rovnici 4 NH3 + 5 O2 → 4 NO +6 H2O Zvyšuje se podíl kyslíku v molekule, dusík zvýší oxidační číslo na IV zpět 2 NO + O2 → 2 NO2

Nápověda 3 Kyselina dusičná je silným oxidačním činidlem Měď se díky tomu oxiduje na CuII CuII je součástí sloučeniny – soli od kyseliny dusičné Vzniká Cu(NO3)2 Měď je ušlechtilý kov, nemůže vyredukovat vodík ze sloučeniny, nevzniká H2! Redukuje se dusík z kyseliny z V na IV – pouze s konc. HNO3 Vedlejším produktem je voda Vyrovnáváme jako redoxní rovnici, koeficienty píšeme vpravo Cu + 4 HNO3(konc) → Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O Tepelným rozkladem dusičnanů vzniká oxid kovu Olovo je ve sloučeninách stálé v oxidačním čísle IV Dusičnany jsou oxidačními činidly, uvolňují kyslík Dusík V se redukuje na II, kyslík se oxiduje z –II na 0. 2 Pb(NO3)2 rozklad → 2 PbO + 4 NO2 + O2 zpět

Zdroje: MILLS, Ben. sk.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Nitrous-oxide-2D-VB.png PSYCHNAUGHT. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Whippits.jpg MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nitric-oxide-2D.png MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nitric-oxide-3D-vdW.png MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dinitrogen-trioxide-2D-geometry.png MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dinitrogen-trioxide-3D-vdW.png MILLS, Benjamin. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dinitrogen-pentoxide-3D-balls.png HONZA, Jaroslav; MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1. díl. Brno: vlastním nákadem, 1995, ISBN 80-900066-6-3. ŠRÁMEK, Vratislav. Obecná a anorganická chemie. Olomouc: OLOMOUC, 2000, ISBN 80-7182-099-7.