DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Registrační číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Ohrožování základních složek biosféry
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Registrační číslo projektu:
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Referát na téma: SMOG Autor: Roman MAROUŠEK.
ZEk 1.část Úvod a dendrologie
Atmosféra Filip Bordovský.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EK011 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - ekologie Tématický okruh Ohrožování základních složek biosféry Téma Znečišťování ovzduší Ročník 1. M Datum tvorby 7.8. 2013 Anotace Prezentace se týká zdrojů znečištění ovzduší, skleníkového jevu, ozonosféry, inverze, smogu. Motivuje žáky k zájmu o tuto problematiku v běžném životě Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, navazují na ni další aktivity - pracovní list a referáty žáků k tématice znečištění ovzduší. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Znečištění ovzduší Emise, imise, kyselé deště Narušení ozonové vrstvy Skleníkový jev, globální oteplování

Přirozené zdroje plynů, které unikají do ovzduší : sopečná činnost, požáry lesů, zvětrávání hornin, půdní eroze, rozprašování slané mořské vody

Nepřirozené zdroje plynů : Činnost člověka: vypalování lesů, spalování fosilních paliv (doprava, průmysl, energetika), produkce potravin – pěstování rostlin, chov domácích zvířat. Emise = znečišťující látky unikající do ovzduší (SO2, CO, oxidy dusíku, sloučeniny chlóru, fluóru, těžké kovy, uhlovodíky. Zde dochází k chemickým reakcím se složkami vzduchu, emise mění své složení a vlastnosti, vznikají imise, které působí na živé organismy přímo nebo formou kyselých srážek. Koncentrace škodlivých látek v ovzduší se monitoruje – Český hydrometeorologický ústav. Udává se koncentrace SO2 a NOX v mikrogramech na metr krychlový.

Kyselý déšť ničí lesní porosty, okyseluje vodní plochy a řeky – ohrožení ryb, degradace půdy, narušování fasád staveb, poškozuje sochy, kulturní památky, způsobují korozi.

Ozonová vrstva a její narušování Ozonosféra omezuje pronikání UV záření na zemský povrch. Ztenčování ozonové vrstvy = ozonová díra díky působení freonů (největší nad Antarktidou). Důsledky :rakovina kůže (melanom) poškození zraku, škodlivé účinky na suchozemské i vodní rostliny.

Skleníkový jev, globální oteplování Přirozený skleníkový jev – princip: sluneční světlo ohřívá zemský povrch, teplo je dočasně zadržováno skleníkovými plyny (vodní pára, oxid uhličitý, metan), které působí podobně jako sklo kryjící skleník. Zesílení skleníkového jevu – činností člověka se zvyšuje obsah skleníkových plynů, tím dochází ke zvyšování teploty zemského povrchu, důsledkem toho je globální oteplování. Průvodní jevy: tání ledovců zvyšování hladiny světových moří, rozsáhlé změny klimatu. Skleníkový jev, globální oteplování

Smog = kouř +mlha vzniká v průmyslových oblastech a ve velkých městech. Zimní smog - vzniká za mlhavých dnů nebo při teplotní inverzi, kouř, popílek a znečišťující látky se zdržují v přízemní vrstvě atmosféry. Letní smog – vzniká za intenzivního slunečního svitu, ze zplodin spalovacích motorů, vlivem UV záření roste koncentrace přízemního ozónu.

Teplotní inverze V přízemní vrstvě atmosféry ( v údolích a kotlinách) se hromadí studený a znečištěný vzduch, nad ním je vrstva teplého vzduchu. Nejčastěji dochází k inverzi na podzim a v zimě.

Otázky a úkoly : 1.Jaké jsou přirozené zdroje znečištění ovzduší ? 2.Jakým způsobem je znečišťováno ovzduší lidskou činností ? 3.Proč je ve skleníku tepleji než venku ? Zjisti kolik stupňů činí rozdíl teplot ?

ZDROJE: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Augustine_Volcano_Jan_12_2006.jpg http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Northwest_Crown_Fire_Experiment.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acid_rain_woods1.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_sklenikovy_efekt.gif http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inverze_na_Je%C5%A1t%C4%9Bdu_002.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antarcitc_ozone_layer_2006_09_24.jpg http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:SmogNY.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alder_showing_ozone_discolouration.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melanoma.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PodzimniInverzeHrubyJesenik.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Iceberg-Antarctica.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Liberec,_Botanick%C3%A1_zahrada,_Sklen%C3%ADky.jpg BRANIŠ, Martin: Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha: Informatorium, 1997. MUDRYCHOVÁ, Jitka, MUDRYCH, Karel: Maturitní otázky ekologie. Třebíč: Nakladatelství Radek Veselý, 1999.