Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Nestacionární magnetické pole – Vlastní indukce Autor Hana Hrádková Tematický okruh Fyzika Ročník Septima, třetí ročník Datum tvorby Říjen 2012 Anotace Cílem prezentace je seznámit studenty s vlastní indukcí cívky. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Vlastní indukce

3 Vlastní indukce Narůstající proud v cívce při uzavření obvodu vytvoří proměnné magnetické pole, které v ní samé indukuje napětí (Ui) a proud (Ii).

4 Tento děj se nazývá vlastní indukce
Indukovaný proud podle Lenzova zákona opačný směr než proud zdroje (brání jeho nárůstu). Cívka se pak chová jako zdroj s opačnou polaritou než je polarita zdroje v obvodu. Proud se bude při zapnutí zvyšovat postupně. Tento děj se nazývá vlastní indukce (cívka indukuje sama v sobě elektrické pole díky proudu, který prochází přes ní).

5 Důsledek: Žárovka ve větvi s cívkou se po sepnutí spínače rozsvítí později, než ve větvi bez cívky.

6 Indukčnost L fyzikální veličina – číselně rovna magnetickému indukčnímu toku kolem cívky, kterou prochází jednotkový elektrický proud (1A). základní charakteristika cívky a parametr obvodu (čím větší je L cívky, tím silnější magnetické pole kolem cívky vznikne - při stejném proudu) závisí na počtu závitů, rozměrech, tvaru cívky a na jádře cívky

7 Indukované napětí v cívce
Indukované napětí na koncích cívky: Velikost indukovaného napětí závisí na vlastnostech cívky (L) a na časové změně proudu (I/t).

8 Určete jednotku indukčnosti!
Jednotka indukčnosti je henry

9 Joseph Henry 17.12. 1797 – 13.05. 1878 americký vědec

10 Indukčnost cívky N – počet závitů S – plocha závitů l- délka cívky
µ- permeabilita (µ0 . µr) Cívky s velkou indukčností (až stovky H) = tlumivky (feromagnetické jádro) – součást startéru zářivky Úkol 1.: vyhledej na internetu princip činnosti tlumivky.

11 Úkol 2. : Cívka má indukčnost 0,15 H
Úkol 2.: Cívka má indukčnost 0,15 H. Po dobu 0,01 s na ní bylo indukované napětí 20 V. Určete změnu proudu v cívce za tuto dobu. Řešení:

12 Úkol 3.: Školní cívka má závitů, její délka je 7 cm a průměr závitů 5 cm. Urči indukčnost cívky bez jádra. Řešení: L = 5,08 H

13 Zdroje: LEPIL, Oldřich; ŠEDIVÝ, Přemysl. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2009, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google