SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Vložky a zavářky do polévek Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_06(20) Autor Ing. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou vložek a zavářek do polévek. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Vložky a zavářky do polévek Ing. P. Pechová, 2012
Zavářky do polévek mohou se vařit ve vývaru často vaříme zvlášť nestejnoměrné porce rozvařily by se (zakalený vývar)
Druhy zavářek nudle (vlasové) strouhání kapání obiloviny (kroupy, vločky, rýže) noky (krupicové, máslové) knedlíčky (masové, játrové, žemlové, morkové, zvěřinové)
Vložky do polévek potraviny upravené mimo polévku vaříme ve vodní lázni, pečeme, smažíme vkládáme do polévky těsně před expedicí
Druhy vložek celestýnské nudle fritátové nudle smažený hrášek pálené koule vaječná sedlina svítek
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jaké suroviny potřebujeme na přípravu domácích nudlí, játrových knedlíčků a smaženého hrášku.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com