Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM"— Transkript prezentace:

1 NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM
Statutární město Ostrava Úřad městského obvodu Slezská Ostrava odbor sociálních věcí Nízkoprahové a poradenské centrum bylo financováno z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu v rámci realizovaného projektu: „Výstavba nízkoprahového a poradenského centra v Ostravě – Kunčičkách“ Registrační číslo projektu: CZ.1.06/3.1.00/

2 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ
Městský obvod Slezská Ostrava nabízí prostřednictvím oddělení sociálních služeb poskytování sociální služby Odborné sociální poradenství, a to ambulantní i terénní formou. Služba je zajišťována ambulantně v objektu Nízkoprahového a poradenského centra na adrese Holvekova 204/44, Ostrava – Kunčičky a terénně na území katastrálního území statutárního města Ostravy.

3 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ
Posláním odborného sociálního poradenství je poskytovat rady, informace, pomoc, podporu a zprostředkování navazujících služeb osobám, které se ocitly v nepříznivé životní situaci a nejsou schopny tuto situaci řešit vlastními silami či za pomocí blízkého okolí. Odborné sociální poradenství umožní uživateli zorientovat se v jeho právech a povinnostech. Uživateli budou poskytnuty informace a pomoc při uplatňování jeho práv a plnění jeho povinností. Pomoc je poskytována bezplatně, důvěrně, nestranně a odborně.

4 ZÁKLADNÍ ČINNOSTI zprostředkování kontaktu se společenským prostředím a navazujících služeb zprostředkování navazujících služeb sociálně terapeutické činnosti poradenství v oblasti orientace v sociálních systémech, práva(zajištěno externím právníkem), psychologie (zajištěno externím psychologem) a v oblasti vzdělávání

5 ZÁKLADNÍ ČINNOSTI pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí pomoc při vyřizování běžných záležitostí a při obnovení nebo upevnění kontaktů s přirozeným sociálním prostředím

6 CÍLE SOCIÁLNÍ SLUŽBY Cílem sociální služby OSP je uživatel:
který se orientuje ve své situaci, zná svá práva a povinnosti, má informace přispívající k řešení nepříznivé životní situace. který získá či posílí své schopnosti, dovednosti a kompetence, které povedou k samostatnému řešení nepříznivé životní situace (přijetí zodpovědnosti a samostatnosti při řešení nepříznivé životní situace) jehož nepříznivá životní situace se zlepšila nebo vyřešila.

7 CÍLOVÁ SKUPINA Zaměřujeme se na tyto sociální skupiny:
občané s dluhy nezaměstnaní občané, kteří chtějí pomoci s hledáním zaměstnání rodiny s dítětem/dětmi osoby v krizi osoby, které jsou mladší 15 let osoby, žijící ve vyloučených komunitách mládež, ohrožená společensky nežádoucími jevy osoby, které vedou rizikový způsob života, nebo jsou tímto způsobem života ohroženy senioři, za předpokladu, že jde o osoby soc. vyloučené či ohrožené soc. vyloučením Soc. služba poskytne pomoc a podporu bez ohledu na trvalé či faktické bydliště uživatele.

8 OBLASTI ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ
Pracovně právní vztahy a zaměstnanost – pomoc s orientací v problematice pracovněprávních vztahů (vznik a rozvázání pracovního poměru, práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele), pomoc při hledání zaměstnání (sepsání životopisu, motivačního dopisu, pomoc při vyhledávání volných pracovních nabídek, osobní asistence při komunikaci se zaměstnavateli apod.), podpora dovedností pro získání a udržení pracovního uplatnění (orientace v systému sekundárního vzdělávání, rekvalifikace, počítačová gramotnost). Vzdělávání - podpora při kontaktu mezi rodinou a školou, pomoc s orientací v oblasti práva ve školství, pomoc v oblasti povinné školní docházky a školní zralosti, pomoc v oblasti studia, studijních předpokladů a podmínek. Dluhová problematika (finanční a rozpočtová problematika) – práva a povinnosti dlužníků, ručitelů, věřitelů, informace o exekuci, insolvenčním řízení, zvyšování finanční gramotnosti, pomoc při sestavování osobního/rodinného rozpočtu.

