Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
RUBIKON Centrum „Bezpečí společnosti nespočívá ve vyloučení lidí s kriminální minulostí a jejich izolaci, ale především ve schopnosti společnosti je začleňovat.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Lenka Herčíková,
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Transkript prezentace:

Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb

Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/23 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb Vytvořeno: 22.2. 2013 Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální péče   Ročník: IV. Výsledky vzdělávání dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů Typ interakce: Výklad Druh výukového zdroje: Klíčová slova: Sociálně vyloučený, sociálně vyloučená lokalita, terénní práce Anotace:  Prezentace představuje sociálně vyloučené lokality a jednotlivé oblasti problémů jejich obyvatel. Zároveň jsou zde připojeny informace o tom, jakým činnostem by se zde měl věnovat terénní pracovník. 

Sociálně vyloučené lokality Charakteristika obyvatel: dlouhodobě nezaměstnaní, pobírají dlouhodobě soc. dávky mají horší přístup k institucionální pomoci, jsou odříznuti od společnosti a společenského života. Jde o místa, kam jsou vystěhováváni nájemníci, kteří měli problémy s placením nájemného nebo jiných služeb (elektřina apod.),

Sociálně vyloučené lokality Činnosti tsp v oblasti problematiky bydlení: Udržet stávající bydlení (vyjednávání splátkových kalendářů, vyjednávání s majiteli domů, vyjednat odpuštění penále z prodlení apod). Pomoc s vyřizováním nárokových dávek, které klient nepobírá a přitom na ně má nárok Pomoc s hledáním náhradního bydlení (azylové domy, ubytovny) Poskytování rad při podpisu nájemní či podnájemní smlouvy Vyjednávání s místní správou a samosprávou Medializace problematiky (se souhlasem klienta a zaměstnavatele)  

Sociálně vyloučené lokality Činnosti tsp v oblasti financí: Pracovník udržuje přehled o službách lichvářů, informuje klienty o důsledcích využití takových půjček, v případě potřeby spolupracuje s Policií ČR. Radí klientům ohledně hospodaření s příjmy tak, aby si půjčovat nemuseli (plán hospodaření)   Pracovník vede klienta k odpovědnosti za placení závazků – nájemného, stravného ve škole atp. Jedná se samosprávami a vlastníky bytů o nejvhodnějších přístupech k dlužníkůmJedná s věřiteli, ať už společně s klientem nebo sám na základě pověření od klienta (žádost o odklad splácení, žádost o prodloužení doby splácení…atp.)

Sociálně vyloučené lokality Činnosti tsp v oblasti zaměstnanosti: Podpora při vyhledávání zaměstnání (psaní žádostí o práci, životopis) Podpora při vyhledávání různých kurzů, motivačních programů, rekvalifikací Doprovod při jednání na úřad práce, se zaměstnavateli apod. Poskytování informací o dopadu a rizicích nezaměstnanosti, riziku práce „načerno“.   Pracovník motivuje klienty k získání a udržení zaměstnání, Pracovník vyhledává s klientem možnosti podporovaného zaměstnání Pracovník napojuje klienta na další organizace, které mu mohou pomoci získat zaměstnání

Sociálně vyloučené lokality Oblast vzdělání příčiny vzniku problémů se vzděláváním dětí:   Nízká míra motivace ke vzdělávání a následnému uplatnění na trhu práce Minimální podpora vzdělávání v rámci rodiny a absence pozitivního vzoru v rodině Časté zanedbávání povinné školní docházky Nedostatečná znalost českého jazyka – používání romského etnolektu češtiny Neúspěch romských žáků při zvládání základní školy a jejich následné přeřazení do speciálních škol – to může mít mnoho příčin – např. diskriminující chování pedagoga, zařazení dítěte do tzv. „horší školy“.

Sociálně vyloučené lokality Činnosti tsp v oblasti vzdělávání: Pracovník vytváří prostor pro spolupráci školy a klienty Pracovník se snaží vyjednávat s klienty možnosti dalšího rozvoje jejich dětí, případně motivuje ke studiu samotné děti Pracovník pomáhá rodinám, ve kterých nejsou podmínky pro domácí přípravu dětí do školy – např. pomáhá dětem s přípravou na vyučování, zajišťuje dobrovolníky pro doučování Pracovník zprostředkovává klientovi kontakt s dalšími organizacemi, které realizují vzdělávání dětí, organizují pro ně volnočasové aktivity apod.

Zdroje JANOUŠKOVÁ, Klára, et al. Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách : Sborník studijních textů pro metodiky sociální prevence a sociální kurátory pověřené koordinační činností. Ostrava, ZSF OU : PISTOPMETIA, 2007. 349 s. ISBN 978-80-7368-229-3.