Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Estetické vzdělávání Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Česká poezie 1. poloviny 20. století Název materiálu Jiří Wolker Číslo materiálu VY_12_INOVACE_1A_CJ_14(32) Autor Mgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Anotace: Určená pro žáky 1. ročníku nástavbového studia (popř. 1. ročníku SOU). Prezentace určená k interaktivní práci žáků při hodině. Metodické pokyny: Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele a interaktivní práci žáků, lze použít i k opakování učiva. Prvních pět úloh společně s žáky ( první úloha s animací podporující výklad). Dále čtyři příklady s nabídkou výběru výsledků. Některý z žáků dostane myš a z nabídky řešení příkladů vybírá správnou možnost. A na závěr čtyři příklady k samostatné práci žáků. Čas: cca min.

2 Jiří Wolker (1900 – 1924)

3 Jiří Wolker - český básník (představitel proletářské poezie)
všestranné nadání (literární, hudební, výtvarné) předčasná smrt (tuberkulóza) prozaik – povídky, moderní pohádky

4 a) poezie: Sb. Host do domu – tvorba z mladších let; tzv. poezie prostých věcí Najdi v básních příklady personifikace, tj. lidské vlastnosti, která je připisována neživé věci! Báseň Poštovní schránka …psaníčka čekají, schránka kvete…

5 Báseň Věci …věci žijí, dívají se na nás, ostýchají se… Báseň Kamna – vzpomínka na maminku; …daly by na sobě růst chlebům a koláčům…

6 Sb. Těžká hodina – obsahuje sociální balady Zopakuj definici balady
Sb. Těžká hodina – obsahuje sociální balady Zopakuj definici balady! (Lyrickoepická báseň s chmurným dějem a tragickým koncem). Na základě poslechu básně Tvář za sklem se pokus definovat sociální baladu! Zachycuje sociální nespravedlnost, sociální rozdíly (chudí X bohatí).

7 Další balady: Balada o snu, Balada o nenarozeném dítěti… Vliv nemoci: Básně Umírající, Epitaf… Pokus se na základě poslechu definovat epitaf! Náhrobní nápis.

8 b) próza: Moderní pohádky O milionáři, který ukradl slunce, O kominíkovi … Přečti si ukázku z pohádky O kominíkovi. Přinesl Jeníkovi knoflík štěstí? Dokážeš shrnout, co je pro tebe štěstí?

9 Použité zdroje: LEHOTSKY. Vila Jiřího Wolkera (Bellevue) (Svatý Kopeček); deska.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 1995, ISBN X.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google