Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele."— Transkript prezentace:

1 Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Osobní OS – Komanditní společnost Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 606 Klíčová slova:  Osobní OS – komanditní společnost, komplementář, komanditista, Anotace: Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.

2 Osobní OS - Komanditní společnost

3 Osobní společnosti Charakteristické rysy:
neomezené solidární ručení společníků za závazky společnosti neomezené ručení znamená ručení i osobním majetkem, solidární ručení znamená, že kterýkoliv ze společníků může být vyzván, aby uhradil všechny dluhy společnosti a je už jeho věcí, jak s ostatními společníky vyřeší své vyrovnání, Solidární ručení neznamená, že všichni ručí stejným dílem; osobní účast společníků na řízení společnosti (proto nemají tyto společnosti předepsány statutární orgány); nemají ze zákona předepsán minimální základní kapitál společnosti. V ČR existují dvě formy osobních obchodních společností veřejná obchodní společnost - v.o.s. komanditní společnost – k.s.

4 Zahájení podnikání Zahájení podnikání je dvoustupňové:
založení obchodní společnosti (sepsání smlouvy mezi společníky), vznik obchodní společnosti (zápis do obchodního rejstříku).

5 Založení společnosti:
a) společenskou smlouvou podepsanou všemi společníky a notářsky ověřenou, b) zakladatelskou listinou notářsky ověřenou (připouští-li zákon, že společnost může založit jediný zakladatel).

6 Vznik společnosti: dnem zápisu společnosti do obchodního rejstříku,
návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být podán do 90 dnů od založení společnosti.

7 Komanditní společnost
Komanditní společnost je právnická osoba, s prvky společnosti s ručením omezeným, což je společnost kapitálová (nikoli osobní). zkratka kom. spol. nebo k. s. Komanditní společnost se zakládá zásadně společenskou smlouvou v písemné formě s úředně ověřenými podpisy. Vzniká dnem zápisu do OR.

8 Komanditní společnost
společnost tvoří dva typy společníků: komplementáři jejich postavení připomíná postavení společníků ve veřejné obchodní společnosti. ručí za závazky společnosti celým svým majetkem (postavení podobné jako u společníků v. o. s.), komanditisté ti mají za úkol do společnosti splatit svůj vklad (min. 5 000 Kč) ručí za závazky společnosti do výše svého vkladu (postavení se blíží postavení společníků ve spol. s r. o.); Komanditní společnost musí být vždy založena minimálně dvěma společníky, z nichž musí být jeden komanditista a druhý komplementář.

9 Komanditní společnost
obchodní řízení firmy přísluší komplementářům, komanditisté mají kontrolní činnost; není-li ve spol. smlouvě stanoveno jinak, vytvořený zisk se rozděluje napůl mezi komplementáře a komanditisty, komplementáři si danou polovinu zisku rozdělí rovným dílem a komanditisté podle výše vkladu do společnosti.

10 Použitá literatura ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN Ekonomie on-line [online]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele."

Podobné prezentace


Reklamy Google