Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH06 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Vybrané kapitoly z anorganické chemie Téma Síra Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se zabývá sírou, jejími vlastnostmi a využitím, sloučeninami a minerály s obsahem síry. Motivuje žáky k zájmu o učivo a prohlubuje všeobecný přehled žáků. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Síra a její sloučeniny

3 Síra patří do VI.A skupiny PSP (chalkogeny)
Vlastnosti : pevná žlutá látka, základní stavební jednotka S8 Ochlazením par síry vzniká sirný květ (ze sopečných plynů). Síra je obsažena v uhlí, spalováním vzniká SO2, následně pak v atmosféře vznikají kyseliny – kyselé deště. Síra je biogenní prvek (je součástí některých AMK v bílkovinách). Významný je výskyt síry v rudách (sulfid zinečnatý = sfalerit, disulfid železnatý = pyrit, sulfid olovnatý = galenit, sulfid rtuťnatý = cinabarit - rumělka).

4 Pyrit FeS2

5 Galenit PbS

6 Sfalerit ZnS

7 Rumělka (cinabarit) HgS

8 Síra po zapálení hoří modrým plamenem, vzniká oxid siřičitý
S + O > SO2 Využití : síření sudů, odbarvování látek, dezinfekci proti plísním

9 Využití síry Výroba kyseliny sírové, výroba prostředků proti škůdcům, masti na kožní nemoci, výroba zápalek, střelného prachu, vulkanizace kaučuku – výroba pryže (pneumatiky). Sloučeniny síry : H2S = sulfan (sirovodík) jedovatý plyn, páchne po zkažených vejcích, je obsažen v minerálních vodách (Piešťany, Poděbrady, Nezdenice) SO2 = štiplavě zapáchající jedovatý plyn,do ovzduší uniká při spalování uhlí – škodí životnímu prostředí H2SO4 = kyselina sírová je důležitou surovinou pro chemický průmysl.Jedním z ukazatelů úrovně průmyslové výroby je právě množství vyrobené kyselina sírové.

10 Výroba kyseliny sírové a její využití
S + O > SO2 2 SO2 + O > 2 SO3 SO3 + H2O > H2SO4 Kyselina sírová se využívá k výrobě umělých hnojiv, léčiv, barviv, výbušnin, umělých vláken, při zpracování ropy. Soli = sírany CuSO4 . 5 H2O skalice modrá (postřiky proti plísni) CaSO4 . 2 H2O sádrovec (výroba sádry)

11 Skalice modrá CuSO4 . 5 H2O

12 Otázky a úkoly : 1.Zapiš chemické reakce, jimiž vznikají z SO2 kyselé srážky. 2.Ve kterých rudách je přítomna síra? Napiš jejich vzorce. 3.Napiš rovnici hoření síry. 4.Jaké je využití síry ? 5.Jaké znáš sloučeniny síry a co o nich víš ?

13 ŘEŠENÍ : 1. 2 SO2 + O > 2 SO3 SO3 + H2O > H2SO4 3. S + O > SO2

14 ZDROJE: Obr. síra: BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google