9 OBLASTI ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ
Bydlení – pomoc v oblasti práva (práva nájemníků a pronajímatelů, orientace v nájemních smlouvách), pomoc s vyhledáváním vhodného bydlení, pomoc při řešení technického stavu bydlení. Systém sociálních dávek v ČR – orientace v dávkách státní sociální podpory, v dávkách pomoci v hmotné nouzi, v dávkách nemocenského pojištění, v dávkách důchodového pojištění, pomoc s orientací v podpoře v nezaměstnanosti. Rodina a mezilidské vztahy – rodinné vztahy, rozvody, výživné, úprava práv a povinností k dětem, pomoc při výchově a péči o děti, řešení výchovných problémů dětí a problémů vícegeneračního soužití. Ochrana spotřebitele – základní informace o reklamačním řízení, o délce záruční doby, o lhůtě k vyřízení reklamace, o podmínkách odstoupení od smlouvy apod.

10 OBLASTI ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ
Veřejná správa – pomoc při vyřizování záležitostí na úřadech, informace při orientaci na jaký příslušný odbor se obrátit v případě řešené věci, nabídka osobní asistence uživateli Právní poradenství a právní servis v oblasti občanského, pracovního, rodinného a správního práva, a to jen v návaznosti na výše uvedené oblasti odborného sociálního poradenství. Psychologické poradenství, a to jen v návaznosti na výše uvedené oblasti odborného sociálního poradenství.

11 ÚROVNĚ ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ
Informace – poskytnutí konkrétních a věcně správných informací, nenabízí možnosti řešení. Rady – poskytování cílené rady vycházející z konkrétní situace uživatele služby, nabízí alternativy a strategie možného řešení. Aktivní pomoc – komplexní přístup k řešení problematiky uživatele služby, včetně praktické pomoci, asistence a doprovodu. Odborné sociální poradenství nenahrazuje odbornou činnost správních úřadů, specializovaných odborných pracovišť a nemá výkonnou pravomoc. Neposkytuje rady v komerčních záležitostech a odborné služby klinických psychologů, rodinných terapeutů a mediačních služeb.

12 PSYCHOLOGICKÉ A PRÁVNÍ PORADENSTVÍ
V rámci naší poradny je pro uživatele sociální služby k dispozici kvalifikovaný právník s dlouholetou praxí a rovněž psycholog. Tito odborníci Vám mohou pomoci k vyřešení Vašich problémů. K objednání schůzky s právníkem či psychologem kontaktujte naší poradnu na tel:  676 291 či  233 103. Vaše nepříznivá sociální situace bude nejprve zhodnocena na konzultaci se sociálním pracovníkem, na základě které Vám bude nejbližší termín právního poradenství nabídnut.

13 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ V ČÍSLECH
v roce 2016 bylo poskytnuto 915 ambulantních a 127 terénních intervencí, podpořeno bylo 66 nových uživatelů v období první poloviny roku 2017 bylo poskytnuto celkem 462 intervencí a podpořeno 40 nových uživatelů od roku 2011 byla poskytnuta pomoc a podpora 482 uživatelům sociální služby.

14 PROVOZNÍ DOBA ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ
Doba poskytování sociální služby odborného sociálního poradenství Holvekova 204/44, Ostrava – Kunčičky: *Terénní forma odborného sociálního poradenství je v odůvodněných případech uživatelům dále poskytována v rámci volitelné pracovní doby sociálního pracovníka. PROVOZNÍ DOBA PROVOZNÍ DOBA ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ AMBULANTNĚ TERÉNNĚ Pondělí 8:00 – 11:30 12:00 – 17:00 Úterý 12:00 – 14:00 * Středa 12:00 – 15:00 15:00 – 17:00 Čtvrtek Pátek 8:00 – 12:00 *Terénní forma odborného sociálního poradenství je v odůvodněných případech uživatelům dále poskytována v rámci volitelné pracovní doby sociálního pracovníka.

15 KONTAKT Nízkoprahové a poradenské centrum, I. patro Holvekova 204/44
Ostrava-Kunčičky Mgr. Michaela Kalousková sociální pracovník, kancelář č. 1 (zvonek č. 1) tel:  233 103

16 JAK SE K NÁM DOSTANETE Holvekova 204/44, Ostrava - Kunčičky
Zastávka MHD Holvekova – bus č. 21, 92 Vratimovská – tram č. 4, bus č. 31, 45

17 SOCIÁLNĚ AKTIVIZAČNÍ ČINNOSTI
V objektu Nízkoprahového a poradenského centra můžete také využívat sociálně aktivizačních činností našeho partnera Diecézní charity ostravsko-opavské. Více na opavske/horizont

18 Těšíme se na Vaši návštěvu
Více o sociální službě OSP na


Stáhnout ppt "NÍZKOPRAHOVÉ A PORADENSKÉ CENTRUM"

Podobné prezentace


Reklamy Google