Organizační struktura hotelu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Milan Babický Štěpán Barák
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Organizační a řídící struktury
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Hotelnictví a turismus 3. tisíciletí
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Organizace sociální správy
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Struktura fiktivní firmy.
Legislativní vymezení postavení zástupce ředitele školy
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Organizace a řízení hotelu
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TECHNICKÝ ÚSEK HOTELU Náplň vedoucích pracovníků
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Organizace a organizování podniku
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Cena hotelových služeb.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Distribuční cesty.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních služeb Název vyučovací oblasti: Služby v hotelnictví.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_08.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Management a řízení hotelu
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Rozhodování jako manažerská funkce
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Management a řízení hotelu
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Transkript prezentace:

Organizační struktura hotelu Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Organizační struktura hotelu Ročník / obor studia: IV. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 632 Klíčová slova: Hotel,  TOP management, Provozní management, Technický úsek. Anotace: Odborná prezentace pro výuku tématu organizační struktura hotelu.

Organizační struktura hotelu

Organizační struktura hotelu Úsek ředitele TOP Management obchod Ekonomický úsek marketing Recepce Provozní management Housekeeping F & B management údržba Technický management Zásobování a skladování

Úsek ředitele Úsek ekonomický Top management Ředitel hotelu Úsek ředitele Asistent ředitele Sekretářka ředitele Právník Ekonom. řed. ekonomika Fin. řed. Úsek ekonomický Person. řed. obchod Obchod. ředitel Prod. a mark. řed. marketing Manager jakosti

Povinnosti vedoucích pracovníků řídit a kontrolovat práci a pravidelně hodnotit poměr zaměstnanců k práci, pracovní výsledky řídit a kontrolovat produktivitu práce, co nejlépe organizovat práci vytvářet příjemné pracovní podmínky a zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci zabezpečovat odměňování zaměstnanců podle mzdových předpisů zabezpečovat přijetí včasných a účinných opatření k ochraně majetku zaměstnavatele

Úsek ředitele Generální ředitel Asistent ředitele sekretářka právník řídí činnost hotelu v souladu s příslušnými zákony a předpisy odpovídá za řízení hotelu a splnění úkolů orgánům společnosti Asistent ředitele řídí práci sekretářky, odpovídá za celkový chod sekretariátu sjednává pracovní schůzky ředitele pořizuje záznamy nutné pro porady, jednání připravuje veškeré materiály a podklady pro ředitele sekretářka odpovídá za správné a včasné vyřizování veškeré administrativní agendy ředitele hotelu vede evidenci došlé pošty do hotelu a má na starosti její distribuci podle spisového řádu hotelu právník sleduje dodržování všech právních norem z hlediska právní prevence z pověřením ředitele jedná v právních záležitostech před soudy a orgány státní správy spravuje pojistnou smlouvu a agendu pojistných událostí vede majetkoprávní agendu hotelu

Úsek ekonomiky ekonomický ředitel finanční ředitel personální ředitel vykonává statutární funkci zástupce ředitele zodpovídá: za využívání ekonomických nástrojů v řízení hotelu mzdovou politiku hotelu finanční ředitel odpovídá za dodržování účetní a finanční kázně a za dodržování zákonitostí v hotelu dle platných zákonů, směrnic a předpisů personální ředitel odpovídá za dodržování a správné vedení personální evidence realizuje mzdovou politiku rámci hotelu vypracovává profily zaměstnanců zajišťuje nábor nových zaměstnanců organizuje zvyšování kvalifikace

Úsek obchodu obchodní ředitel asistent obchodního ředitele odpovídá řediteli v oblasti stravování a odbytu zodpovídá za: organizaci a řízení obchodního úseku řízení cen ve stravování rozvoj obchodní sítě a služeb hotelu organizování gastronomických akcí stanovení koncepce ve výrobě pokrmů a inovaci sortimentu asistent obchodního ředitele pracuje podle pokynů obchodního ředitele zajišťuje provozní dohled v odbytových střediscích provádí kontrolu provozu

Úsek marketingu prodejní a marketingový ředitel spolupracuje při řízení cenové politiky a tvorby cen vytváří marketingové strategie zajišťuje reklamu a propagaci, styk s veřejností a společenský styk s hostem manager jakosti odpovídá za poskytované služby provádí měření spokojenosti hostů i zaměstnanců

Provozní management Ubytovací úsek Stravovací úsek Front office Část příjmu Ubytovací úsek Část lůžková Housekeeping Stravovací úsek Výrobní část Food & Beverage Odbytová část Technický úsek Zajišťuje Technický management

Provozní management Úkolem provozního managementu je zajistit každodenní plynulý chod hotelu. Provoz hotelu zajišťují tři základní útvary. Je to útvar ubytování, stravování technický Proto i provozní management se obvykle diferencuje na management ubytovací, stravovací a technický.

Členění provozního managementu Ubytovací úsek se dělí na dvě základní části: část příjmu (front office), část lůžkovou (housekeeping) V obou probíhá poskytování služeb, které jsou nejpodstatnější úlohou hotelu. 2. Food & Beverage management V čele stravovacího provozu stojí vedoucí stravovacího provozu – F&B manažer. Stravovací středisko můžeme rozdělit na dvě části: výrobní odbytovou.

Technický management Technický management poskytuje technické zázemí hotelu Je to část hotelu o které se málo mluví a je nejméně vidět, o její existenci se dozvíme teprve ve chvíli, kdy se objeví nějaká porucha

Technický management Úsek technických služeb v hotelích zahrnuje: kotelnu, strojovnu, klimatizační zařízení, prádelnu, garáže, parkoviště údržbářské dílny. Ve většině hotelů tvoří technické služba zpravidla samostatný úsek, který se skládá z těchto pracovníků: vedoucí technického úseku, vedoucí údržby, technický pracovník.

Zásobování Zásobování je zajišťováno na základě smluvních vztahů s dodavateli dodávky dělíme: denní týdenní čtrnáctidenní měsíční čtvrtletní

Ostatní pomocné provozy Patří sem: Hotelová prádelna Hotelové zahradnictví Hotelová ostraha Hotelová údržba Správa počítačové sítě Ubytovna pro zaměstnance

Kontrolní otázky: Vyjmenujte úseky hotelu dle jednotlivých organizačních úrovní. Popište úkol a pracovní náplň pracovníků TOP managementu hotelu. Popište úkol a pracovní náplň pracovníků provozního managementu hotelu. Popište úkol a a pracovní náplň pracovníků technického managementu hotelu.

Použitá literatura KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0. BERÁNEK, Jaromír a Pavel KOTEK. Řízení hotelového provozu. 4. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-86724-30-0.